Κόσμος

Τούρκος δημοσιογράφος: Η Άγκυρα ενεργεί σαν τον δούρειο ίππο του Πούτιν μέσα στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται ως ο "δούρειος ίππος" του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να αποδυναμώσει τη συμμαχία εκ των έσω, έγραψε για τον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Die Zeit ένας Τούρκος δημοσιογράφος, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να εκδώσει πριν εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον βρέθηκε στην Άγκυρα στις 8 Νοεμβρίου, ελπίζοντας να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι φιλοξενούν πολιτικούς αντιφρονούντες που χαρακτηρίζονται "τρομοκράτες" από την Τουρκία.

Ανάμεσά τους είναι ο Bülent Keneş, ακαδημαϊκός και πρώην αρχισυντάκτης της κλειστής πλέον αγγλόφωνης εφημερίδας Today's Zaman, ο οποίος είναι επίσης ειλικρινής επικριτής της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι όπως η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για την ασφάλειά της, η Τουρκία θέλει η Σουηδία να λάβει μέτρα για να βοηθήσει την Τουρκία να εξαλείψει τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της.

"Θέματα όπως ο αριθμός των τρομοκρατών που θα εκδοθούν στην Τουρκία, 30 ή 100, είναι πράγματα που μπορούν να συζητηθούν. Η απέλαση του τρομοκράτη με το όνομα Bülent Keneş έχει σημασία για εμάς", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Kristersson.

"Το καθεστώς του Ερντογάν ενεργεί ως δούρειος ίππος του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός της διατλαντικής συμμαχίας, κάνοντας ένα βήμα τη φορά για να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ εκ των έσω. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 σε βάρος του αποκλεισμού του από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter και την κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ", έγραψε ο Keneş στην Die Zeit.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ερντογάν μεσολάβησε για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2017, σε μια συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει τους πρώτους S-400 τον Ιούλιο του 2019, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον και την απειλή αμερικανικών κυρώσεων. Σε απάντηση, η Ουάσινγκτον αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 Joint Strike Fighter, στο οποίο η Άγκυρα ήταν κατασκευαστής και αγοραστής. Η Τουρκία δεν έχει χρησιμοποιήσει το πυραυλικό σύστημα μετά την αγορά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι S-400, ένα κινητό πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ καθώς και για το F-35, την ακριβότερη οπλική πλατφόρμα της Αμερικής, σύμφωνα με τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

"Οι δυτικές δημοκρατίες είναι πολύ ισχυρότερες από το εύθραυστο καθεστώς του Ερντογάν", έγραψε ο Keneş, επικρίνοντάς τους ότι επανειλημμένα δείχνουν αδυναμία "μη προκαλώντας τη μπλόφα του" και ενδεχομένως παίζοντας στα χέρια του.

"Σε συνδυασμό με τους οικονομικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ευρώπη, οι δημοκρατικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν ακόμη να ασκήσουν σημαντική επιρροή στο να κρατήσουν τον Ερντογάν υπό έλεγχο. Απλώς χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, θάρρος και αποφασιστικότητα για να χρησιμοποιηθεί αυτό το μέσο. Και μια τέτοια αποφασιστική στάση θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στον Ερντογάν αλλά και σε όλα τα επιθετικά καθεστώτα στον κόσμο".

Μια μη δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψαν η Σουηδία και η επίσης υποψήφια για το ΝΑΤΟ Φινλανδία με την Τουρκία τον Ιούνιο τις δεσμεύει να εξετάσουν "ταχέως και διεξοδικά" τα αιτήματα της Άγκυρας για υπόπτους που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ο Keneş κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο χαρακτηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και ως "τρομοκρατική οργάνωση". Το κίνημα αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή στην τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η Today's Zaman, αδελφή εφημερίδα της πιο επιτυχημένης εφημερίδας της Τουρκίας Zaman, έκλεισε από την κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, εκτός από δεκάδες άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, λόγω των δεσμών τους με το κίνημα.

Τόσο οι Σουηδοί όσο και οι Φινλανδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να σέβονται τους εθνικούς και διεθνείς νόμους όσον αφορά τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας και ότι η απόφαση για τις εκδόσεις θα εναπόκειται στις ανεξάρτητες αρχές και τα δικαστήρια.

Ο Keneş βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah τον περασμένο μήνα, η οποία αποκάλυψε τη διεύθυνση του σπιτιού του και φωτογραφίες που τράβηξε κρυφά στη Στοκχόλμη.

Ο δημοσιογράφος εγκατέλειψε την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για να αποφύγει την κυβερνητική καταστολή μετά το πραξικόπημα, η οποία στόχευε επικριτικούς δημοσιογράφους καθώς και μη πιστούς πολίτες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές