Κόσμος

Aγωγoί και υποθαλάσσια καλώδια: Μπορούν να προστατευθούν οι θαλάσσιες υποδομές;

Από τη Δευτέρα διαρρέει φυσικό αέριο από τους αγωγούς των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 σε τρία σημεία κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε φυσική αιτία» για τις διαρροές.

Όπως και στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία, η υπόθεση φέρεται να αφορά δολιοφθορά. Σύμφωνα με κύκλους ασφαλείας, δολιοφθορά, για την οποία, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο ένας κρατικός παράγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιόχανς Πήτερς (Johannes Peters), Επικεφαλής του Τμήματος Ναυτιλιακής Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Πολιτικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, συμφωνεί επίσης με αυτήν την υπόθεση. Όποιος έκανε την επίθεση ήταν πολύ προσεκτικός να μην επιτεθεί άμεσα σε κανένα κράτος. Όλες οι διαρροές στους αγωγούς συμβαίνουν σε διεθνή ύδατα.

Η σημασία του χρονισμού των διαρροών αερίου

Οι διαρροές στους δύο αγωγούς συνέβησαν σε μια σημαντική στιγμή από πλευράς ενεργειακής πολιτικής. Ο αγωγός αερίου Baltic Pipe, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω της Δανίας, άνοιξε την Τρίτη. Έχει ετήσια δυναμικότητα δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και προορίζεται να καταστήσει την Πολωνία ανεξάρτητη από τις προμήθειες από τη Ρωσία. Ο Baltic Pipe διασχίζει τους δύο αγωγούς Nord Stream και η διαρροή στο Nord Steam 2 είναι πολύ κοντά στην πορεία του νέου αγωγού. Σύμφωνα με τον Πήτερς , δεν είναι επί του παρόντος σαφές εάν και αυτός ο αγωγός υποβλήθηκε σε δολιοφθορά.

"Αλλά το πιο σημαντικό, οι φορείς εκμετάλλευσης του αγωγού δεν μπορούν πλέον να είναι σίγουροι ότι αυτός ο αγωγός μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και χωρίς διακοπή", λέει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς προστατεύονται οι αγωγοί και τα υποθαλάσσια καλώδια;

Ολόκληρος ο κόσμος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από υποθαλάσσιες υποδομές, κυρίως καλώδια μέσω των οποίων ρέει το Διαδίκτυο, αλλά και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, όπως αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Κατά την κατασκευή και την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών, η εστίαση είναι στη λειτουργική ασφάλεια και συνήθως δεν παρέχονται μέτρα ή ιδέες προστασίας από επιθέσεις. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα έργα συνήθως δεν εκτελούνται από κράτη, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια είναι και υπεύθυνες για την ασφάλεια.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος δηλώσει ότι τα καλώδια και οι αγωγοί είναι υποδομές ζωτικής σημασίας, δεν είναι εύκολο από νομική άποψη πώς αυτό θα μπορούσε να ρυθμιστεί στα διεθνή ύδατα.

Η τεχνική σκοπιμότητα είναι περίπλοκη

Αφού ανακάλυψε τις διαρροές, η νορβηγική κυβέρνηση ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στις δικές της εγκαταστάσεις πετρελαίου. Λόγω της έλλειψης ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού, η Νορβηγία έχει γίνει εν τω μεταξύ ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Οι ειδικοί θεωρούν επίσης ότι αυτό το μεγάλο δίκτυο αγωγών είναι ευάλωτο σε δολιοφθορές.

Ωστόσο, είναι επίσης τεχνικά δύσκολο να προστατευθούν οι αγωγοί και τα υποβρύχια καλώδια σε όλη την επιφάνεια, λέει ο Πήτερς. Ο Nord Stream 1 έχει μήκος 1.224 χιλιόμετρα.

Τα υποθαλάσσια καλώδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης έχουν μήκος σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα. Οι περιοχές μπορούν να παρακολουθούνται με αισθητήρες, αλλά οι πράξεις δολιοφθοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν.

Τι προστασία μπορεί να υπάρχει;

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προστατευθεί από επιθέσεις αυτό το είδος υποδομής, ο Πήτερς υποστηρίζει μια διαφορετική έννοια προστασίας: Από τη μία πλευρά, είναι σημαντικό να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός, δηλαδή πολλές διαφορετικές πηγές και αποφυγή εξάρτησης από έναν προμηθευτή.

Η κοινωνική ανθεκτικότητα είναι επίσης σημαντική. Παρόμοια με την πανδημία του κορονοϊού, ο πληθυσμός πρέπει να προετοιμαστεί για τέτοια προβλήματα και να λάβει προφυλάξεις, ώστε σε περίπτωση επίθεσης ή δολιοφθοράς, οι επιπτώσεις να μπορούν να μετριαστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ