Κόσμος

ECDC «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ Covid-19 για όσους φθάνουν από Κίνα

«Αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την υποβολή σε υποχρεωτικό τεστ Covid-19 όσων επιβατών διέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Κίνα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Ειδικότερα, το ECDC εκτιμά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού και οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

Σημειώνεται δε, ότι «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά, ενώ πιθανολογεί ότι τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

 

Ενώ οι Κινέζοι γιορτάζουν την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους φθάνουν στη χώρα στις 8 Ιανουαρίου, οι απόψεις που σχηματίζουν οι χώρες της Δύσης διίστανται.AP Photo/Andy Wong

Αντιπαράθεση ως προς τα υποχρεωτικά τεστ

Συναγερμό φαίνεται να έχει σημάνει η επιλογή τερματισμού της πολιτικής της «μηδενικής COVID-19», στην Κίνα σε μια περίοδο που φαίνεται ότι η εξάπλωση της νόσου στη χώρα σημειώνει έξαρση. Κι ενώ οι Κινέζοι γιορτάζουν την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους φθάνουν στη χώρα στις 8 Ιανουαρίου, οι απόψεις που σχηματίζουν οι χώρες της Δύσης φαίνεται να διίστανται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το φόντο, ενώ ο ECDC εκτιμά ότι η διέλευση αφίξεων από την Κίνα δεν αποτελεί λόγω ανησυχίας για την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, οι τελευταίες έχουν θορυβηθεί από την εν λόγω εξέλιξη.

Κομισιόν: Επιτακτική η ανάγκη χάραξης κοινής πολιτικής

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη (29/12) προκειμένου τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπηρεσίες (υγείας) τους να θεσπίσουν πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι 27 χώρες συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες και να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.

Χώρες που έχουν υιοθετήσει ήδη το μέτρο

Σε αντιδιαστολή με την ανωτέρω κοινή πολιτική, η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη (28/12), να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Γαλλία με το Παρίσι να αναφέρει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν».

Την ίδια πολιτική κατεύθυνση αφουγκράζονται τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες υιοθέτησαν το μέτρο επίσης την Τετάρτη (28/12), αλλά και η Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ