Κόσμος

Ζελένσκι: Αν πέσει η Μπαχμούτ, ο Πούτιν θα μας πιέσει αφόρητα για παραχωρήσεις

Η τύχη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να κρίνει και την τύχη του πολέμου με τη Ρωσία -ή έστω των διαπραγματεύσεων- για τον πόλεμο, τονίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Ουκρανός ηγέτης λέει, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του πρέπει να κερδίσει τη μάχη που διεξάγεται εδώ και επτά μήνες στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Αν δεν συμβεί αυτό, προσθέτει, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια συμφωνία που θα αναγκάσει την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες.

Ο Πούτιν, λέει ο Ζελένσκι, ότι «θα πουλήσει τη νίκη του στη Δύση, στη ρωσική κοινωνία, στην Κίνα, το Ιράν. Αν οσμιστεί ότι είμαστε αδύναμοι, θα πιέσει ανελέητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσθέτει ότι με μια ήττα στη Μπαχμούτ η πίεση για συμφωνία θα έλθει και μέσα από την ουκρανική κοινωνία, που θα αισθανθεί κουρασμένη και θα θέλει λύση.

Το AP σημειώνει ότι τα σχόλια του Ουκρανού ηγέτη δείχνουν ότι η ήττα στο Μπαχμούτ είναι περισσότερο πολιτική παρά τακτική στο πεδίο της μάχης.

Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας στον δεύτερο χρόνο του ο Ζελένσκι ενδιαφέρεται να έχει ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ για τα αιτήματά του, ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024, σε περίπτωση που φέρουν στην προεδρία Ρεπουμπλικανό – με δεδομένο μάλιστα ότι κάποιοι αμφισβητούν το εύρος της στήριξης προς το Κίεβο. «Οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν ότι αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να μας βοηθούν δεν θα κερδίσουμε», λέει.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ να επισκεφτεί το Κίεβο.

Ερωτάται, τέλος, από το AP πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Όπως εξηγεί, «ο πόλεμος είναι μικρά βήματα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το έθνος μας θα κερδίσει μέσα από μια σειρά από μικρές νίκες» απέναντι σε ένα «πολύ μεγάλο στρατό, αλλά πολύ μικρή καρδιά».

Όσο για τη χώρα του, ο Ζελένσκι λέει ότι ο πόλεμος «άλλαξε την κοινωνία μας. Θα μπορούσε να μας διχάσει ή να μας ενώσει. Είμαι τόσο πολύ ευγνώμων σε όλους που βρήκαμε τον δρόμο μας σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ