Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Παγώνει" η ενεργειακή ατμομηχανή! Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου σε πτώση ρεκόρ το 2022

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, η καταστροφή της ζήτησης στον βιομηχανικό τομέα και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης κατά 10% φέτος, τη μεγαλύτερη πτώση της ευρωπαϊκής ζήτησης στην ιστορία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τριμηνιαία Έκθεσή του για την Αγορά Φυσικού Αερίου τη Δευτέρα.

Η πρόβλεψη για μείωση κατά 10% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη αντανακλά την προσδοκία για υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και τη φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.

«Υποθέτοντας μέσες καιρικές συνθήκες, η ζήτηση φυσικού αερίου στον οικιακό και εμπορικό τομέα αναμένεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2021», ανέφερε στην έκθεσή του ο IEA.

Λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών και της πολύ στενής αγοράς φυσικού αερίου, η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 3% φέτος. Η ζήτηση βιομηχανικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσει έως και 20%, ανέφερε ο Οργανισμός.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλουργείων αλουμινίου, χαλκού και ψευδαργύρου και των κατασκευαστών χάλυβα, έχουν ήδη προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Μετά από μια πτώση ρεκόρ στη ζήτηση φυσικού αερίου φέτος, η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλο ένα έτος συρρίκνωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου το 2023, όταν η ζήτηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί κατά 4% εν μέσω υψηλών τιμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του IEA.

Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι «περαιτέρω πιθανή διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί πρόσθετο αρνητικό κίνδυνο σε αυτή την προοπτική».

Ο Κεϊσούκε Σανταμόρι (Keisuke Sadamori), Διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA, σχολίασε την έκθεση:

«Οι προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου παραμένουν θολές, κυρίως λόγω της απερίσκεπτης και απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας, η οποία έχει κλονίσει τη φήμη της ως αξιόπιστου προμηθευτή. Αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν πολύ σφιχτές μέχρι το 2023».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ (Fatih Birol) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σφιχτή το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις ήδη στενές αγορές LNG το 2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ