Κόσμος

Ισπανία: Με οικονομική ανάπτυξη 5,5% κλείνει το 2022

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,5% το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Αυτό είναι ένα ποσοστό 1,1 μονάδες υψηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και υψηλότερο από αυτό των κύριων εθνικών και διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με την ερτ. 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας, η Ισπανία έχει πρακτικά ανακτήσει το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την πανδημία και η ανάπτυξη παρέμεινε θετική το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με αύξηση 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Σε ένα διεθνές πλαίσιο μεγάλης αβεβαιότητας, που χαρακτηρίζεται από τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ισπανική οικονομία έχει δείξει μεγάλη δύναμη και ανθεκτικότητα και η Ισπανία έχει πρακτικά ανακτήσει το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την πανδημία», αναφέρει το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση έχει αντέξει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους, με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να ξεπερνά το 4%.

Ο ξένος τομέας είχε συνεισφορά 2,6 μονάδων στην ανάπτυξη, «ακόμη και σε περιβάλλον επιβράδυνσης των κύριων εμπορικών μας εταίρων», χάρη στον δυναμισμό των εξαγωγών, οι οποίες «συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ανταγωνιστικότητα των ισπανικών εταιρειών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, πίσω από αυτά τα πολύ θετικά δεδομένα κρύβεται μια χρονιά με δύο πολύ διαφορετικά μισά. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του τέλους των περιορισμών της πανδημίας και της επακόλουθης ανάκαμψης στον τουρισμό, και την αναψυχή. Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία υπέστη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% σε σύγκριση με το πολύ ισχυρό 2,2% που είχε καταγραφεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Η ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2022 ξεπέρασε τις προσδοκίες των κύριων εθνικών και διεθνών οργανισμών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία είχε προβλέψει στον μακροοικονομικό πίνακα που συνοδεύει τους Γενικούς Προϋπολογισμούς του Κράτους ανάκαμψη της οικονομίας κατά 4,4%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ