Κόσμος

Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ: Αυτή η χώρα απειλεί το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ- Θέλουν να πολεμήσουν τους Ρώσους

''Απειλείται το ΝΑΤΟ'', τονίζει ο Αμερικανός απόστρατος συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι Fox News, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tsargrad.tv. 

''Κάποιοι καλοθελητές της ελίτ των ΗΠΑ και η Πολωνία προκαλεί τους Ρώσους σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς''. Γιατί αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του στρατιωτικού μπλοκ, αναλύει παρακάτω. 

Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι μια τέτοια ρωσοφοβική πολιτική, την οποία, συγκεκριμένα, ασκεί η Πολωνία ως μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας, θα οδηγήσει τελικά στην κατάρρευση του ΝΑΤΟ. 

''Εκτός από την Πολωνία, κανένας στο ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με τη Ρωσία'', είπε ο ειδικός, στοχαζόμενος την κατάσταση στον κόσμο και στην Ευρώπη.

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία

Σε επιβεβαίωση των λόγων του Αμερικανού εμπειρογνώμονα, η ιστοσελίδα tsagrad, παραθέτει, την απόφαση της Πολωνίας, να ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας και την στρατολόγηση σε όλη τη χώρα. Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας άνοιξε ειδικά μαθήματα για τη διδασκαλία των βασικών στρατιωτικών υποθέσεων. 

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι μια βασική εκπαίδευση 28 ημερών σε στρατιωτική μονάδα ή κέντρο εκπαίδευσης. Το δεύτερο στάδιο είναι μια 11μηνη ειδική εκπαίδευση σε στρατιωτική μονάδα. Ο μισθός κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 4.560 PLN, ή 53,6 χιλιάδες ρούβλια. Προφανώς, οι πολωνικές αρχές σκοπεύουν να προετοιμάσουν εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους για μια μεγάλη σύγκρουση. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιος θα μπορούσε να γίνει πιθανός αντίπαλος της Πολωνίας, ειδικά με φόντο τις συχνότερες ρωσοφοβικές δηλώσεις πολιτικών στη Βαρσοβία, τονίζει η ιστοσελίδα. 

ΝΑΤΟ και κατάρρευση

Όπως σημείωσε ο Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, ''αν συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή, θα δούμε το ΝΑΤΟ απλώς να καταρρέει και να εξαφανίζεται''. Τα λόγια  του μεταδίδει το RIA Novosti. Ο αξιωματικός παραδέχτηκε στην πραγματικότητα ότι εκτός από ένα μέρος της ελίτ στις ΗΠΑ και την Πολωνία, κανένας στο ΝΑΤΟ δεν θέλει μια σύγκρουση με τη Ρωσία.

''Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει τη Ρωσία, εκτός από τους Πολωνούς και έναν μικρό αριθμό ανθρώπων στην Ουάσιγκτον''

Ο αναλυτής επέστησε επίσης την προσοχή πως σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ειδικότερα, η πλειοψηφία των Γερμανών κατοίκων αντιτίθεται επίσης σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Παρόμοια κατάσταση δείχνουν κοινωνιολόγοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι επίσης σχεδόν όλα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ.

Έτσι, οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι καθόλου ενθουσιώδεις για την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στη Ρωσία έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι είναι πάντα έτοιμοι για διάλογο με εκπροσώπους της συμμαχίας. Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ των μερών σε ισότιμη βάση. Επίσης στη Μόσχα έγιναν επανειλημμένα προτάσεις προς τη Δύση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψουν την πολιτική της στρατιωτικοποίησης της ηπείρου, υπογραμμίζει η ιστοσελίδα. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει πολύ από τις ειρηνικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ κάνει συχνά απειλητικές δηλώσεις κατά της Μόσχας, ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, χτίζει νέες βάσεις και αναπτύσσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ρωσία τονίζει ότι η εξαγγελθείσα αύξηση του αριθμού των μελών της συμμαχίας δεν θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μέχρι πρότινος ουδέτερη Φινλανδία και Σουηδία ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Για πολλά χρόνια, το Κίεβο λέει ότι βλέπουν το μέλλον της Ουκρανίας μόνο σε ένα στρατιωτικό μπλοκ.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να «αυξήσει τις δυνατότητες σύγκρουσης», συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αρκτικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την παρουσία τους στα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής, καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας αναπτύσσονται ήδη ενεργά εκεί.

Πυρηνικές απειλές

Τα επιθετικά σχέδια ορισμένων προς τη Ρωσία αποδεικνύονται από τα λόγια του πρώην διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν ρωσικά στρατεύματα σε ενδεχόμενο χτύπημα στην Πολωνία ή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτόν, αυτό θα εκληφθεί ως επίθεση σε χώρα της συμμαχίας - επομένως, θα ενεργοποιηθεί το 5ο άρθρο του μπλοκ για τη συλλογική άμυνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...