Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Με σκληρή γλώσσα ΗΠΑ και Ρωσία προειδοποιούν τους Τούρκους: «Μην εισβάλετε στη Συρία»

Την ώρα που ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει πως αυτό που απομένει για μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία είναι η εντολή του προέδρου EρντογάνΗΠΑ και Ρωσία προειδοποιούν την Άγκυρα να μην κάνει την κίνηση που όπως υποστηρίζουν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Άμυνας, Lloyd Austin προς τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, εξέφρασαν τη «σθεναρή αντίθεση» τους στο ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής, διατυπώνοντας έντονες ανησυχίες για το σενάριο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Μάλιστα ο Lloyd και με αφορμή τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας κατά θέσεις Κούρδων μαχητών, εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία, από την οποία κινδύνευσαν και αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αποκλιμακώστε τώρα

Σε αυτό το πλαίσιο, και υπό τις ισχυρές πιέσεις από τους Κούρους της YPG, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία εισβάλλει στο έδαφος τους, αυτό θα σημαίνει, ότι θα εγκαταλείψουν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ ζητούν από την Άγκυρα να αποκλιμακώσει τις ενέργειες της.
Μάλιστα ο Αουστίν είπε στον Ακάρ πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του State Department» στο ενδεχόμενο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.

Όχι και από Ρωσία

Την ίδια θέση με τις ΗΠΑ συμμερίζεται και η Ρωσία, η οποία διά στόματος της Maria Zakharova, εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάλεσε την Τουρκία να μην εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, διότι όπως είπε, αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων την Άγκυρα και τη Δαμασκό.
«Η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», είπε η Zakharova, εκτιμώντας ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά».
Έκρινε επίσης ότι στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη» ανταποκρίνεται «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».

Πυρά και στις ΗΠΑ

Πάντως, η Ζαζάροβα δεν παρέλειψε να «βάλλει» και κατά των ΗΠΑ, αναφέροντας πως αν και καταβάλλονται προσπάθειες για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους», βασικό εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία είναι «η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ».
«Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους.
Το έχουμε πει επανειλημμένα.
Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας.
Θα συνεχίσουμε τη δουλειά» ανέφερε. .

Προβληματισμός και στη Γαλλία

Αλλά και η Γαλλία εξέφρασε στην Τουρκία την «έντονη ανησυχία» του για τα τουρκικά πλήγματα στη Συρία και στο Ιράκ, που «απειλούν τις προόδους» στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Τα τουρκικά πλήγματα οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του Daesh (Ισλαμικό Κράτος)», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Sebastian Lecornu κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. 
Ο Lecornu τόνισε ότι νέα ευρείας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση θα «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού που επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία» και συνέβαλε να αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που κατείχε.

Καλίν: Η χερσαία επιχείρηση στη Συρία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή - Δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν

Το σενάριο χερσαίας επιχείρησης στη Συρία «συντηρεί» η Τουρκία με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, να διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
«Απέναντι στις απειλές κατά της Τουρκίας, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κατά καιρούς. Από εδώ και στο εξής, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους απειλές, ο χρόνος, ο τόπος και το εύρος αυτών των επιχειρήσεων καθορίζονται από την Τουρκία και εφαρμόζονται στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων» δήλωσε ο Καλίν και συνέχισε ότι η χερσαία επιχείρηση «μπορεί να γίνει αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή οποιαδήποτε στιγμή».
Παράλληλα, ο Kalin επανέλαβε το αφήγημα ότι η Τουρκία δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
«Ως υπεύθυνο κράτος, φυσικά αξιολογούμε και συζητάμε με τους συμμάχους μας και τις γειτονικές χώρες για τέτοιες επιχειρήσεις. Αλλά δεν ζητάμε την άδεια κανενός.
Η Τουρκία δεν παίρνει άδεια από κανέναν για να αντιμετωπίσει τις δικές της ανησυχίες για την ασφάλεια και δεν λογοδοτεί σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ