Κόσμος

Περισσότεροι από 12.000 νεκροί σε Τουρκία – Συρία: Φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί πολύ

Ο απολογισμός από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 12.000 νεκρούς και αναμένεται να αυξηθεί όσο περνάει ο καιρός.

6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει μόνο στην Τουρκία και οι πιθανότητες να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι κάτω από τα ερείπια μειώνονται κάθε ώρα. 

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται στην Τουρκία, σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 km από τα ανατολικά προς τα δυτικά και 300 km από το βορρά προς το νότο. Οι αρχές έχουν κηρύξει σε κατάσταση καταστροφής 10 επαρχίες για τρεις μήνες και ισχυρίζονται ότι τα θύματα θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στην Αττάλεια.

Μέχρι να φτάσουν εκεί, οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν μέσα τον χειμώνα. Ανθρωπιστικές σκηνές έχουν στηθεί για όσους δεν έχουν πλέον σπίτια.

Έμειναν μόνο με τα ρούχα πάνω τους, οι άνθρωποι άναψαν φωτιές και λένε ότι έφαγαν για πρώτη φορά μέσα σε δύο μέρες. Ο χειμώνας και οι κατεστραμμένοι δρόμοι δυσκολεύουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να φτάσουν. Το μεσημέρι της Τετάρτης ένας νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 12.000 νεκροί στις δύο χώρες
 

 

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα (06.02.2023) προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη. Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

Συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων περιμένουν νέα
 

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν γερανούς τοποθετημένους σε φορτηγά για να σηκώσουν τεράστιες πλάκες από σκυρόδεμα από μια πολυκατοικία που κατέρρευσε στην τουρκική πόλη Άδανα, όπου σχεδόν 60 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τον The Guardian .

Συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων άναψαν φωτιές μπροστά στα μπλόκα που κατέρρευσαν, περιμένοντας νέα για τους καταζητούμενους για δεκάδες ώρες.
 

Το Twitter έχει περιοριστεί στην Τουρκία 

 

Το κοινωνικό δίκτυο Twitter περιορίστηκε στην Τουρκία την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η Netblocks (οργανισμός παρακολούθησης που παρακολουθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη δραστηριότητα του Διαδικτύου), δύο ημέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία,όπως  αναφέρει το Reuters.

Η Netblocks, η οποία παρακολουθεί τη συνδεσιμότητα σε όλο τον κόσμο, ανέφερε στο Twitter ότι τα δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν περιορισμό στους μεγάλους παρόχους διαδικτύου.

«Τα δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν ότι το Twitter έχει περιοριστεί στην Τουρκία· το φιλτράρισμα εφαρμόζεται σε μεγάλους παρόχους Διαδικτύου και έρχεται καθώς το κοινό στρέφεται στην υπηρεσία μετά τη σειρά των καταστροφικών σεισμών», ανέφερε η Netblocks.
 

Υπόσχεση Ερντογάν: Η περιοχή Καχραμανμάρας θα ξαναχτιστεί «μέσα σε ένα χρόνο»

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η ανοικοδόμηση της περιοχής Καχραμανμάρας, όπου ο σεισμός έγινε πιο αισθητός, «μέσα σε ένα χρόνο». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας στους δρόμους. Το κράτος μας χρησιμοποιεί όλους τους πόρους με την AFAD (Υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας) και τους δήμους.

Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το CNN. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει 10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 531 δολάρια) η καθεμία για να βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα προς τη Συρία, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι ζημιές στη συριακή πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκιοζου – το οποίο παραμένει ανοικτό αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια που έχει την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – δυσχεραίνουν την επιχείρηση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στη Συρία.

«Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας (στη Συρία) από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν άλλα δύο συνοριακά περάσματα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Η Κίνα θα βοηθήσει τη Συρία με 4,4 εκατομμύρια δολάρια

Η Κίνα θα παράσχει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 30 εκατομμυρίων γιουάν (4,4 εκατομμύρια δολάρια) στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, γράφει το Reuters.

Ο Μάο είπε ότι η βοήθεια αποτελείται από χρήματα, τρόφιμα και εξοπλισμό πρώτων βοηθειών. Η Κίνα έχει ήδη δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία μια πρώτη δόση 40 εκατομμυρίων γιουάν ως έκτακτη βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα διάσωσης σεισμού που στάλθηκε από την Κίνα έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων στην Τουρκία το πρωί της Τετάρτης, ανέφερε το CCTV. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται από 82 άτομα, τα οποία ήρθαν με 20 τόνους εξοπλισμό, καθώς και τέσσερις σκύλους έρευνας και διάσωσης. Η ομάδα θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές, την κινεζική πρεσβεία στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες επίσημες αποστολές.

Επιπλέον, 52 εθελοντές από τις επαρχίες Guangdong, Jiangsu, Jiangxi και Zhejiang θα βοηθήσουν στις επεμβάσεις διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Η Συρία έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για να λάβει βοήθεια μετά τους σεισμούς 

 

Η Συρία έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο ημέρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας.  Την ανακοίνωση έκανε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Προέτρεψε τα κράτη μέλη του μπλοκ της ΕΕ να παράσχουν τέτοια βοήθεια, σύμφωνα με το Reuters. «Νωρίτερα σήμερα, σήμερα το πρωί, λάβαμε αίτημα για βοήθεια από τη συριακή κυβέρνηση μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο Λέναρτσιτς στα μέσα ενημέρωσης. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας