mq28-xbat
Πολεμική αεροπορία

MQ-28 Ghost Bat ή X-BAT: Ποιο drone συνοδείας πρέπει να αποκτήσουμε για τα F-35 μας

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ένα F-35 μόνο του είναι ήδη ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο. Τώρα όμως φανταστείτε το ίδιο αεροσκάφος να επιχειρεί στο Αιγαίο έχοντας δίπλα του όχι ένα, αλλά πέντε ή έξι μη επανδρωμένα μαχητικά. Drones που μπορούν να μεταφέρουν αισθητήρες, πυραύλους, να εκτελούν αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου και, αν χρειαστεί, να μπουν πρώτα στην πιο επικίνδυνη περιοχή, αναλαμβάνοντας το ρίσκο που μέχρι σήμερα θα έπεφτε πάνω σε έναν πιλότο.

Αυτό είναι το concept των Collaborative Combat Aircraft, και για την Ελλάδα πλέον δεν μιλάμε μόνο για θεωρία. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει δύο συγκεκριμένες λύσεις για να πλαισιώσουν τα μελλοντικά ελληνικά F-35: το ήδη αρκετά ώριμο MQ-28 Ghost Bat της Boeing και το πολύ διαφορετικής φιλοσοφίας X-BAT της Shield AI.

Στα δύο προηγούμενα βίντεο αναλύσαμε ξεχωριστά τις δυνατότητες των δύο αεροσκαφών. Σήμερα όμως θα τα βάλουμε πραγματικά απέναντι. Ποιο έχει το πλεονέκτημα σε ωριμότητα, εμβέλεια, οπλισμό, αυτονομία, διαλειτουργικότητα, κόστος και χρόνο παράδοσης; Και κυρίως, ποιο ταιριάζει περισσότερο στο επιχειρησιακό μοντέλο των ελληνικών F-35;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο Εντελώς Διαφορετικές Φιλοσοφίες

Σε επίπεδο επιδόσεων, το MQ-28 φτάνει ταχύτητα έως περίπου Mach 0,9, έχει επιχειρησιακή οροφή άνω των 40.000 ποδιών και εμβέλεια άνω των 2.000 ναυτικών μιλίων. Η Boeing αναπτύσσει επίσης νέα διαμόρφωση με πάνω από 25% μεγαλύτερη πτέρυγα, αυξημένη χωρητικότητα και εσωτερικές θέσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν δύο AIM-120 AMRAAM ή τέσσερις SDB.

Το X-BAT, αντίθετα, είναι ακόμη υπό ανάπτυξη. Όμως η σχεδίασή του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά που δεν συναντάμε εύκολα στο ίδιο αεροσκάφος.

Μιλάμε για VTOL, δηλαδή κάθετη απογείωση και προσγείωση, χωρίς απαίτηση για συμβατικό διάδρομο. Η Shield AI δίνει εμβέλεια άνω των 2.000 ναυτικών μιλίων με πλήρες επιχειρησιακό φορτίο, οροφή άνω των 50.000 ποδιών και δυνατότητα μεταφοράς όπλων εσωτερικά και εξωτερικά. Το αεροσκάφος σχεδιάζεται για αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, ISR και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Και εδώ βρίσκεται η βασική διαφορά. Το Ghost Bat είναι ένα ήδη δοκιμασμένο CCA που εξελίσσεται προς μια ολοένα πιο ώριμη επιχειρησιακή πλατφόρμα. Το X-BAT προσπαθεί να αλλάξει ακόμη περισσότερο το μοντέλο επιχειρήσεων, συνδυάζοντας CCA, VTOL και AI αυτονομία σε ένα αεροσκάφος που μπορεί θεωρητικά να επιχειρεί από νησιά, πλοία ή πρόχειρες βάσεις.

Διαλειτουργικότητα με F-35

Για την Ελλάδα, όμως, το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποιο drone έχει καλύτερα νούμερα στο χαρτί. Είναι το πόσο καλά μπορεί να ενσωματωθεί στην επιχειρησιακή φιλοσοφία των F-35.

Και εδώ το Ghost Bat έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ωριμότητας. Έχει ήδη πετάξει σε περιβάλλον όπου συμμετείχαν F-35, ενώ η Boeing συνεχίζει να αναπτύσσει δυνατότητες Beyond Line of Sight και νέες αρχιτεκτονικές διοίκησης και ελέγχου.

Το X-BAT από την άλλη βασίζεται στο Hivemind της Shield AI. Πρόκειται για αρχιτεκτονική αυτονομίας που έχει σχεδιαστεί ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να λειτουργεί σε περιβάλλον με περιορισμένες ή ακόμη και μη διαθέσιμες επικοινωνίες και GNSS, εκτελώντας αποστολές αυτόνομα και συνεργατικά. Η Shield AI αναφέρει ότι ένας διοικητής μπορεί να ελέγχει μια ομάδα X-BAT, χωρίς κάθε αεροσκάφος να απαιτεί συνεχή χειροκίνητη καθοδήγηση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Αιγαίο. Σε ένα περιβάλλον όπου η ηλεκτρονική επίθεση και η παρεμβολή επικοινωνιών θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό στοιχείο μιας σύγκρουσης, η δυνατότητα του drone να συνεχίζει την αποστολή του χωρίς συνεχή σύνδεση είναι κρίσιμη.

Όσο για το πόσα drones θα ελέγχει κάθε F-35, εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν υπάρχει δημόσια επιβεβαιωμένος τεχνικός αριθμός που να λέει ότι ένα ελληνικό F-35 θα μπορεί υποχρεωτικά να ελέγχει πέντε ή έξι Ghost Bat ή X-BAT. Οι πρόσφατες πληροφορίες για τον ελληνικό σχεδιασμό μιλούν για περίπου πέντε έως έξι CCA ανά F-35, με τα 20 μελλοντικά ελληνικά F-35 να λειτουργούν ως εναέρια κέντρα διοίκησης. Αυτό όμως αποτελεί επιχειρησιακό σχεδιασμό και όχι δημοσιευμένο τεχνικό όριο του F-35.

Και υπάρχει ακόμη μία σημαντική λεπτομέρεια: CCA δεν σημαίνει ότι ο πιλότος πατάει ένα κουμπί και το drone αποφασίζει μόνο του να εξαπολύσει όπλο. Στα αμερικανικά προγράμματα CCA διατηρείται ανθρώπινος έλεγχος στις κρίσιμες αποφάσεις οπλικής εμπλοκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόστος και Χρόνος Παράδοσης

Εδώ η σύγκριση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Για το Ghost Bat υπάρχει ήδη πραγματικό πρόγραμμα παραγωγής. Η Αυστραλία υπέγραψε το 2025 σύμβαση ύψους 754 εκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων για επτά αεροσκάφη, μαζί με ανάπτυξη, υποστήριξη και υποδομές, με στόχο την επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2028. Άρα το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απλή τιμή μονάδας.

Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η Boeing έχει ήδη περάσει από δοκιμαστικό αεροσκάφος σε παραγωγικά αντιπροσωπευτικές πλατφόρμες και συνεχίζει να επεκτείνει το διεθνές βιομηχανικό οικοσύστημα του Ghost Bat.

Στο X-BAT τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Shield AI έχει ανακοινώσει πρώτη πτήση μέσα στο 2026 και παραγωγή από το 2029, ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο πλήρους κλίμακας πρωτότυπο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, με τις δοκιμές να προγραμματίζονται προς το τέλος του 2026 ή τις αρχές του 2027.

Άρα, εάν η Ελλάδα θέλει μια λύση που να μπορεί να ωριμάσει επιχειρησιακά παράλληλα με την άφιξη των πρώτων F-35, το χρονοδιάγραμμα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Τα πρώτα ελληνικά F-35 αναμένονται από το 2029, ενώ ακριβώς την ίδια περίοδο το X-BAT στοχεύει να μπει σε παραγωγή.

Από την άλλη, το X-BAT προσφέρει κάτι που το Ghost Bat δεν προσφέρει: κάθετη απογείωση και προσγείωση. Για την Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει διασπορά σε νησιωτικές ή προωθημένες τοποθεσίες χωρίς ανάγκη κανονικού αεροδρομίου. Το τίμημα είναι ότι η Ελλάδα θα επένδυε σε ένα πολύ νεότερο και λιγότερο δοκιμασμένο σύστημα.

Ποιο Ταιριάζει Στην Ελλάδα;

Και εδώ φτάνουμε στο πραγματικά δύσκολο σημείο.

Το MQ-28 Ghost Bat διατηρεί σήμερα το πλεονέκτημα της ωριμότητας. Έχει ήδη πετάξει επιχειρησιακά με F-35 σε πολυεθνικό περιβάλλον, έχει δοκιμάσει πραγματική ενσωμάτωση σε ασκήσεις και βρίσκεται σε συνεχή πορεία προς παραγωγή και επιχειρησιακή αξιοποίηση.

Το X-BAT, όμως, έχει διαφορετικό επιχειρησιακό προφίλ. Η VTOL ικανότητα, η μεγάλη εμβέλεια, το Hivemind και η δυνατότητα αυτόνομης συνεργασίας σε περιβάλλον απώλειας GPS και επικοινωνιών δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πακέτο για έναν χρήστη που θέλει διασπορά, επιβιωσιμότητα και μεγαλύτερη αυτονομία.

Επομένως, η τελική ελληνική επιλογή δεν θα έπρεπε να βασιστεί μόνο στο ποιο αεροσκάφος είναι γρηγορότερο ή ποιο μεταφέρει περισσότερα όπλα. Θα κριθεί από το ποιο σύστημα μπορεί να ενσωματωθεί καλύτερα στα F-35, να υποστηριχθεί από την ελληνική υποδομή, να παραδοθεί στον απαιτούμενο χρόνο και να αποκτηθεί σε αριθμούς που θα δημιουργούν πραγματική μαχητική μάζα.

Με τα σημερινά δεδομένα, το Ghost Bat είναι το πιο ώριμο από τα δύο, ενώ το X-BAT είναι το πιο φιλόδοξο ως προς το επιχειρησιακό μοντέλο που προσπαθεί να δημιουργήσει. Και αυτό σημαίνει ότι η πραγματική απάντηση ίσως δεν κρύβεται μόνο στο ίδιο το drone, αλλά στο οικοσύστημα αυτονομίας, όπλων, επικοινωνιών, υποστήριξης και διαλειτουργικότητας που θα αγοράσει τελικά η Ελλάδα.

Για τα ελληνικά F-35, λοιπόν, το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι απλώς «ποιο drone είναι καλύτερο;». Είναι «ποιο CCA μπορεί να μετατρέψει κάθε F-35 από ένα μεμονωμένο stealth μαχητικό σε κόμβο μιας ολόκληρης ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών;».

Και αυτή ακριβώς θα είναι η πραγματική επανάσταση στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ