Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Τρομοκρατική ενέργεια''- Νέος γύρος κατηγοριών ανάμεσα σε Ουκρανία & Ρωσία μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα- Νέες δορυφορικές εικόνες

Μια μέρα μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα και συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. 

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Την ίδια ώρα, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ''ποτάμια'' και χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να εκκενώσουν τους οικισμούς. 

Τεράστια είναι η ανθρωπιστική καταστροφή

Περίπου 1.500 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει μέχρι στιγμής και το νερό συνεχίζει να ρέει ανεξέλεγκτο - Για δολιοφθορά κάνει λόγο το Κίεβο, για εσκεμμένη προβοκάτσια η Μόσχα. 

Ο Βλαντίμιρ Λεοντίεφ, ο διορισμένος από τους Ρώσους δήμαρχος της Νόβα Καλκχόβα, κατ' αρχάς προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπήρξε καν ζημιά στο φράγμα, χαρακτηρίζοντας σαν «ανοησίες» τις σχετικές πληροφορίες. Αργότερα, όμως, επιβεβαίωσε ότι το φράγμα έχει υποστεί ζημιά «εξαιτίας σφοδρής τρομοκρατικής επίθεσης. Παρόλ' αυτά, δεν τίθεται ζήτημα επείγουσας εκκένωσης του πληθυσμού από την περιοχή». Σε συνάρτηση με αυτά, το Κρεμλίνο θεωρεί σαν «ανοησίες» όσα ισχυρίζονται οι Ουκρανοί για την ενοχή των Ρώσων.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η επιχείρηση δολιοφθοράς στο φράγμα Νόβα Καχόφκα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με διαταγή από το καθεστώς του Κιέβου. Στόχος των Ουκρανών ήταν να στερήσουν από την Κριμαία το νερό».

Δορυφορικές που παρέχονται από την εταιρεία Maxar Technologies, αποκάλυψαν την έκταση της καταστροφής στο φράγμα.

 Τι δήλωσαν οι Αμερικανοί 

Παρόλ' αυτά, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης διαμηνύεται ότι «είναι υπερβολικά νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τι ακριβώς συνέβη στο φράγμα Νόβα Καχόφκα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις ουκρανικές και μελετούν επισταμένως την υπόθεση».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...