Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για ενεργειακές έρευνες ανάμεσα σε Τουρκία & Λιβύη-Σκάνδαλο με αλλαγή υπουργού (upd)

Νεώτερη ενημέρωση 

Έπεσαν οι πρώτες υπογραφές ανάμεσα σε Τουρκία και λιβυκή κυβέρνηση 

 Λιβύη και Τουρκία υπογράφουν Μνημόνια Συναντίληψης για επενδύσεις σε πετρέλαιο

Χθες από την άλλη πλευρά ο υπουργός Πετρελαίου Mohamed Aoun κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση Dabaiba ανέθεσε στον υπουργό Οικονομίας καθήκοντα υπουργού Πετρελαίου "για να περάσει ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη".

Αναλυτικότερα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα δύο μνημόνια συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφθασε σήμερα στην Τρίπολη, επικεφαλής κορυφαίας αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου της χώρας του, αντίστοιχα, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, Μεχμέτ Μουσ, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον φιλότουρκο πρωθυπουργό της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh στην έδρα της κυβέρνησης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής.

Η συμφωνία προκάλεσε διαμάχη πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι τα δικά του καθήκοντα ως υπουργού είχαν ανατεθεί από τον Dbeibeh στον υπουργό Οικονομίας Muhammad Al-Huwayj.

Σύμφωνα με πηγές του Libya Update, ο Αούν ισχυρίζεται-όπως ξαναγράψαμε-ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός έκανε αυτή την κίνηση για να "περάσει ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη".

Οι εικόνες από την τελετή που ανήρτησε ο Τσαβούσογλου δείχνουν τον Αλ-Χουγουέι να υπογράφει τη συμφωνία υδρογονανθράκων εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης αντί του Αούν.

 

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου Τσαβούσογλου μετά τη διμερή συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.

Εκεί ειπώθηκε: 

-Θα σταθούμε δίπλα στη Λιβύη χωρίς δισταγμό

-Υπογράψαμε δύο συμφωνίες με τη Λιβύη

-Θέλουμε να αναπτύξουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με μια αμοιβαία αμοιβαία κατανόηση.

-Όλες οι παρόχθιες χώρες της Μεσογείου πρέπει να παρέχουν ίσες ευκαιρίες

-Θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου

-Εργαζόμαστε ώστε η THY να ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια.

-Θα εργαστούμε για να εξελίξουμε την ηρεμία στο έδαφος σε διαρκή ειρήνη.

-Χρειάζεται οδικός χάρτης για μια πολιτική λύση

-Θα ανοίξουμε ξανά το Προξενείο μας στη Βεγγάζη όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

-(Συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας) Και οι δύο χώρες ανέφεραν τη συμφωνία στον ΟΗΕ

-Θα θέλαμε να κάνουμε εμπόριο με τη Λιβύη σε εθνικά νομίσματα.

-Να καθοριστεί οδικός χάρτης για τις εκλογές, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπρ. Καλίν ανέβασε στα social και σχετική φωτογραφία από την΄αφιξη της τουρκικής αποστολής 

 

 

Αρχικό κείμενο 

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία για την παραχώρηση της ΑΟΖ της πρώτης, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι σε αυτό το «θέατρο επιχειρήσεων» είναι πολύ πιθανό να διαδραματιστεί το θερμό επεισόδιο που όλοι φοβούνται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, ήδη προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Σήμερα ο Τσαβούσογλου

Όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου Τουρκική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη εργασίας στη Λιβύη για την υπογραφή σειράς συμφωνιών συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ