Κόσμος

Αναθάρρεψαν οι Ρώσοι! Αναλυτής: Στο πρόσωπο της Μελόνι αναδύεται ένας νέος Όρμπαν στην Ευρώπη

«Η θέση της κυβέρνησης Μελόνι θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Ντράγκι. Σύντομα όμως θα δούμε πόσο θα μπορέσει η Ρώμη να αντιστρέψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Χένρι Σαρνταριάν (Henry Sardaryan) στην εφημερίδα VZGLYAD, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών για το ιταλικό κοινοβούλιο.

«Η Μελόνι, ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι δήλωσαν ομόφωνα ότι η Ιταλία δεν θα αντέξει τις τρέχουσες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ότι σε τέτοιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αυτό το κράτος θα μπορούσε απλώς να χαθεί. Έτσι, η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στα εθνικά συμφέροντα της χώρας της και όχι στις επιθυμίες των Βρυξελλών ή του Παρισιού», λέει ο Σαρνταριάν, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Πολιτικής στο MGIMO, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, μέλος του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το νέο πολιτικό κύμα στην Ιταλία θέτει την Ευρώπη σε επιφυλακή για ανάδειξη παρόμοιων συνασπισμών και σε άλλες χώρες. Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναλύσαμε το αν μπορεί να υπάρξει ρεύμα τύπου Μελόνι στην Ελλάδα μέχρι τις εκλογές;

Ο ειδικός είναι σίγουρος ότι η ομάδα που κέρδισε τις εκλογές δεν θα βυθιστεί σε εμφύλιες διαμάχες, αλλά, αντίθετα, θα ενωθεί για να λύσει τα προβλήματα της Ιταλίας το συντομότερο δυνατό. «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και οι τρεις πρότειναν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μίλησαν για την πυρηνική ενέργεια. Ταυτόχρονα, καταλαβαίνουν ότι αυτές οι επιλογές θα χρειαστούν χρόνο και ο χειμώνας θα έρθει πολύ σύντομα», υπενθύμισε ο πολιτικός επιστήμονας.

Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να δει παγκοσμιοποιητές στην εξουσία στην Ιταλία, αλλά αντ' αυτού θα λάβει μια κυβέρνηση που, για παράδειγμα, είναι αλληλέγγυα με τους Ρεπουμπλικάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Σαλβίνι είπε ότι η Ρώμη δεν πρέπει να κοιτάξει πίσω στα κέντρα ισχύος, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στα συμφέροντα των πολιτών της. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λοιπόν, γνωρίζει καλά ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποιοι είναι ο Σαλβίνι, η Μελόνι και ο Μπερλουσκόνι, οι Βρυξέλλες το γνωρίζουν καλά. Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πούμε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει τώρα να μειώνει τις επιδοτήσεις προς την Ιταλία. Γεγονός είναι ότι τον τελευταίο καιρό, γενικά, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε ποιο είναι το μελλοντικό σχέδιο δράσης για τις Βρυξέλλες», τονίζει ο Σαρνταριάν.

«Όσον αφορά τη ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση, η δεξιά, σε αντίθεση με την αριστερά, προσπάθησε να μην επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα στην προεκλογική ρητορική», πρόσθεσε ο Σαρνταριάν. «Δεν υπήρξαν εκκλήσεις για συνέχιση της αλόγιστης άντλησης της Ουκρανίας με δυτικά όπλα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κρίση της προηγούμενης κυβέρνησης Ντράγκι προκλήθηκε κυρίως από την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Τώρα λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε την εμφάνιση στην Ευρώπη ενός νέου Όρμπαν στο πρόσωπο της Μελόνι. Φυσικά, οι δραστηριότητες του Όρμπαν δεν λύνουν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με τη Ρωσία, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια φιγούρα είναι καλύτερο από το να μην τον έχουμε».

Δηλαδή, ανοίγει ένα είδος παραθύρου ευκαιρίας για τη Μόσχα, πιστεύει ο ειδικός. «Και αν λάβουμε υπόψη τις φιλικές σχέσεις μεταξύ του προέδρου μας και του Μπερλουσκόνι, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εμφανιστεί μια κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα έχει τουλάχιστον επίγνωση μιας σημαντικής ιδέας: ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία», υποστηρίζει ο ειδικός.

«Μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι η θέση της κυβέρνησης Μελόνι θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που πήρε ο Ντράγκι. Θα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αποστολή ιταλικών οικονομικών και στρατιωτικών πόρων στην Ουκρανία. Αλλά πόσο θα μπορέσει η Ρώμη να αντιστρέψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα, θα το δούμε σύντομα», πρότεινε ο Σαρνταριάν.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, ο κεντροδεξιός συνασπισμός κέρδισε το 44,3% στη Γερουσία (άνω Βουλή) και σχεδόν το ίδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων (κάτω Βουλή) στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Εντός του συνασπισμού, το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, με επικεφαλής τη Τζόρτζια Μελόνι, εμφανίστηκε με 26%. Έτσι, αναμένεται στην Ιταλία η έλευση στην εξουσία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η γενική πορεία για τη Ρωσία δεν θα αλλάξει υπό τη Μελόνι. Η Μελόνι έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και έχει υποστηρίξει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, ψηφίζοντας υπέρ αυτού στο κοινοβούλιο.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποδεχθεί οποιεσδήποτε πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία είναι έτοιμες να ακολουθήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση στον διμερή διάλογο, δήλωσε ο Προεδρικός Γραμματέας Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...