Ερντογάν & Πούτιν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι εναντίον της Μόσχας-Τέρμα τα αεροπλάνα που πετούν προς Ρωσία & Λευκορωσία;

Οι τουρκικές αρχές έχουν αποφασίσει την απαγόρευση του ανεφοδιασμού και της συντήρησης αμερικανικής παραγωγής αεροπλάνων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Αυτή η είδηση έγινε γνωστή μέσω δημοσίευσης του τουρκικού περιοδικού AirportHaber. Σύμφωνα με αυτήν, η απαγόρευση θα εφαρμοστεί σε επτά ρωσικές, μία λευκορωσική και μία ιρανική εταιρεία αερομεταφορών. 

Η απαγόρευση ανεφοδιασμού τέτοιων αεροπλάνων στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώθηκε από πηγές δύο αεροπορικών εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εργαζόμαστε στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος," δήλωσε ένας από τους συνομιλητές.

Η αεροπορική εταιρεία Aeroflot ενημέρωσε πως "διεξάγει πτήσεις σε τουρκικές πόλεις σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με το πρόγραμμα και εντός του πλαισίου του ανακοινωθέντος προγράμματος πτήσεων."

Η εφημερίδα των Τούρκων πρόσθεσε πως ο ανεφοδιασμός καυσίμων και άλλες υπηρεσίες απαγορεύονται για ιδιωτικά, μεταφορικά, εμπορικά και επαγγελματικά αεροπλάνα που διαθέτουν ποσοστό αμερικανικών εξαρτημάτων μεγαλύτερο του 25 τις εκατό και πετούν προς Ρωσία ή Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές, η εφαρμογή αυτών των μέτρων έρχεται μετά από αίτημα του κυβερνητικού οργανισμού Bureau of Industry and Security (Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας) του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου μέσω ειδικής επιστολής του.

Και Άλλα Μέτρα

Παράλληλα, από τις αρχές του Μαρτίου του φετινού έτους, οι τουρκικές τελωνειακές αρχές έχουν ξεκινήσει να απορρίπτουν τα έγγραφα εισαγωγής αγαθών που βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Alexei Yerkhov, ανακοίνωσε την Τετάρτη "ορισμένη αυστηροποίηση στους κανόνες μεταφοράς φορτίων." 

Ωστόσο, μέχρι τότε τα ρωσικά οχήματα μεταφοράς φορτίου είχαν ήδη βρει τρόπο να "ξεφύγουν" της κατάστασης.

Το Ρωσικό Υπουργείο Μεταφορών "Εν Δράσει"

Νεότερες αναφορές τώρα μιλούν για συζητήσεις μεταξύ του ρωσικού υπουργείο μεταφορών και της Τουρκίας μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Η αφορμή ήταν προφανώς το παραπάνω ζήτημα, δηλαδή η παροχή καυσίμου για ρωσικά αεροπλάνα. Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της ρωσικής RIA Novosti, η οποία βασίζει τα δεδομένα της σε επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι πτήσεις ρωσικών αεροπορικών εταιρειών στην Τουρκία εκτελούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το υπουργείο μεταφορών της Ρωσίας συζητά με την τουρκική πλευρά για ξεχωριστά ζητήματα προμήθειας καυσίμου για ρωσικά αεροπλάνα. Δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την υπηρεσία ρωσικών αεροπορικών εταιρειών σε τουρκικά αεροδρόμια," δήλωσε η υπηρεσία τύπου του υπουργείου μεταφορών της Ρωσίας την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Η επίσημη δήλωση του ρωσικού υπουργείου, εάν αληθεύει, υποδεικνύει πως η ρωσική πλευρά (ίσως και με την τουρκική βοήθεια) βρήκε λύση στο πρόβλημα με αποτέλεσμα την επίλυσή του. Όπως και σε άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έτσι και με αυτήν, η Μόσχα φαίνεται πως κατάφερε να "ξεγλιστρήσει" από τις απαγορεύσεις των Δυτικών. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ