Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Καναδάς: Θα ενισχύσει τους στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς στον Ινδο-Ειρηνικό

Η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι θα δημοσιοποιήσει σήμερα τη στρατηγική της κυβέρνησής της για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία περιλαμβάνει δαπάνες ύψους σχεδόν 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,3 καναδικών δισεκατομμυρίων δολαρίων). Αυτό περιλαμβάνει χρηματοδότηση για περισσότερες περιπολίες του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, πληροφορίες και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και αυξημένη συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Το 26σέλιδο έγγραφο, του οποίου ένα προκαταρκτικό αντίγραφο είδε το Bloomberg, περιλαμβάνει ένα εκτενές τμήμα για την Κίνα, την οποία αναφέρει ως "ολοένα και πιο ανατρεπτική παγκόσμια δύναμη". Αναφέρεται σε πολλαπλές στρατιωτικές απειλές, απειλές ασφαλείας και οικονομικές απειλές που θέτει η χώρα, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συνεργασίας μαζί της σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια υγεία, η βιοποικιλότητα και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

H Τζόλι, σε μια ωριαία συνέντευξη στο Bloomberg News, δήλωσε ότι οι γεωπολιτικές "τεκτονικές πλάκες" του κόσμου μετατοπίζονται. Αυτό απειλεί τους διεθνείς κανόνες που έχουν κρατήσει τον κόσμο ασφαλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και δημιουργεί αβεβαιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού και πληθωρισμό.

"Όσον αφορά την Κίνα, γνωρίζουμε ότι στην περιοχή διεξάγεται μια μάχη επιρροής", δήλωσε. "Επομένως, πρέπει να εντείνουμε το παιχνίδι μας".

Ξένες παρεμβάσεις


Ο Καναδάς θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες του γύρω από τις ξένες επενδύσεις και θα λάβει άλλα μέτρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από "ξένες παρεμβάσεις", αναφέρεται στο έγγραφο.  Η δημοσίευσή του έρχεται μια εβδομάδα μετά την αντιπαράθεση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία, επιπλήττοντας τον Καναδό ηγέτη επειδή έδωσε στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για μια προηγούμενη συζήτηση.

Η Τζόλι δήλωσε στο Bloomberg ότι η συνάντηση δεν την εξέπληξε, καθώς έχει επίσης "ειλικρινείς συζητήσεις" με τον Κινέζο ομόλογό της κατά τη διάρκεια της διπλωματίας.

"Είδατε αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει κανονικά", είπε. "Είχατε απλώς μια γεύση της πολιτικής πραγματικότητας". Είπε επίσης ότι η χάραξη μιας στρατηγικής για τον Ινδο-Ειρηνικό θα ήταν άκαρπη χωρίς να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, "ο ελέφαντας στο δωμάτιο".

Ο Καναδάς θα αυξήσει τη διπλωματική και εμπορική του παρουσία για να δημιουργήσει ένα πιο προβλέψιμο περιβάλλον για επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ασία, δήλωσε η Τζόλι. Θα επενδύσει 750 καναδικά εκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμα έργα υποδομής, τα οποία ελπίζει ότι θα προσελκύσουν περαιτέρω κεφάλαια από καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με περιφερειακούς εταίρους θα προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας στον Ειρηνικό, όπως ακριβώς οι συμμαχίες με την Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ μέσω της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, έχουν ιστορικά προστατεύσει τα συμφέροντα της Αρκτικής και του Βόρειου Ατλαντικού, είπε. Ο Καναδάς θα επενδύσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο καναδικά δολάρια σε διάστημα πέντε ετών για την ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για μεγάλο χρονικό διάστημα ορίζαμε τους εαυτούς μας μέσω της σχέσης που έχουμε με την Ευρώπη", δήλωσε ο Joly. "Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε προς τον Ειρηνικό".

Οικονομικοί δεσμοί


Η στρατηγική περιλαμβάνει ένα τμήμα αφιερωμένο στην εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με την Ινδία και ένα άλλο αφιερωμένο στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - μια γειτονιά που ονομάζει Βόρειο Ειρηνικό.

Ο Καναδάς έχει δυσκολευτεί να διαφοροποιήσει τις εμπορικές του σχέσεις στον Ειρηνικό πέρα από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του μετά τις ΗΠΑ. Το εμπόριο εμπορευμάτων με την Κίνα ανήλθε σε 125,8 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά τους τελευταίους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 8,6% των εμπορικών ροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά. Αυτό συγκρίνεται με λιγότερο από 7% από όλες τις άλλες μεγάλες χώρες του Ινδο-Ειρηνικού μαζί - ένα ποσοστό που έχει αλλάξει ελάχιστα από το 1997, όταν το εμπόριο Καναδά-Κίνας ήταν ελάχιστο.

Η στρατηγική περιλαμβάνει πολυάριθμες δράσεις για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σειράς εμπορικών αποστολών της "Ομάδας Καναδά" που θα φέρει επιχειρηματίες σε χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και ένα πρόγραμμα ύψους 65,1 εκατομμυρίων δολαρίων C$ για την αύξηση των επιστημονικών και ερευνητικών συνεργασιών του Καναδά με τη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Το πρόγραμμα υποδομών ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίω είναι το μεγαλύτερο στοιχείο του σχεδίου και αποτελεί μέρος της συνεισφοράς του Καναδά στο σχέδιο υποδομών του G7, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος για να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας. Η Τζόλι δήλωσε ότι συναντήθηκε με μεγάλα καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία την Πέμπτη -συμπεριλαμβανομένου του Ontario Teachers' Pension Plan Board και του Caisse de Depot et Placement du Quebec- για να ξεκινήσει την προώθηση του σχεδίου.

Η Τζολι, η οποία διορίστηκε στο ρόλο της τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε ότι της έχει ανατεθεί η ανοικοδόμηση των σχέσεων του Καναδά με την Κίνα κατά τη διάρκεια μιας τριετούς ψυχρολουσίας μετά τη σύλληψη από τον Καναδά της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies βάσει αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ, και την επακόλουθη κράτηση από την Κίνα δύο Καναδών, του Μάικλ Κόβριγκ και του Μάικλ Σπέιβορ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Γερμανικά Συνδικάτα πιέζουν τον Σόλτς για πώληση των Eurofighters στην Τουρκία- Ο ρόλος της Ελλάδας και η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Γιατί άραγε η Τουρκία η οποία τάχα θέλει να βρεί λύσεις με ειρηνικό τρόπο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, καίγεται για την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...