Κόσμος

Το μέλλον της ιρανοτουρκικής σχέσης: Από μια περιορισμένη γεωπολιτική αντιπαλότητα σε μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης;

Ο μακροχρόνιος γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ Ιράν και Τουρκίας εισέρχεται σε φάση έντασης. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κατακερματοποίηση διαφορετικών ζητημάτων ήταν ο κύριος μοχλός της σχέσης μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας, αναφέρει μελέτη του στρατηγικού ινστιτούτο Al Sharq.  Ωστόσο, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών που πηγάζει από διάφορα θέατρα είναι πιθανό να αυξηθεί το επόμενο διάστημα καθώς μειώνεται ο αριθμός των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο.

Ενδεικτικό το τελευταίο περιστατικό με Τουρκικά BAYRAKTAR που εισέβαλαν στον ιρανικό εναέριο χώρο και χτυπήθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Τα τουρκικά επιθετικά drones παραβίασαν τον ιρανικό εναέριο χώρο, προκαλώντας ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας, οι οποίες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα, έχουν όμως εντελώς αντικρουόμενα συμφέροντα ειδικά στην Συρία και την Παλαιστίνη, και πλέον στον Καύκασο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρή κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την έναρξη της ταραχώδους περιόδου της Αραβικής Άνοιξης, ο ανταγωνισμός Άγκυρας-Τεχεράνης αποκρυσταλλώθηκε καλύτερα στο συριακό θέατρο μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη χώρα το 2011.

Από εταίροι σε γεωπολιτικοί ανταγωνιστές

Το Ιράν, στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης, προσέγγισε θετικά το φαινόμενο των κυμάτων διαμαρτυρίας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, αξιοποιώντας την ιδέα ότι θα οδηγούσε σε μια θετική σχέση με τους νέους ηγέτες αυτών των χωρών, δηλαδή τους πολιτικούς ισλαμιστές. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι είδαν επίσης τις διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις στους δρόμους ως ένα πλήγμα που θα έδιωχνε τέλος στην κυριαρχία των «κοσμικών πολιτικών σχολών» καθώς και των «σιωνιστών και των Αμερικανών».

Τούτου λεχθέντος, όταν τα κύματα διαμαρτυρίας της Αραβικής Άνοιξης έφτασαν στη Συρία, η στάση των Ιρανών αξιωματούχων ανατράπηκε. Το Ιράν, από την αρχή, θεωρούσε τη συριακή κρίση ως υπαρξιακή απειλή, σκεπτόμενο ότι η ασφάλεια της Τεχεράνης ξεκινά από τη Δαμασκό. Για το σκοπό αυτό, το Ιράν έγινε ουσιαστικό μέρος της συριακής σύγκρουσης μέσω των πληρεξουσίων του και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και υποστήριξε σταθερά τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Παρά τις προσπάθειες του Ιράν, οι συριακές στρατιωτικές ομάδες της αντιπολίτευσης πήραν τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων της Συρίας στα πρώτα χρόνια του πολέμου.

Όταν το καθεστώς Άσαντ ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο Κασέμ Σολεϊμανί, ο διοικητής της ελίτ δύναμης Κουντς του Ιράν, της εξωτερικής πτέρυγας του IRGC, πέταξε στη Μόσχα και φέρεται να έπεισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει στον πόλεμο στο πλευρό του Άσαντ. Η πορεία του πολέμου άλλαξε δραματικά καθώς η Ρωσία εντάχθηκε απευθείας στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συριακή αντιπολίτευση άρχισε να χάνει έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η αδίστακτη ρωσική αεροπορική υποστήριξη σε συνδυασμό με την επίγεια υποστήριξη πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν βοήθησαν το καθεστώς Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο σε πολλούς τομείς που είχε χάσει προηγουμένως από την αντιπολίτευση.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είδε την Αραβική Άνοιξη ως μια ευκαιρία να αυξήσει την περιφερειακή της επιρροή στις χώρες που αντιμετώπισαν αναταραχές. Η Συρία ήταν ένα από αυτά τα θέατρα. Παράλληλα με αυτόν τον στόχο, η Τουρκία υποστηρίζει τις ομάδες της αντιπολίτευσης που πολεμούν το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη χώρα το 2017, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν ξεκίνησαν τη διαδικασία της Αστάνα. Αυτό χρειάστηκε μια παράλληλη διαδικασία με αυτή που ήδη συνέβαινε στη Γενεύη και αποτέλεσε μια στιγμή ορόσημο στην πορεία του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία της Αστάνα ήταν μια ευκαιρία για το καθεστώς και τη Ρωσία να αναδιαρθρώσουν τον πόλεμο υπέρ τους. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επωφελήθηκε από τη διαδικασία, καθώς αυτό και οι σύμμαχοί του κατέλαβαν αργότερα τρεις από τις τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης που καθορίστηκαν στη διαδικασία της Αστάνα με το πρόσχημα της μάχης κατά των τρομοκρατών/τρομοκρατίας. Ωστόσο, παρά όλες τις πιθανότητες, η Τουρκία περιόρισε τις διαφωνίες της με το Ιράν στη συριακή σύγκρουση σε μεγάλο βαθμό.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016 και η υποστήριξή του στον αντεπαναστατικό άξονα της Αραβικής Άνοιξης που αποτελείται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία μαζί με το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τον σημαντικό όγκο εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράν, έφερε πιο κοντά την Άγκυρα και την Τεχεράνη. Και οι δύο χώρες φάνηκαν αρκετά καχύποπτες για μια νέα περιφερειακή τάξη πραγμάτων που ερχόταν σε ύπαρξη με την υποστήριξη των ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η Τουρκία και το Ιράν είχαν κοινές αντιλήψεις για την απειλή και θεώρησαν ότι αποκλείονταν από την αναδυόμενη περιφερειακή τάξη που βασιζόταν σε μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του στρατοπέδου κατά της Αραβικής Άνοιξης και του Ισραήλ και υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Αυτή η περιφερειακή εικόνα οδήγησε σε στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας.

Η διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας οδήγησε επίσης στον αποκλεισμό της χώρας από το Φόρουμ φυσικού αερίου EastMed. Ο προσανατολισμός της Τουρκίας προς την Ευρασία πυροδότησε έντονες συζητήσεις για τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ στους δυτικούς κύκλους μέχρι το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έβαλε τέλος στην ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Εκτός από τα προαναφερθέντα σημεία, ο αποκλεισμός του Κατάρ συνέβαλε στη στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας. Και οι δύο χώρες ανησύχησαν ότι θα δέχονταν πλήγμα στην περιφερειακή τους σημασία εάν το Κατάρ παραχωρούσε στις απαιτήσεις του μπλοκ κατά της Αραβικής Άνοιξης. Από αυτή την άποψη, και οι δύο υποστήριξαν τη Ντόχα ενόψει της πίεσης που ασκήθηκε σε αυτήν από το Ριάντ, το Κάιρο και το Άμπου Ντάμπι.

Ενώ η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού φυσικού αερίου, το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Τουρκία μετά τη Ρωσία. Περιττό να πούμε ότι η Τεχεράνη δεν θέλει να χάσει αυτή τη θέση. Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται να έχει διαφορετικό λογισμό που θα αποκαλυφθεί στα παρακάτω μέρη. Όλα τα προαναφερθέντα σημεία οδήγησαν τις δύο πλευρές να διατηρήσουν μια εργασιακή σχέση για αρκετό καιρό. Παρά τις διιστάμενες απόψεις για πολλά ζητήματα, η Τεχεράνη και η Άγκυρα χώρισαν τη σχέση τους και περιόρισαν τον ανταγωνισμό τους.

Ωστόσο, η γεωπολιτική εικόνα στην περιοχή έχει αλλάξει αρκετά δραματικά τον τελευταίο καιρό και οι περιοχές που έφεραν κοντά την Τεχεράνη και την Άγκυρα εξατμίζονται.

Τρέχουσες περιοχές που δημιουργούν μια σφήνα μεταξύ της Τεχεράνης και της Άγκυρας

Τα οστά της έριδος μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας αυξάνονται. Επιπλέον, το γεωγραφικό εύρος της γεωπολιτικής τους αντιπαλότητας έχει διευρυνθεί. Εκτός από τη Συρία, σήμερα στις περιοχές αντιπαλότητας μεταξύ των πλευρών έχουν προστεθεί και το Ιράκ και ο Νότιος Καύκασος. Ο δεύτερος πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάχ που έλαβε χώρα το 2020 άλλαξε τη δυναμική στην περιοχή προς όφελος της Τουρκίας, αυξάνοντας τους φόβους της Τεχεράνης.

Ενώ η Τουρκία βοήθησε πάρα πολύ το Αζερμπαϊτζάν μέσω της προηγμένης τεχνολογίας drone του, ώστε η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου τα εδάφη της, το Ιράν τάχθηκε σιωπηρά με την Αρμενία για διάφορους λόγους. Η αποτροπή του αυξανόμενου ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή ήταν ένας από τους λόγους. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν αναδείχθηκε θριαμβευτικό στον πόλεμο και η Τουρκία επέκτεινε το αποτύπωμά της σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα για τις ιρανικές υποθέσεις που εδρεύει στη Γαλλία και μίλησε με τον συγγραφέα υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο δεύτερος πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει επιδεινώσει έντονα τον φόβο του Ιράν για την τουρκική επέκταση, ο οποίος κατακρίνεται έντονα στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από τον πόλεμο του Καραμπάχ το Ιράν βρισκόταν σε αντίθεση με την Τουρκία σε άλλους τομείς, όπως στο Ιράκ και τη Συρία, η ρητορική των Ιρανών αξιωματούχων και των μέσων ενημέρωσης δεν ήταν έντονα εχθρική καθώς θεωρούσαν τους εαυτούς τους νικητές σε αυτές τις δύο αρένες στον ανταγωνισμό τους με την Τουρκία.

Ωστόσο, στον πόλεμο του Καραμπάχ, η Τουρκία φαίνεται να κερδίζει, οδηγώντας σε μαζική αντίδραση από την ιρανική πλευρά. Εάν ανοίξει ο διάδρομος του Zangezur, η Τουρκία μπορεί να φτάσει στα τουρκικμένικα κράτη της Κεντρικής Ασίας μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας. Δηλαδή, εάν αυτό το έργο υλοποιηθεί, το Ιράν θα δεχθεί πλήγμα στη γεωπολιτική του θέση.

Ως εκ τούτου, η ιρανική πλευρά δείχνει συνεχώς δυσαρέσκεια για το άνοιγμα του διαδρόμου. Το τελευταίο παράδειγμα ιρανικής δυσαρέσκειας ήταν εμφανές στη δήλωση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Τεχεράνη ότι το Ιράν θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού των συνόρων Αρμενίας-Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία «επιδιώκει να βελτιώσει τη συνολική της δύναμη και την παγκόσμια θέση μετατρέποντας το έδαφός της σε κεντρικό κόμβο για αγωγούς μεταφοράς ενέργειας που εκτείνονται δυτικά προς την Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας μιας ισορροπίας που μετριάζει τον ιρανικό και ρωσικό έλεγχο στην παροχή ενέργειας στην Ευρώπη».

Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία δίνει σημασία στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη παραδώσει το πρώτο του φορτίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη. Σκοπός της Τουρκίας να γίνει διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος.

Αυτό δεν σημαίνει την προθυμία του ίδιου του Ιράν να γίνει πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ειδικά εάν η χώρα καταλήξει σε συμφωνία με τη Δύση σχετικά με την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη αρθούν. Ως εκ τούτου, η στενή συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα ιρανικά συμφέροντα. Ο φάκελος φυσικού αερίου έχει θεμελιώδη σημασία και για τις δύο πλευρές, καθώς μπορεί να διαμορφώσει την τροχιά της σχέσης Τουρκίας-Ιράν την προσεχή περίοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ