Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Πολλαπλά χτυπήματα στο «τουρκολιβυκό μνημόνιο»! Αφηνίασαν στην Άγκυρα: Η ΕΕ δεν είναι δικαστήριο, στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) Αγκίλα Σάλεχ (Aqila Saleh) απέρριψε την υπογραφή οποιωνδήποτε συμφωνιών ή μνημονίων συμφωνίας από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibah), λέγοντας ότι τυχόν υπογεγραμμένες συμφωνίες δεν συνάδουν με το κράτος της Λιβύης.

Η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου με την Τουρκία. Η υπογραφή των Μνημονίων έγινε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου της Λιβύης και της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του HoR, Αμπντουλάχ Μπλεχίκ (Abdullah Blehiq), δήλωσε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε συμφωνία, συνθήκη ή μνημόνιο κατανόησης που υπογράφεται από τον επικεφαλής της «ληγμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας» απορρίπτεται και είναι παράνομη, δεδομένου του νομικού τέλους της εντολή της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά και το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις από τη λήξη της θητείας της στις 24 Δεκεμβρίου 2021 είναι άκυρες και μη έγκυρες.

«Η υπογραφή των συνθηκών και των συμφωνιών γίνεται από τον αρχηγό του κράτους ή το κοινοβούλιο. Επομένως, οποιεσδήποτε συμφωνίες θα πρέπει να υπογράφονται με τη νόμιμη κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη του HoR», τονίστηκε στη δήλωση, αναφερόμενη στην κυβέρνηση του Φάθι Μπασάγκα.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Άνταμ Σμιθ (Adam Smith), παρουσία του Πρέσβη Γιώργου Τζ. Τσούνη. Στο επίκεντρο τη συνάντησης ήταν η στρατηγική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ, η συνεργασία στο ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο, Λιβύη, Ουκρανία.

Η Αίγυπτος καταγγέλλει την «παράνομη» ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης 

Η Αίγυπτος κατήγγειλε το μνημόνιο κατανόησης για την ενέργεια μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU). Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Χαφέζ δήλωσε σε δηλώσεις τύπου ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη δεν έχει την εξουσία να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης».

Την απόρριψη του μνημονίου εξέφρασαν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri) και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας. Συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τη Δευτέρα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν αρκετές οικονομικές συμφωνίες που περιελάμβαναν πιθανή ενεργειακή εξερεύνηση σε θαλάσσιες περιοχές, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα. Αυτό έρχεται τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Επιπλέον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι η Ελλάδα «κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία σκοπεύει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, ​​με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Με τη σειρά της, η Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Λιβυκού Κοινοβουλίου απέρριψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι η εντολή της GNU «έληξε και δεν έχει πλέον νομική εξουσιοδότηση να μεσολαβεί σε διεθνείς συμφωνίες». Η επιτροπή πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είναι παράνομη και όχι δεσμευτική για το λιβυκό κράτος, καθώς υπεγράφη από μη επιλέξιμο μέρος». Απέρριψε επίσης «τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία σε βάρος των δυνατοτήτων του λιβυκού λαού».

https://youtu.be/69Q-wChqwGw
Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα για την Άγκυρα, η οποία προκλητικά και επιδεικτικά "κουνάει το δάκτυλο" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντίδρασή της υπέρ της Ελλάδος, φθάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο». 

«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης. Αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει τις τουρκολιβυκές προσπάθειες προσέγγισης. Και η ΕΕ στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας που αποφεύγει το διάλογο. Αυτά που κάνει η ΕΕ και η αντίδρασή της είναι εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών. Η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει σχόλια για συμφωνίες που αφορούν τρίτες χώρες, δεν είναι δικαστικό όργανο», δηλώνει  χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά:

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ταντζού Μπιλγκίτς απαντά σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΕ και της Ελλάδας σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων

"Για τη χώρα μας δεν έχουν καμία αξία και σημασία οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου Ελλάδας κα της ΕΕ σχετικά με το Μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας σε ξηρά και θάλασσα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

"Η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

"Οι προσπάθειες της Ελλάδας, που προσπαθεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Λιβύης, με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ναυτικής δικαιοδοσίας και τις περιοχές αδειοδότησης που έχει δημοσιεύσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

"Η στήριξη της ΕΕ στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας η οποία με στάση της που αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και παρεμποδίζει τα διεθνή δικαστικά ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να σχολιάζει ή να δικάζει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών.

"Ως εκ τούτου, καλούμε τόσο την ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνουν τα σύνορα και τις εξουσίες τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Ενδεικτικοί του ποιος διατηρεί μαξιμαλιστικές και αναθεωρητικές θέσεις στην Α. Μεσόγειο, αποτελούν οι παρακάτω χάρτες, οι οποίοι δείχνουν τις αποστάσεις μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, μεταξύ Λιβύης και του ελληνικού νησιού της Κρήτης και μεταξύ Λιβύης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ