Μέση Ανατολή

Τουρκικά BAYRAKTAR εισέβαλαν στον ιρανικό εναέριο χώρο και χτυπήθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (βίντεο)

Χθες σύμφωνα με ρωσικές ΜΜΕ, οι Τούρκοι έκαναν επίδειξη δύναμης στους Ιρανούς οι οποίοι  απείλησαν τους Αζέρους και δέχθηκαν ράπισμα με ηλεκτρονικό πόλεμο, σε μια απίστευτη απάντηση των Ιρανών κατά του Ερντογάν.   

Τα τουρκικά επιθετικά drones παραβίασαν τον ιρανικό εναέριο χώρο, προκαλώντας ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας, οι οποίες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα, έχουν όμως εντελώς αντικρουόμενα συμφέροντα ειδικά στην Συρία και την Παλαιστίνη τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρή κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων Αξιωματούχων του Ιράν σχετικά με την ετοιμότητά της χώρας να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματά του εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης στην περιοχή, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία σήκωσε στον αέρα  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα BAYRAKTAR, ένα εκ των οποίων, κατά λάθος ή σκόπιμα, παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας και εκτέθηκε σε ηλεκτρονικό πόλεμο των Ιρανών, αναγκάζοντας το να γυρίσει άρον άρον εκτός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ιρανός δημοσιογράφος Khayal Muazzin, τουλάχιστον ένα τουρκικό μη επανδρωμένο BAYRAKTAR εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα δεδομένα της ειδικής ιστοσελίδας  Flightradar 24, το τουρκικό UAV δέχθηκε μια μαζική επίθεση ηλεκτρονικού πολέμου, όπως αποδεικνύεται από την απότομη αλλαγή ύψους και ταχύτητας πτήσης του, γεγονός που δεν αποκλείει την πιθανότητα ο ιρανικός στρατός να επιχείρησε την βίαιη αναχαίτιση και την κατάσχεση του.

Είναι γνωστό ότι τη νύχτα στάλθηκε στα σύνορα του Ιράν και ένα ακόμη τουρκικό επιθετικό UAV Bayraktar TB2, το οποίο πλησίασε τα σύνορα των Ισλαμικών Δημοκρατιών σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, και δεν επιχείρησε να εισέλθει μέσα σε αυτά μετά το κάζο που έπαθε το προηγούμενο.

Πόλεμος Αζέρων και Αρμενίων με μετακίνηση τουρκικών και ιρανικών δυνάμεων κοντά στην περιοχή

Η Τουρκία και το Ιράν, κονταροχτυπιούνται για όσους δεν γνωρίζουν σχετικά με τον πόλεμο Αζέρων και Αρμενίων παίρνοντας υπέρ του Ερεβάν.

Για τον λόγο αυτόν οι Ιρανοί έχουν μετακινήσει μερικές χιλιάδες στρατό στα σύνορα συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μάχης και συστημάτων πυροβολικού, προκαλώντας οργή στους Τούρκους.

Η Άγκυρα έδωσε εντολή και μεταστάθμευσαν τουρκικά μαχητικά F-16 στην περιοχή του Πόντου κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, ενώ μετακίνησαν και κάποιες χερσαίες δυνάμεις σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος σε Ιρανούς και Αρμένιους.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Αρμενίας με τους Αζερμπαϊτζάν είναι κρίσιμη, αφού αν και ανακοινώθηκε εκεχειρία, καθημερινά οι Αζέροι κάνουν επιθέσεις κατά των Αρμενίων, εκνευρίζοντας την Τεχεράνη που βλέπει και τους Τούρκους να θέλουν να επεκταθούν στο Καύκασο έχοντας παντουρανικά σχέδια.      

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράν δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρες από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 και ένα παρόμοιο μοτίβο μπορεί να παρατηρηθεί κατά την εμβάθυνση στην ιστορία.

Σύμφωνα με την ειδικό Ziya Meral: “Δεν υπάρχει αναγνώριση αμοιβαίων συμφερόντων και η ανάγκη για συνεργασία, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό σε γειτονικές περιοχές και θέατρα, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε κρίση Άγκυρα και Τεχεράνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκφράσεις «φίλοι εναντίον εχθρών» και «σύμμαχοι εναντίον ανταγωνιστών» δεν λειτουργεί ποτέ πλήρως στην προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ανεξάρτητα από το πόσο σαγηνευτική είναι η τουρκική έκφραση περί «Ανατολής εναντίον της Δύσης». Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος  με το Ιράν ούτε με τη Δύση, παρά μόνο με τον εαυτό της”.

Όπως και να έχει οι σχέσεις Τούρκων και Ιρανών θα δοκιμαστούν  σκληρά, αφού ο νέος ψυχρός πόλεμος Ρωσίας και ΗΠΑ, απαιτεί ξεκάθαρα τοποθέτηση σε ένα νέο τοπίο πιθανής παγκόσμιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης. 

Το Ιράν  αγοράζει  64 ρωσικά Su-35 από τη Ρωσία

Το Ιράν σκοπεύει να αγοράσει περισσότερα από πενήντα μαχητικά Su-35 από τη Ρωσία.

Το Ιράν σκοπεύει να αποκτήσει 64 ρωσικά μαχητικά Su-35, τα οποία θα επιτρέψουν στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) να σχηματίσει πέντε μοίρες.

Το ένα τρίτο των πολεμικών αεροσκαφών μπορεί να μεταφερθεί στην ιρανική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα μαχητικά, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, θα παραληφθούν  πριν από το 2025.

Ο διοικητής της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώκει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία.

Ο ταξίαρχος Hamid Vahedi δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αγορά του Su-35 είναι στην ημερήσια διάταξη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς η χώρα δεν σχεδιάζει να αγοράσει το Su-30.

Το Su-35 είναι μονοθέσιο μαχητικό πολλαπλών ρόλων. Σύμφωνα με αναφορές, η ιρανική Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη  τουλάχιστον 64 αεροσκάφη, 24 από τα οποία θα παραληφθούν κατόπιν ακυρωθήσας παραγγελίας της Αιγύπτου, η οποία παρέμεινε ανεκπλήρωτη λόγω της πίεσης των ΗΠΑ στο Κάιρο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...