Κόσμος

Reuters: Αεροσκάφος των ΗΠΑ πέταξε στη Βαλτική μετά την έκρηξη στον Nord Stream

Ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε κοντά στο σημείο του ρήγματος του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της πρώτης ζημιάς, σύμφωνα με αρχεία που εξετάστηκαν από το Reuters. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον είπε ότι επρόκειτο για πτήση ρουτίνας.

Οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έσπασαν στις 26 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας διαρροή αερίου στα ανοικτά των ακτών της Βαλτικής Θάλασσας σε Δανία και Σουηδία. Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει έρευνες.

Τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας P-8A Poseidon βρισκόταν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα στις 00.03 (GMT) τη νύχτα, όταν Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως υποθαλάσσια έκρηξη νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αεροπλάνο, το οποίο είχε πετάξει από την Ισλανδία, εκτέλεσε ένα μοτίβο τακτικών κυκλωμάτωνπάνω από την Πολωνία και στη συνέχεια απομακρύνθηκε προς την περιοχή του αγωγού της Βαλτικής, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Επιβεβαίωση των ΗΠΑ για το αεροσκάφος που πέταξε κοντά στον Nord Stream

Η ταυτότητα του αεροπλάνου δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί αμέσως λόγω του τύπου του περιστρεφόμενου κωδικού αναγνώρισης που χρησιμοποιείται μερικές φορές από τέτοια αεροπλάνα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για αμερικανικό αεροσκάφος, όταν το Reuters παρουσίασε τα δεδομένα.

«Το αεροσκάφος P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που φαίνεται στα δεδομένα παρακολούθησης πραγματοποίησε μια θαλάσσια αναγνωριστική πτήση ρουτίνας στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία δεν σχετίζεται με τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream», δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε παραπάνω πληροφορίες για τη διαρροή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς εάν κάποια από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς που ερευνούν τις θραύσεις του αγωγού, ο εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη-Αφρική, λοχαγός Tamara Lawrence είπε: «Δεν έχουμε καμία πρόσθετη πληροφορία να παράσχουμε αυτή τη στιγμή».

Δεν είναι σαφές ποιο ρόλο, εάν υπάρχει, μπορεί να παίξει ο στρατός των ΗΠΑ στη βοήθεια των ευρωπαϊκών ερευνών για τις ρήξεις των αγωγών, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μιλήσει για αποστολή δυτών.

Σημειώνεται, πάντως, πως λείπουν δεδομένα πτήσης μεταξύ των ωρών 03.39 GMT και 06.20 GMT, αλλά κατά την επιστροφή του, περίπου στις 07:00 GMT, το αεροπλάνο πέταξε περίπου 4 χιλιόμετρα βόρεια από την αναφερόμενη τοποθεσία διαρροής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...