S-400 (Triumph)
Κόσμος

Δεν υπογράφει ο Ακάρ-Ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία δεν θα λάβει άλλους S-400 από την Μόσχα

Το 2017 η Τουρκία αγόρασε πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος τύπου S-400 από την Ρωσία και αποφάσισε να τα συνδυάσει με το πρόγραμμα μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Τώρα, η τουρκική σελίδα Aydinlik πρόσφατα δημοσίευσε τις παρακάτω πληροφορίες: "Σήμερα η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν στην προμήθεια της δεύτερης παρτίδας αυτών των πυραυλικών συστημάτων. Το συμβόλαιο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του υπουργού άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ, αλλά δεν το έχει υπογράψει ακόμη."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας από τους λόγους αυτής της καθυστέρησης είναι πως η Τουρκία διαφωνεί με μία ρήτρα του συμβολαίου, η οποία απαγορεύει την επανεξαγωγή των όπλων σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να εξαγοράσει αυτήν την δυνατότητα.

Όπως σημειώθηκε, αυτή η ρήτρα εμποδίζει την πιθανότητα να αποκτήσουν οι Τούρκοι τεχνολογία εντός του πλαισίου μεταφοράς της δεύτερης παρτίδας των ρωσικών S-400, όπως επίσης εμποδίζεται η κοινή παραγωγή κάποιων εξαρτημάτων και άλλα πλεονεκτήματα για τους Τούρκους.

Ένας άλλος λόγος που φαίνεται πως καθυστερεί την υπογραφή του συμβολαίου είναι η σχέση Τουρκίας με ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αναφορές, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει μαχητικά jets F-16. Ένα τέτοιο σχέδιο βρίσκεται βέβαια στην αντίθετη κατεύθυνση της προηγούμενης πορείας της Τουρκίας, η οποία στέκονταν εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με αυτό όμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία ίσως εγκρίνει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας το "μπλόκο" μόνο στην Σουηδία. Δεδομένου αυτού, η διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στην συμμαχία φαίνεται πως προχωράει μπροστά.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε πως ένας από τους παράγοντες για το αν θα πάρει η Τουρκία το πράσινο φως για την απόκτηση F-16 από τις ΗΠΑ πιθανότατα θα εξαρτάται από την συμφωνία για τους επιπρόσθετους ρωσικούς S-400

Τα Τουρκικά Μέσα Έχουν Άλλη Άποψη

Από την άλλη, τουρκικά μέσα αναφέρουν πως ο πραγματικός λόγος καθυστέρησης της υπογραφής για επιπρόσθετους S-400 είναι πως η Τουρκία δεν χρειάζεται συστοιχίες S-300 και S-400. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Aselsan Haluk Gorgun, προσθέτοντας πως η χώρα πλέον επιχειρεί το δικό της πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος, το Siper. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εν λόγω σύστημα, οι Τούρκοι ανέφεραν πως δοκιμάστηκε σε βεληνεκές 100 χιλιομέτρων νωρίτερα μέσα στο έτος. Λέγεται ότι στο σύντομο μέλλον θέλουν να επεκτείνουν το βεληνεκές του στα 150 χιλιόμετρα, "τουλάχιστον"...

Συμπερασματικά, αποδεικνύεται πως ένας συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων παραγόντων έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Πόσο όμως θα αργήσει μία τελική απόφαση για το ζήτημα; Μόνο ο χρόνος θα δείξει

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...