SR-91 Aurora
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Μαρτυρίες για το γρηγορότερο αεροσκάφος του κόσμου στις ΗΠΑ-Υπάρχει η "Αυγή"; (Εικόνες)

Το ψευδώνυμο Aurora (Αυγή) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο αίτημα για ένα μυστικό πρόγραμμα κατασκοπευτικού αεροπλάνου στα μέσα της δεκαετίας του '1980. Έκτοτε, το αινιγματικό αναγνωριστικό αεροσκάφος SR-91 αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο.

Σύμφωνα με φήμες, το υπερ-υπερηχητικό αεροπλάνο μπορεί να φτάσει ταχύτητες άνω των μαχ 5, δηλαδή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Το χαρακτηριστικό αυτό ίσως καθιστά το Aurora το γρηγορότερο αεροσκάφος που έχει πετάξει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η Ιστορίας της "Αυγής"

Ο μύθος του κατασκοπευτικού υπερ-αεροπλάνου SR-91 ξεκίνησε όταν το αμερικανικό περιοδικό Aviation Week and Space Technology δημοσίευσε την είδηση πως το Aurora σχετίζονταν με προϋπολογισμό 455 εκατομμυρίων δολαρίων για την "παραγωγή ενός μυστικού αεροσκάφους" το 1985.

Σύμφωνα με την ιστορία, το περιοδικό μετέδωσε την φήμη πως το "Πρόγραμμα Aurora" στην πραγματικότητα αποτελούσε την ονομασία για μία σειρά από μοναδικές ατράκτους και όχι ένα αεροσκάφος.

Όπως εξήγησε η σελίδα Sandboxx News, "Η εφημερίδα Sun-Sentinel επιβεβαίωσε αυτά τα νούμερα, προτείνοντας έτσι πως το Πεντάγωνο διέθετε ένα μυστικό πρόγραμμα που θα κόστιζε πολύ περισσότερο ακόμη και από το βομβαρδιστικό B-2 Spirit της τότε εποχής, το οποίο υπολογίζονταν πως θα κόστιζε μεταξύ 900 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως."

Την περίοδο αυτή, η αμερικανική πολεμική αεροπορία αναζητούσε μία νέα άτρακτο για να αντικαταστήσει το στρατηγικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Lockheed Martin SR-71 Blackbird (Μαυροπούλι). Αν και το Blackbird μπορούσε να επιχειρήσει σε υψηλές ταχύτητες και μεγάλα υψόμετρα, κάθε άτρακτος μπορούσε να πετάξει μόνο μία φορά την εβδομάδα επειδή απαιτούνταν εκτενής συντήρηση. Επιπρόσθετα, οι πτήσεις του SR-71 κόστιζαν πολύ ακριβά στους Αμερικανούς.

Η άτρακτος χρειάζονταν περίπου 200 με 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να λειτουργεί σωστά. Για αυτούς και άλλους πολιτικούς λόγους, το Blackbird αποσύρθηκε μετά από 13 χρόνια υπηρεσίας με την αμερικανική αεροπορία.

Σύμφωνα με την fighterjetsworld.com, κάποιοι θεωρούν πως το πρόγραμμα Aurora τελικώς ακυρώθηκε εξαιτίας "μίας μεταστροφής από κατασκοπευτικά αεροπλάνα σε υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και αναγνωριστικούς δορυφόρους που μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά με ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο, αλλά με μικρότερο ρίσκο απωλειών."

Πιθανές Θεάσεις της "Αυγής" Κατά τα Χρόνια

Το 1989, ένας μηχανικός δήλωσε πως είχε δει μία άτρακτο τριγωνικού σχήματος, η οποία έμοιαζε με τα υποτιθέμενα σχέδια του Aurora. Ο μηχανικός αυτός ανέφερε πως είδε το αεροσκάφος να πετά πάνω από την Βόρεια Θάλασσα. Βέβαια, εάν το SR-91 όντως πετούσε με ταχύτητα 5 φορές μεγαλύτερη του ήχου, είναι σχεδόν απίθανο να μπόρεσε να παρατηρηθεί από κάποιον άνθρωπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο αργότερα, το 2006, το βρετανικό υπουργείο άμυνας είχε αποκαλύψει μία έρευνα που υποδείκνυε πως η αεροπορία των ΗΠΑ έβαλε σε προτεραιότητα σχέδιά της να παράγει υπερηχητικές ατράκτους ταχύτητας 4 με 6 μαχ.

Στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν υπάρξει καθοριστικές αποδείξεις για την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος. 

GALLERY

SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
SR-91 Aurora
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...