κόσμος
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

The Economist: 9 Παγκόσμια θέματα που πρέπει να προσέξουμε το 2023

Τους επόμενους μήνες, ο κόσμος θα προσπαθήσει με διάφορα μέσα να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ αναμένεται μία πολιτική αναταραχή στην ενεργειακή αγορά. Παράλληλα, το μονοπάτι το οποίο θα ακολουθήσουν οι Κινέζοι (μετά την πανδημία) είναι ακόμη άγνωστο. 

Η πασίγνωστη σελίδα The Economist αναφέρει σε πρόσφατη δημοσίευσή της εννιά θέματα στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την διάρκεια του νέου έτους. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από αυτά στην παρακάτω λίστα. 

Ουκρανία

Το έχουμε πει και στο παρελθόν, αλλά θα το τονίσουμε για άλλη μία φορά: ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων μια για πάντα. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει σε ενεργειακές τιμές, στα επιτόκια, στον πληθωρισμό, στην οικονομική ανάπτυξη, στις ελλείψεις τροφίμων και σε πολλούς άλλους τομείς είναι πρωτοφανείς για τον 21ο αιώνα.

Ο Πούτιν πάντως αναμένεται να επιτείνει τις συρράξεις όσο γίνεται περισσότερο, μιας και μέχρι στιγμής πολλοί θεωρούν πως έχει βγει ο "κερδισμένος της υπόθεσης".

Ύφεση

Η The Economist τονίζει πως μέσα στο έτος θα δούμε υποχώρηση της έντασης. Οι κεντρικές τράπεζες αρκετών χωρών ήδη αυξάνουν τα επιτόκια με την ελπίδα πως θα περιοριστεί ο πληθωρισμός. Ο ίδιος ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της αύξησης των ενεργειακών τιμών.

Πάντως στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν θεωρούνται τραγικά, τουλάχιστον ακόμη. Στην Ευρώπη υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο οι επίσημοι σπεύδουν να λύσουν. Αλλά σε γενικό πλαίσιο, η οικονομική σελίδα αναφέρει πως "όλος ο κόσμος θα νιώσει τον πόνο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία Λάμψη Ελπίδας για την Κλιματική Αλλαγή

Αν και τώρα βλέπουμε μία αύξηση στην χρήση ορυκτών καυσίμων από μεγάλες χώρες, η The Economist αναφέρει πως αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Η σελίδα τονίζει πως μεσοπρόθεσμα θα δούμε επιτάχυνση στην μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βλέποντας τους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του υδρογόνου να αναδύονται με ταχείς ρυθμούς.

Κίνα

Υπάρχουν πολλές θεωρίες πως η Κίνα βρίσκεται τώρα στο απόγειο της ισχύς της και πως από εδώ και πέρα θα δούμε μία σταδιακή μείωση των δυνατοτήτων της. Μία από τις βάσεις αυτής της άποψης είναι το γεγονός πως η Ινδία αναμένεται να την ξεπεράσει σε πληθυσμό τον Απρίλιο του 2023.

Αμερικανικές Εκλογές

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτές, αρκεί να παραθέσουμε μία πολύ αμφιλεγόμενη είδηση: ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι και επίσημα υποψήφιος στις εκλογές του 2024. Θα χωριστούν πάλι οι ΗΠΑ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων;

Νέα Μέτωπα

Τέλος, η The Economist αναφέρει πως το 2023 είναι μία χρονιά που μπορεί να ανοίξουν πολλά νέα μέτωπα σε όλον τον πλανήτη. Να τονίσουμε εδώ πως μεταξύ των παραδειγμάτων που παραθέτει, βρίσκεται και το ελληνοτουρκικό μέτωπο, ανησυχώντας για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν εάν "η Τουρκία αποφασίσει να καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί του Αιγαίου."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...