οδοφράγματα
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Εντείνονται οι ανησυχίες! Τελεσίγραφο από το Κόσοβο με νέες απαιτήσεις

Στο βόρειο Κόσοβο και στη Μετόχια, οι Σέρβοι βρίσκονται στα οδοφράγματα για 19η μέρα συνεχόμενα, απαιτώντας να απελευθερώσουν οι αρχές του Κοσόβου όσους συνέλαβαν, όπως επίσης και να αποσυρθούν οι ειδικές δυνάμεις από τον βορρά.

Τώρα, το πολιτικό κόμμα Σερβική Λίστα στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε πως η Πρίστινα δημοσίευσε μία νέα λίστα δίωξης Σέρβων. 

Η λίστα φαίνεται να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την ηγεσία της Σερβικής Λίστας, επιφανείς Σέρβους από το Κόσοβο και την Μετόχια, αλλά και τον αδερφό και τον γιο του Σέρβου προέδρου, Αλεξάντερ Βούτσιτς. Οι Σέρβοι στην νότια επαρχία και οι επίσημοι στο Βελιγράδι αντέδρασαν έντονα και καταδίκασαν τις ενέργειες της Πρίστινα, ανέφερε η RTS.

"Ξέρεις Γιατί Οι Σέρβοι Διαδηλώνουν;"

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, αντέδρασε στην δημοσίευση του Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ενός Γερμανού διπλωμάτη και πρώην εκπροσώπου της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις στο Κόσοβο και στην Μετόχια.

"Αγαπητέ Ίσινγκερ, έχετε ιδέα γιατί οι Σέρβοι διαδηλώνουν; Οι εκκλήσεις τους: 1) η εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελών (υπογράφηκε το 2013!), 2) βασική τήρηση των νόμων (να μην συλλαμβάνονται και να μην κρατούνται όμηροι χωρίς να μπορούν καν να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους). Ζητάνε πολλά; Είναι αντίθετοι στις αξίες τις ΕΕ;" έγραψε η Μπρνάμπιτς στο Twitter. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ίσινγκερ Βαθιά Ανήσυχος

Ο Ίσινγκερ προηγουμένως είχε δηλώσει πως είναι βαθιά ανήσυχος για τις εν εξελίξει εντάσεις στο Κόσοβο και στην Μετόχια και εκτιμά πως χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές δράσεις από την ΕΕ. 

"Βαθιά ανήσυχος για τις συνεχιζόμενες εντάσεις. Αποφασιστικές δράσεις της ΕΕ γρήγορα. Έχει συνειδητοποιήσει η Σερβία πως η παρακίνηση βίας στην γειτονική χώρα του Κοσόβου θα κάνει την διαδικασία εισόδου της στην ΕΕ αδύνατη;" έγραψε ο Ίσινγκερ στο Twitter. 

"Η EULEX Και Η KFOR Δεν Είναι Εδώ Για Να Απομακρύνουν Τα Οδοφράγματα"

Ο επικεφαλής του γραφείου της κυβέρνησης στης Σερβίας για το Κόσοβο και την Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε πως ο σερβικός λαός στο βόρειο Κόσοβο σέβεται την Διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη KFOR και την ευρωπαϊκή EULEX, αλλά δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να απομακρύνουν τα οδοφράγματα.

"Δεν διαφωνούμε να βρίσκονται στο βόρειο Κόσοβο και στην Μετόχια, πρέπει να είναι εκεί για να προστατεύουν τους Σέρβους. Δεν είναι όμως εκεί για να απομακρύνουν τα οδοφράγματα. Ήταν εύστοχη η δήλωση του διοικητή της KFOR που ανέφερε πως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και όχι μέσω βίας, όπως απείλησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι," δήλωσε ο Πέτκοβιτς στην TV Pink. 

Η Πρίστινα Στέλνει Τελεσίγραφο

Η Πρίστινα από την άλλη έστειλε άλλη μία ανοιχτή απειλή: εάν η αποστολή της KFOR δεν απομακρύνει τα οδοφράγματα, η αστυνομία του Κοσόβου θα λάβει δράση. 

"Η KFOR έχει ζητήσει λίγο χρόνο για να απομακρύνει τα οδοφράγματα μόνη της. Τώρα περιμένουμε να κάνουν αυτό που υποχρεούνται να κάνουν. Έχουμε αστυνομικούς στην Jarinje και στην Brnjak. Πιστεύω πως η KFOR και οι διεθνείς παράγοντες είναι αποφασισμένοι να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για μεγαλύτερη σταθερότητα, περιμένουμε ή την KFOR ή αυτούς που τα έβαλαν, να απομακρύνουν τα οδοφράγματα. Η αναμονή έχει τελειώσει," δήλωσε ο πολιτικός του Κοσόβου Xhelal Sveçla.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...