Κόσμος

Τα κινητά τηλέφωνα θα αρχίσουν να “κατασκοπεύουν τους πάντες”: Η Γαλλία άνοιξε “το κουτί της Πανδώρας”- Ενέκρινε αντίστοιχο νόμο!

Το προσωπικό σας κινητό ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει πληροφοριοδότης, περνώντας όλα τα μυστικά σας στην αστυνομία. Είναι αλήθεια ότι στη Γαλλία,  εγκρίθηκε  αντίστοιχος νόμος. Πώς δικαιολογείται αυτή η καινοτομία, τι λένε για αυτό οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πώς θα εφαρμοστεί από τεχνική άποψη;

Η Γαλλική Γερουσία ενέκρινε νόμο που διευρύνει τα δικαιώματα της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, διευρύνεται το εύρος των αναζητήσεων τη νύχτα, και δίνεται άδεια για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Ο αόριστος όρος «ενεργοποίηση» σημαίνει ότι, η αστυνομία θα μπορεί να λάβει δεδομένα από το μικρόφωνο ή την κάμερα της συσκευής εάν το κρίνει απαραίτητο. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή η κάμερα και το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας, μπορούν να ενεργοποιηθούν εν αγνοία σας και να αρχίσουν να παρέχουν πληροφορίες για το τι λέτε δυνατά, τι λένε κοντά σας, τι κάνετε, πού βρίσκεστε, τι άτομα βρίσκονται κοντά σου και ούτω καθεξής.

Να επισημάνουμε ότι, οι γαλλικοί νόμοι είχαν ήδη επιτρέψει να γίνονται όλα αυτά στο παρελθόν, αλλά μόνο σε αξιωματικούς πληροφοριών και για σκοπούς πληροφοριών. Τώρα η αστυνομία θα έχει τα ίδια δικαιώματα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, το άρθρο του νόμου, που επιβεβαιώνει το δικαίωμα να μετατρέπεται πραγματικά ένα προσωπικό τηλέφωνο σε εργαλείο κατασκοπείας του ιδιοκτήτη του, εμφανίστηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Δύο τρόποι ενεργοποίησης

Το άρθρο παρέχει δύο τρόπους για την «απομακρυσμένη ενεργοποίηση του τηλεφώνου». Το πρώτο, έχει σκοπό να καθορίσει απλώς τη γεωγραφική θέση ενός ατόμου. Άδεια για την ενέργεια αυτή χορηγείται από τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή, σε περίπτωση εγκλήματος που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών.

Ο δεύτερος τρόπος, είναι ακριβώς η ίδια «απομακρυσμένη ενεργοποίηση» των καμερών και του μικροφώνου του τηλεφώνου, όταν πρόκειται για τη διερεύνηση τρομοκρατικών ενεργειών ή ενεργειών μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου απαγορεύει την ακρόαση και ηχογράφηση βουλευτών (αναμφίβολα), δικηγόρων και υπαλλήλων.

Οι Γάλλοι γερουσιαστές υιοθέτησαν τον νόμο, αλλά με τροποποιήσεις. Για παράδειγμα, ο ορισμός της γεωγραφικής θέσης επιτρεπόταν μόνο στην περίπτωση των σοβαρότερων εγκλημάτων, όπου η τιμωρία ξεκινά από 10 χρόνια φυλάκισης και η «εξ αποστάσεως ενεργοποίηση» απαγορεύτηκε  σε ιατρεία, συμβολαιογραφεία, σε διαμερίσματα δημοσιογράφων κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupont-Moretti, ο οποίος προώθησε ενεργά τον νέο νόμο, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να φέρνει κάτι νέο, οι υποκλοπές και οι καταγραφές από υπαίθριες κάμερες έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά εδώ και πολύ καιρό σε έρευνες και γενικά, οι πολέμιοι του νόμου συμπεριφέρονται όπως «σαν να ανακαλύφθηκε το φεγγάρι».

Η εφαρμογή του νόμου εγείρει πολλά ερωτήματα

Καθημερινά σχεδόν οποιοσδήποτε πολίτης διασταυρώνεται με δεκάδες, και συχνά εκατοντάδες ανθρώπους. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μεταξύ αυτών των δεκάδων και εκατοντάδων ανθρώπων, δεν θα υπάρχει κάποιος που θα τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας για τους παραπάνω λόγους, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος των γνωριμιών του θα μελετηθεί ιδιαίτερα προσεκτικά.

Γιατί να χάνετε χρόνο συλλέγοντας δεδομένα, όταν μπορείτε απλά να μπείτε στο smartphone οποιουδήποτε και να μάθετε για τι μιλάει, τι κάνει, πού πηγαίνει, με ποιους κάνει παρέα.

Και τα τηλέφωνά μας αποθηκεύουν επίσης τα δεδομένα μας, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων τραπεζικής κάρτας, αλληλογραφίας , φωτογραφίες  και μερικές φορές φωτογραφίες που μπορούν εύκολα να γίνουν αιτία εκβιασμού.

Οποιοδήποτε άτομο έχει πρόσβαση στο smartphone κάποιου άλλου, έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία του παρέχει, και δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει μόνο για νομικά συμβατούς σκοπούς.

Ως εκ τούτου, πολλοί είναι ήδη πεπεισμένοι ότι η γαλλική δικαιοσύνη άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ναι, τα κινητά τηλέφωνα είναι εδώ και καιρό αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, εάν το τηλέφωνό σας μετατραπεί σε εργαλείο επιτήρησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας ανά πάσα στιγμή, η ίδια η έννοια του απορρήτου απλά εξαφανίζεται. Τίποτα δεν είναι πια μυστικό. Και δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε από τα τιτιβίσματα , εκτός από το να πετάξετε το τηλέφωνο, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο στη ζωή μας.

 Εκτός αν είστε Γάλλος δικηγόρος αλλά….. δυστυχώς, αυτή η επιλογή δεν είναι δυνατή για όλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...