Κόσμος

Τα κορίτσια στο Ιράν πετάνε τα χιτζάμπ και ζητούν ελευθερία

Το κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, που πέθανε κάτω από σκοτεινές συνθήκες μετά τη σύλληψή της για το χιτζάμπ, δεν λέει να κοπάσει.

Τη σκυτάλη πήραν τη Δευτέρα μαθήτριες από επαρχιακές πόλεις που πετούν το χιτζάμπ και διαδηλώνουν με τα μαλλιά λυμένα ζητώντας ελευθερία.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από βίντεο και φωτογραφίες με μαθήτριες από σχολεία θηλέων (φυσικά υπάρχει διαχωρισμός στο Ιράν) που ανεμίζουν τα χιτζάμπ φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα».

Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνονται τα πορτρέτα του αγιατολάχ σκισμένα και πεταμένα στο έδαφος.

Στο Καράτζ τα κορίτσια, πάντα με ακάλυπτα τα μαλλιά τους, εκδίωξαν έναν ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας από το σχολείο. Στην ίδια πόλη οι μαθήτριες κατέβηκαν σε διαδήλωση φωνάζοντας «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και «να χαθούν οι μουλάδες».

 

 Πάνω από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Αμίνι, για τον οποίο η επίσημη γραμμή του καθεστώτος είναι ότι ήταν «ατυχές γεγονός».

Οι Αρχές ανέφεραν ότι η 22χρονη γυναίκα πέθανε από ανακοπή, αλλά η οικογένειά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε καρδιολογικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Αυτόπτες μάρτυρες της σύλληψης της Αμίνι λένε ότι ξυλοκοπήθηκε όταν την συνέλαβαν γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...