Κόσμος

Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο

Όπως σημειώνει ο Avery Koop του Visual Capitalist, αυτός ο χάρτης χρησιμοποιεί ετήσιες  κατατάξεις  από το Economist Intelligence Unit (EIU) για να δείξει τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου, μετρώντας διάφορες κατηγορίες όπως: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές. 

Μια γρήγορη σημείωση για τη μεθοδολογία

Η κατάταξη επιχειρεί να αξιολογήσει ποιες πόλεις σε όλο τον κόσμο παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αποδίδοντας μια βαθμολογία σε 30 ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα στις πέντε κατηγορίες με τις ακόλουθες σταθμίσεις:

  1. Υγειονομική περίθαλψη (20%)
  2. Πολιτισμός & Περιβάλλον (25%)
  3. Σταθερότητα (25%)
  4. Εκπαίδευση (10%)
  5. υποδομές (20%)

Από τους 30 παράγοντες σε αυτές τις κατηγορίες, οι ποιοτικοί χαρακτηρίζονται ως αποδεκτοί, ανεκτοί, άβολοι, ανεπιθύμητοι ή αφόρητοι από μια ομάδα ειδικών αναλυτών. Στα ποσοτικά μέτρα δίνεται βαθμολογία με βάση έναν αριθμό εξωτερικών σημείων δεδομένων. Στη συνέχεια, όλα σταθμίζονται για να δοθεί μια βαθμολογία μεταξύ 1-100, με το 100 να είναι το ιδανικό.

Κατάταξη: Οι 10 πιο βιώσιμες πόλεις

Από τις 172 πόλεις που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, πολλές από τις πιο βιώσιμες πόλεις βρίσκονται στην Ευρώπη. Ωστόσο, τρία από τα 10 κορυφαία βρίσκονται στον Καναδά: το Βανκούβερ, το Κάλγκαρι και το Τορόντο.

Η Βιέννη έχει καταταχθεί στην πρώτη θέση πολλές φορές, με πιο πρόσφατη το 2019. Σύμφωνα με την EIU, η αυστριακή πρωτεύουσα έπεσε από την πρώτη θέση κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας μόνο επειδή τα διάσημα μουσεία και τα εστιατόρια έκλεισαν.

Μόνο μια ασιατική πόλη, η Οσάκα, βρίσκεται στη λίστα με τα 10 κορυφαία, ισοβαθμώντας με τη Μελβούρνη για τη 10η θέση. Σημειωτέον, ούτε μία πόλη των ΗΠΑ δεν βρίσκεται στις κορυφαίες τάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 10 λιγότερο βιώσιμες πόλεις

Μερικές από τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο βρίσκονται σε όλη την Αφρική και την Κεντρική Ασία. 

Πολλές από τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις βρίσκονται σε ζώνες συγκρούσεων, γεγονός που συμβάλλει στη χαμηλή βαθμολογία. Ωστόσο, αυτές οι περιοχές φιλοξενούν επίσης μερικές από τις  ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στον κόσμο , παρουσιάζοντας πολλές ευκαιρίες για φιλόδοξους κατοίκους.

 

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην κατάταξη

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πόλεις που ανέβηκαν πιο δραματικά στην παγκόσμια κατάταξη σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα.

Οι 10 πιο βελτιωμένες πόλεις

Ακολουθεί μια ματιά στις πόλεις που έπεσαν περισσότερο στην κατάταξη από την περσινή έκθεση.

Οι 10 πόλεις που κατέρρευσαν

Σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένες πόλεις στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία έπεσαν προσωρινά στην κατάταξη λόγω των περιορισμών για τον COVID-19.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης υποχώρησαν στην κατάταξη λόγω της στενής τους γειτνίασης με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τέλος, το Κίεβο δεν συμπεριλήφθηκε στη φετινή έκθεση λόγω της σύγκρουσης.

Αστικοποίηση και Βιωσιμότητα

Από το 2021, περίπου το  57%  του παγκόσμιου πληθυσμού ζει  σε αστικά κέντρα και οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να μετακινούνται στις πόλεις.

Ενώ υπάρχουν περισσότερες ανέσεις στις αστικές περιοχές, η πανδημία αποκάλυψε πολλά προβλήματα με την αστικοποίηση και τη συγκέντρωση  μεγάλων πληθυσμών . Το άγχος στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης γίνεται πιο έντονο στις πόλεις και οι περιορισμοί στις δημόσιες εξόδους είναι μερικά από τα πρώτα μέτρα που θα εισαχθούν ενόψει μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Τώρα με το  κόστος ζωής να αυξάνεται, οι πόλεις μπορεί να αντιμετωπίσουν πιέσεις στην ποιότητα ζωής τους και οι κυβερνήσεις μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες. Ανεξάρτητα από αυτό, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να βλέπουν τα οφέλη της ζωής στην πόλη -  προβλέπεται  ότι πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε πόλεις μέχρι το 2050.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...