Κόσμος

Λονδίνο: Αυτό είναι το καφέ που παραμένει στο ίδιο σημείο εδώ και 136 χρόνια

Στο Λονδίνο παρατηρείται μια αυξανόμενη νοσταλγία για το Σόχο που αλλάζει. «Δεν είναι αυτό που κάποτε ήταν», είναι το επαναλαμβανόμενο ρεφρέν, όπως παρατηρεί το CNN.

H Οδός Κάρναμπι, διάσημη για την αντικομφορμιστική της μόδα στη δεκαετία του ’60, είναι τώρα γεμάτη με αλυσίδες καταστημάτων. Πολλά από τα παλιά στέκια έχουν εξαφανιστεί προ πολλού και στη θέση τους υπάρχουν εστιατόρια, τα οποία έρχονται και φεύγουν.

Ο ρυθμός των αλλαγών είναι ραγδαίος και δεν είναι όλες οι αλλαγές κακές, σημειώνεται στο άρθρο του γνωστού Μέσου.

Ωστόσο, το μποέμικο πνεύμα δεν έχει εγκαταλείψει τελείως το Σόχο. Υπάρχουν μερικά μέρη που κατάφεραν να ξεπεράσουν τεράστια εμπόδια, όπως αυτά της πανδημίας ή του υψηλού πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συγκεκριμένη κατάσταση έφτασε στα όριά τους μερικά από τα γνωστότερα στέκια. Μετά από πάνω από 90 χρόνια λειτουργίας, το αγαπημένο ντελικατέσεν I Camisa μόλις που γλίτωσε το κλείσιμο τον Ιανουάριο.

Ο Χασάν και το Algerian Coffee Stores

Απέναντι από το γνωστό ντελικατέσεν στην οδό Ολντ Κόμπτον Στριτ βρίσκεται ένα κατάστημα που είναι ακόμα πιο παλιό. Το Algerian Coffee Stores άνοιξε το 1887 υπό την ιδιοκτησία ενός Αλγερινού υπηκόου που σήμερα τον θυμόμαστε μόνο ως κ. Χασάν.

Στη συνέχεια το κατάστημα πουλήθηκε σε έναν Βέλγο τη δεκαετία του 1920 και στη συνέχεια σε έναν Άγγλο τη δεκαετία του 1940. Η κόρη του παντρεύτηκε έναν Ιταλό, τον Πολ Κροτσέτα, του οποίου οι κόρες Μαρίζα και Ντανιέλα διευθύνουν το κατάστημα σήμερα. Παρά τις πολλές εθνικότητες που πέρασαν από τη διαχείριση του καταστήματος, αυτό διατήρησε πάντα το αρχικό όνομά του.

«Εργάζομαι εδώ μάλλον όλη μου τη ζωή, από τότε που μπορούσα να περπατήσω», λέει η Μαρίζα Κροτσέτα. «Εγώ και η αδελφή μου (σ.σ. ήμασταν) εδώ τα Σάββατά μας κάνοντας πολύ σημαντικές δουλειές  ή τουλάχιστον έτσι μας έκαναν να πιστεύουμε. Είμαστε εδώ με πλήρη απασχόληση για περίπου 30 χρόνια. Αυτό (σ.σ. το κατάστημα) είναι σαν το σπίτι μας».

Πίσω από την καλαίσθητα ακατάστατη βιτρίνα του καταστήματος, γεμάτη με καφετιέρες και τσαγιέρες, η Μαρίζα, η αδελφή της, Ντανιέλα και ο πατέρας τους, Πολ πωλούν πάνω από 80 είδη κόκκων καφέ και 120 είδη τσαγιού από όλο τον κόσμο – μεταξύ άλλων και από μέρη που δεν φημίζονται για την καλλιέργεια καφέ, όπως η Αυστραλία και το Μαλάουι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορισμένα είναι «σίγουρες επιτυχίες», λέει ο Μαρίζα, «δεν θα τα ξεφορτωθούμε ποτέ». Άλλα είδη προέρχονται από εκθέσεις τροφίμων και το δίκτυο επαφών τους. Είναι προϊόντα που δεν θα βρίσκατε σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, σημειώνει η Κροτσέτα, που παραδέχεται ότι το κατάστημά τους δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί.

Μικρό αλλά με επιρροή

Οι μικροσκοπικές διαστάσεις του  Algerian Coffee Stores κρύβουν μια τεράστια επιρροή. Αν και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι το παλαιότερο καφέ στη βρετανική πρωτεύουσα (αυτός ο τίτλος ανήκει μάλλον στο The Jamaica Wine House, το πιο πρόσφατο όνομα για ένα μέρος στο City του Λονδίνου που σερβίρει καφέ από το 1652!), το κατάστημα έχει αποκτήσει φήμη μεταξύ όσων λατρεύουν τον καφέ, οι οποίοι γεμίζουν τακτικά τον χώρο.

«Μπορείς συχνά να καταλάβεις αν κάποιος είναι καινούργιος στο κατάστημα, επειδή μπαίνει μέσα, κοιτάζει γύρω του και μερικές φορές λέει, «ουάου»», λέει η Ντανιέλα Κροτσέτα. «Μένουν λίγο άναυδοι», προσθέτει.

Αν και μόνο ένα ή δύο καταστήματα μπορεί να προϋπήρχαν του Algerian Coffee Stores στο Soho (το ζαχαροπλαστείο Maison Bertaux, που ιδρύθηκε το 1871, είναι ένα από αυτά), η Κροτσέτα είναι απρόθυμη να χαρακτηρίσει το κατάστημα ως θεσμό.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας απαραίτητα ως ένα διεθνή θεσμό ή κάτι τέτοιο», λέει. «Για να είμαστε ειλικρινείς, εγώ, η αδελφή μου και ο πατέρας μου, βλέπουμε τους εαυτούς μας απλώς ως ένα κατάστημα».

Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αποτελούν εξαίρεση. «Το ίδιο το Σόχο έχει αλλάξει εντελώς τα τελευταία, θα έλεγα, ακόμη και 10 χρόνια», παραδέχεται η Ντανιέλα. Ωστόσο, το Algerian Coffee Stores δεν σκοπεύει να αλλάξει μια επιτυχημένη συνταγή και να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μοιάζει με πολλούς από τους νεότερους γείτονές τους.

«Κανείς δεν θέλει να το ωραιοποιήσουμε… Ο κόσμος θέλει να μείνει όπως είναι», λέει η Κροτσέτα. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε ζωντανό το παλιό Λονδίνο και κάποια από την ιστορία του, γιατί αν όλα είναι καινούργια και μοντέρνα, όλα αρχίζουν να μοιάζουν ίδια».

Στέλνουν καφέ σε όλο τον κόσμο

«Στέλνουμε καφέ σε όλο τον κόσμο», λέει η Κροτσέτα. «Δεν είναι κάτι καινούργιο», προσθέτει, ξεχωρίζοντας μια παλιά πινακίδα που διαφημίζει τις παραγγελίες που αφορούν όλο τον πλανήτη.

«Είναι προφανώς κάτι που συμβαίνει από την αρχή του καταστήματος». Σήμερα οι παραγγελίες είναι πιο πιθανό να έρχονται από την ιστοσελίδα τους παρά με υπογεγραμμένη επιστολή και σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, η Ντανιέλα τονίζει ότι οι διεθνείς παραγγελίες βοηθούν στη διατήρηση της επιχείρησης.

Στην τεράστια και ποικίλη ηλεκτρονική αγορά, γιατί οι πελάτες εξακολουθούν να απευθύνονται σε ένα ανεξάρτητο κατάστημα λιανικής πώλησης 136 ετών;

«Θα μπορούσε να είναι ότι θέλουν να στηρίξουν το πραγματικό κατάστημα. Μας γνωρίζουν, μας έχουν συναντήσει, μας συμπαθούν. Τους αρέσουν μερικοί από τους καφέδες – έχουμε μερικά σπιτικά χαρμάνια που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού», λέει η Κροτσέτα και κάνει μία παύση.

«Μας ξετρελαίνει η υποστήριξη που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι οφείλεται εν μέρει στο ψήσιμο, εν μέρει σε εμάς, εν μέρει στον καφέ που προσφέρουμε. Είναι υπέροχο», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ