Κόσμος

Η μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή στην ιστορία! 583 άνθρωποι πέθαναν στην Τενερίφη πριν από 46 χρόνια

Στις 27 Μαρτίου 1977, δύο επιβατικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στο αεροδρόμιο Los Rodeos στην Τενερίφη, προκαλώντας τη χειρότερη αεροπορική καταστροφή στην ιστορία. Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους 583 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 61 και επέζησαν 61.

Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της αεροπλοΐας, το οποίο ουσιαστικά ήταν τροχαίο δυστύχημα. Οι αλλεπάλληλες συμπτώσεις οδήγησαν δύο από τα πιο ασφαλή αεροσκάφη σε μια μοιραία πρόσκρουση, βυθίζοντας εκατοντάδες οικογένειες στο πένθος.

Στο δυστύχημα ενεπλάκησαν δύο αεροσκάφη Boeing 747, ένα της εταιρείας Pan Am και ένα της εταιρείας KLM. Στις 27 Μαρτίου 1977, τα δύο αεροσκάφη επρόκειτο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Γκραν Κανάρια, αλλά εκτράπηκαν στο Λος Ροντέο μετά από απειλή για βόμβα σε αυτό το αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο Los Rodeos καλύφθηκε από πυκνή ομίχλη και σημειώθηκε καταστροφή λόγω ενός σφάλματος επικοινωνίας: ενώ το ένα από τα αεροσκάφη ήταν σταθμευμένο στον διάδρομο προσγείωσης, το άλλο ήθελε να απογειωθεί και χτύπησε στο ακίνητο αεροπλάνο. Μετά τη σύγκρουση, τα αεροπλάνα εξερράγησαν.

Στο αεροπλάνο της KLM έχασαν τη ζωή τους 248 άτομα, ενώ στο αεροπλάνο της Pan Am υπήρξαν 335 θύματα. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι για το ατύχημα ευθύνεται ο πιλότος του αεροπλάνου της KLM, γιατί δεν ακολούθησε τις οδηγίες του πύργου ελέγχου. Η KLM κατέβαλε 110 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε θύματα ή συγγενείς των θυμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ