Κόσμος

Μπορέλ: Οι αναφορές του Σεργκέι Λαβρόφ στο Ολοκαύτωμα είναι «απαράδεκτες και άθλιες»

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την Πέμπτη ως «απαράδεκτη και ποταπή» την αναφορά στο Ολοκαύτωμα που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, για να καταγγείλει την υποστήριξη των δυτικών χωρών στην Ουκρανία και να «δικαιολογήσει παράνομη επίθεση» εναντίον αυτής της χώρας.

«Τα τελευταία σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στα οποία κατηγορεί τη Δύση ότι επιδιώκει μια «τελική λύση» για τη Ρωσία είναι εντελώς άστοχα, ασεβή, ασεβή και αμαυρώνουν τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων θυμάτων, που εξοντώθηκαν συστηματικά. 

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου φέτος για τον απολογισμό του 2022 και τον καθορισμό στόχων για το 2023, ο Λαβρόφ είπε ότι οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν έναν συνασπισμό ευρωπαϊκών χωρών για να λύσουν το "ρωσικό ζήτημα" με τον ίδιο τρόπο που ο Αδόλφος Χίτλερ αναζήτησε μια " τελική λύση " για η εξάλειψη των Εβραίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Agerpres.

Αυτές οι δηλώσεις, που έγιναν πριν από μια μέρα στα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα, προστίθενται στα «προηγούμενα αντισημιτικά σχόλια του υπουργού Λαβρόφ», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό τον Μάιο, όταν ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε « Εβραϊκό αίμα», που πυροδότησε σφοδρές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ, σημειώνει η EFE.

«Η χειραγώγηση της αλήθειας από το ρωσικό καθεστώς για να δικαιολογήσει τον παράνομο επιθετικό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφτασε σε άλλο ένα απαράδεκτο και άθλιο χαμηλό», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος είναι Ισπανός υπήκοος. «Δεν υπάρχει παράλληλος μεταξύ των εγκλημάτων της ναζιστικής Γερμανίας και της διεθνούς βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία για την υπεράσπιση του εδάφους και του λαού της από την αδικαιολόγητη επιθετικότητα.

Η Ρωσία έχει εισβάλει σε μια κυρίαρχη γειτονική χώρα, στοχεύοντας και σκοτώνοντας αμάχους σε καθημερινή βάση, με δεδηλωμένο στόχο να καταστρέψει την ουκρανική χώρα και έθνος», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, «η άρνηση, η παραποίηση και η ευτελισμός του Ολοκαυτώματος έρχεται σε αντίθεση με το νόμο και τις αξίες της ΕΕ, η οποία έχει αναλάβει κατηγορηματική δέσμευση να διασφαλίσει ότι τέτοιες φρικαλεότητες δεν θα επαναληφθούν ποτέ». Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπενθύμισε ότι «η σύγχρονη Ευρώπη χτίστηκε στις στάχτες του Ολοκαυτώματος.

Είναι μια καθοριστική και τρομερή κληρονομιά της ευρωπαϊκής ιστορίας». Γι' αυτό, είπε, «την επόμενη εβδομάδα θα γιορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος». Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις και τις επιθετικές της ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συμπίπτει με την προετοιμασία ενός νέου σημαντικού πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης για το Κίεβο, το οποίο θα ανακοινωθεί στη συνάντηση Ramstein στη Γερμανία την Παρασκευή, και το οποίο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και πιθανώς τανκς.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκλειστικό - Οι Λίβυοι ενοχλούνται από την παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και θα καλέσουν το τουρκικό ΠΝ

Η πιο καυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η περιοχή που συνορεύει η ελληνική δυτική ΑΟΖ με αυτή της Λιβύης και...