S-400
Μέση Ανατολή

Το Ιράν θέλει S-400 από την Ρωσία! Θα πει το ναι ο Πούτιν;

Το Ιράν επιθυμεί να λάβει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία, ανέφερε το Bloomberg στις 2 Μαρτίου, βασιζόμενο σε ισραηλινές και αμερικανικές πηγές.

Οι πηγές φαίνεται πως ανέφεραν ότι η πιθανή απόκτηση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας από την Τεχεράνη θα επιτάχυνε την ισραηλινή απόφαση για μία πιθανή επίθεση στα πυρηνικά στοιχεία του Ιράν. Η Ρωσία δεν έχει δηλώσει ακόμη δημόσια εάν θα προμηθεύσει την χώρα της Μέσης Ανατολής με το πανίσχυρο σύστημα αεράμυνάς της.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 αναπτύχθηκε από την τεράστια αμυντική εταιρεία Almaz-Antey της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει όλα τα είδη εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων stealth μαχητικών jets, πυραύλων κρουζ, drones και βαλλιστικών πυραύλων.

Το σύστημα χρησιμοποιεί διάφορους τύπους πυραύλων με διάφορα χαρακτηριστικά, με τους ικανότερους να είναι οι 48N6 και 40N6E, οι οποίοι έχουν μέγιστη εμβέλεια 250 και 400 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Το κύριο ραντάρ του συστήματος, το αποκαλούμενο 91N6, επιδεικνύει μέγιστο βεληνεκές ανίχνευσης στα 600 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αναφορά του Bloomberg News, το Ιράν θα χρειάζονταν μέχρι και δύο χρόνια για να ξεκινήσει να επιχειρεί το σύστημα S-400, εάν φυσικά έκλεινε η συμφωνία με την Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπόβαθρο

Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Ιράν έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανέφεραν πως η Ρωσία έλαβε εκατοντάδες μαχητικά drones καμικάζι από το Ιράν για χρήση στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Το 2019, κάποιοι Ιρανοί επίσημοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους στην παραγωγή του πυραυλικού συστήματος S-400 για να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμυντικές τους δυνατότητες. Προηγουμένως είχαν αγοράσει και το σύστημα αεράμυνας S-300PMU2. Η Ρωσία δήλωσε την εν λόγω περίοδο πως ήταν έτοιμη να πουλήσει το σύστημα S-400 στο Ιράν εάν γίνονταν κάποιο επίσημο αίτημα από το κράτος.

Το Ισραήλ από την άλλη απειλεί το Ιράν εδώ και δύο δεκαετίες σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών του. Οι εντάσεις αυξήθηκαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία του 2015. Οι συζητήσεις περί επίλυσης του θέματος επιβραδύνθηκαν τον περασμένο χρόνο, πράγμα που ίσως εξηγεί (τουλάχιστον εν μέρει) γιατί η Τεχεράνη προετοιμάζεται για το χειρότερο πιθανό σενάριο.

Να σημειώσουμε επίσης, πως αναφορές του 2022 πρότειναν πως αναπτύχθηκαν πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές για το σύστημα αεράμυνας τύπου S-400. Οι πύραυλοι αυτοί είχε ειπωθεί πως έχουν χαμηλή απόδοση. Όπως και να έχει όμως, κάτι τέτοιο θα έκανε το σύστημα πολλές φορές πιο καταστροφικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης