Κόσμος

Το καζάνι βράζει! "Πυρ Ομαδόν" κατά της Τουρκίας για την Ενεργειακή Συμφωνία με την Λιβύη

Ανάβει φωτιές το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη και της Τουρκίας!

Μνημόνιο στα χαρτιά και χωρίς καμμιά αξία, χαρακτηρίζουν οι Λίβυοι Βουλευτές που είναι αντίθετοι στον φιλοτούρκο πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης και χτες μάλιστα το καταψήφισαν αμέσως, όπως γράψαμε σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Συγκεκριμένα, 90 μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου εξέφρασαν την «απόρριψη και την έντονη καταδίκη τους για την υπογραφή αόριστων μνημονίων κατανόησης μεταξύ της απερχόμενης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Abdel-Hamid Dbaiba και την Τουρκία», αναφέρει η ιστοσελίδα ibyareview.com. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στην πολιτική συμφωνία, η οποία «απαγορεύει στην κυβέρνηση να υπογράφει οποιεσδήποτε συμφωνίες ή συνθήκες κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου». Είπαν ότι «αυτό που είχε κάνει η κυβέρνηση της Ντμπάιμπα δεν επέβαλε υφιστάμενες ή μελλοντικές υποχρεώσεις στο λιβυκό κράτος, όπως έγινε με ένα μη σχετικό μέρος», τονίζουν οι αρθρογράφοι της ιστοσελίδας. 

Εξήγησαν ότι «η υπογραφή του Μνημονίου είναι μια επίθεση στον πλούτο του λιβυκού λαού σε αυτό το δύσκολο στάδιο». Επίσης, καλεί την Τουρκία να «σεβαστεί την κυριαρχία του λιβυκού κράτους και να μην παρεμβαίνει αρνητικά υποστηρίζοντας ένα πολιτικό κόμμα σε βάρος του λιβυκού λαού».

Σε μια δήλωση, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων επιβεβαίωσε ότι η εντολή του GNU «έχει λήξει και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να διαμεσολαβεί διεθνείς συμφωνίες».

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και όχι δεσμευτική για το λιβυκό κράτος, καθώς υπεγράφη από μη επιλέξιμο μέρος».

Απέρριψε επίσης «τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία σε βάρος των δυνατοτήτων του λιβυκού λαού».

Η επιτροπή προέτρεψε «τους διεθνείς εταίρους να μην ασχοληθούν με την κυβέρνηση του Ντμπάιμπα, καθώς δεν έχει νομιμότητα και νομική επιλεξιμότητα και δεν εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό».

Εξήγησε ότι το GNU δεν έχει κανέναν έλεγχο στην Cyrenaica και στο Fezzan, αλλά μάλλον «προσπαθεί να παρασύρει τη χώρα σε αδιέξοδο».

Συγκεκριμένα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν αρκετές οικονομικές συμφωνίες που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα. Αυτό έρχεται τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Μιλώντας σε τελετή στην Τρίπολη, ο Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Al-Mangoush δήλωσαν ότι υπέγραψαν μνημόνια με στόχο να ωφεληθούν και οι δύο χώρες, όπως είχαμε αναφέρει και στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Η στάση της Ελλάδας 

Η Αθήνα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να ενημερώσει τους γείτονες και συμμάχους της για τις έωλες τουρκικές αξιώσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και αντιπροσώπους τρίτων κρατών στην Αθήνα, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί επίσκεψή του στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

«Η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ab initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή. Τέλος, επισημαίνεται ότι το τούρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στο Τούρκο-λιβυκό μνημόνιο ρίχνει άκυρο για ακόμη μια φορά και η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, δήλωσε πως «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

ΗΠΑ: Νέο χαστούκι στην Άγκυρα το «μπλόκο» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Νέα αναχώματα στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημιουργώντας επιπλέον εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βάζει φρένο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ