Κόσμος

Αζερμπαϊτζάν στον ΟΗΕ: θα μεταχειριστούμε τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ίσους πολίτες»

"Το Σύνταγμα, η εθνική νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν μια σταθερή βάση γι αυτόν τον στόχο", πρόσθεσε.


Το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ να μεταχειριστεί τους Αρμένιους που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως "ίσους πολίτες".

"Θέλω να επαναλάβω ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι αποφασισμένο να ενσωματώσει εκ νέου τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν ως ίσους πολίτες", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

"Το Σύνταγμα, η εθνική νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν μια σταθερή βάση γι αυτόν τον στόχο", πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επιχείρηση στις αρχές της εβδομάδας σε αυτή την αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους, και κατήγαγε νίκη αστραπή.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές συμφώνησαν την Παρασκευή να παραδώσουν τα όπλα.

Ο ορεινός αυτός θύλακας, ο οποίος αποφασίστηκε από τη σοβιετική εξουσία το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποκαταστήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά", δήλωσε ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα βοηθήσουν σε αυτό.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβληθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που, όπως είπε, δεν χρειάζεται.

"Το Γερεβάν και το Μπακού πράγματι διευθέτησαν την κατάσταση", δήλωσε ο Λαβρόφ. "Ήρθε η ώρα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα που σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτό".

Η Ρωσία έχει ειρηνευτικές αποστολές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αυτονομιστικό θύλακα με πληθυσμό κυρίως αρμενικό εντός του Αζερμπαϊτζάν. Στον θύλακα αυτό το Μπακού εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές της εβδομάδας.

Οι αρμενικές αρχές του αποσχισθέντος Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι της εκεχειρίας τους με το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζονται, και ότι προχωρούν οι εργασίες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των τραυματιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ