Κόσμος

Λίβανος: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και μελών της Χεζμπολάχ

Όλα ξεκίνησαν όταν ανετράπη φορτηγό με αδιευκρίνιστο φορτίο, το οποίο κάτοικοι της περιοχής περικύκλωσαν και απέκλεισαν τον δρόμο.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει πως το φορτηγό ανήκε στο κίνημα και πως ένα μέλος της σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών. Το δεύτερο θύμα είναι κάτοικος της Καχάλε, πόλης που αποτελείται κυρίως από Μαρωνίτες (σ.σ. μιας θρησκευτικής ομάδας που υπάγεται στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας).

Τα τηλεοπτικά δίκτυα Al-Jadeed και MTV Lebanon μετέδωσαν βίντεο στο οποίο διακρίνονται ένοπλοι με πολιτική περιβολή να πυροβολούν σε δρόμο της περιοχής. Σε άλλο βίντεο φαίνονται στρατιώτες να αναπτύσσονται γύρω από το φορτηγό, ενώ ένας γερανός απομακρύνει τα ξύλινα κιβώτια που μετέφερε.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αποτελεί ένα πανίσχυρο σιιτικό κίνημα, το οποίο διατήρησε τον οπλισμό του μετά τον εμφύλιο πόλεμο και έχει εξαπλώσει τη δράση του στη γειτονική Συρία.

Πριν από δύο χρόνια, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή Ταγιουνέχ – η οποία χωρίζει τη χριστιανική από τη σιιτική συνοικία της Βηρυτού και ήταν η πρώτη γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990) – στο περιθώριο διαδήλωσης που οργάνωσαν τα κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ. Τα δύο σιιτικά κινήματα αξίωναν την αντικατάσταση του δικαστή που είχε αναλάβει την έρευνα για την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ρώσοι προέλασαν 2 χλμ στην μέτωπο της Κρεμίνα και συνεχίζουν ενώ Σπετσνάζ εξοντώνουν μαζικά Ουκρανούς στο Βερμπόβνοε (Βίντεο)

Περισσότερες Γυναίκες στα χαρακώματα για τους Ουκρανούς δείχνει απελπισία επιλογών-Η Πολωνία παρέδωσε πρόσφατα στην...