Transvee
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Εφευρετικότητα σε Απομόνωση: Η Υπερδνειστερία παράγει το δικό της Humvee! (Εικόνες)

H Υπερδνειστερία (επίσημα γνωστή ως Pridnestrovian Moldavian Republic - PMR), έχει παράξει έναν αριθμό αρκετά ενδιαφερόντων σχεδιασμών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (TOM) την τελευταία δεκαετία. Ανίκανη να αντικαταστήσει τον παλιό σοβιετικό εξοπλισμό της από τότε που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στην αρχή της δεκαετίας του '90, η χώρα έχει προσπάθησε να ενισχύσει τον στόλο οχημάτων της με οχήματα εγχώριου σχεδιασμού. Πολλά από αυτά βασίζονται σε υπάρχοντα TOM, τα οποία έχουν τροποποιηθεί για να αναλάβουν έναν ολοκληρωτικά νέο ρόλο. Αδιαμφισβήτητα τα καλύτερα παραδείγματα αποτελούν τα MT-LB SPAAG και BTRG-127 Bumblebee τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), το τελευταίο από τα οποία ξεκίνησε την καριέρα του ως το όχημα τοποθέτησης ναρκών GMZ-3. 

Ο τελευταίος σχεδιασμός που παρουσιάστηκε από την Υπερδνειστερία είναι ένα ελαφρύ πολυχρηστικό όχημα τεσσάρων τροχών σε σασί παλιού φορτηγού. Ο σχεδιασμός φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το γνωστό αμερικανικό Humvee, ενώ - λόγω έλλειψης καλύτερης ονομασίας - αναφέρεται ως Transvee από κάποιες σελίδες. Το Transvee λοιπόν παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά την διάρκεια επίδειξης ειδικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2022. Το είδαμε δίπλα σε ένα παντός εδάφους στρατιωτικού φορτηγό GAZ-66, στο 4x4 σασί του οποίο βασίζεται το Transvee. Η απόδοσή του είναι πιθανότατα παρόμοια με αυτήν του GAZ-66 της δεκαετίας του '60, το οποίο χαρακτηρίζεται για την εύκολη συντήρησή του και την στιβαρότητά του στο πεδίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να διευκολυνθεί η παραγωγή και για να διατηρηθεί το κόστος στο ελάχιστο δυνατό, οι μηχανικοί κοίταξαν να ενσωματώσουν όσα περισσότερα εξαρτήματα του GAZ-66 γινόταν. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως αυτό δεν έγινε μόνο με το σασί του GAZ-66, αλλά και με το μπροστινό μέρος της καμπίνας του φορτηγού. Δύο διαφορετικές GAZ-66 καμπίνες χρησιμοποιούνται για κάθε Transvee, με την δεύτερη να συγκολλείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το μπροστινό μέρος, έτσι ώστε να σχηματίζει τον σκελετό του οχήματος. Είναι διαθέσιμη μεγάλη ποσότητα GAZ-66 στον στρατό της χώρας, η οποία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αντικαταστήσει τουλάχιστον κάποια από αυτά με Ural-4320 και KamAZ 6x6 φορτηγά, τα οποία εισάχθηκαν από την Ρωσία ως πολιτικά φορτηγά.

Δεν γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον σχεδιασμό, ή πόσα πρωτότυπα έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής. Με τον αριθμό GAZ-66 να υπερβαίνει τις επιχειρησιακές ανάγκες του στρατού της Υπερδνειστερίας, δεν είναι απίθανο η παραγωγή μία μέρα να φτάσει μεγάλα νούμερα, πέρα από την μικρή αρχική παρτίδα που πιθανότατα έχει κατασκευαστεί. Εάν συμβεί περαιτέρω παραγωγή, μπορεί να ενσωματωθούν τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, οι οποίες θα διορθώνουν θέματα που ίσως ανέδειξε η προκαταρκτική τους εισαγωγή. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του οχήματος ενδέχεται να αλλάξουν.

Το Transvee σχεδιάστηκε κυρίως για καθήκοντα μεταφοράς προσωπικού και ελαφριού φορτίου πίσω από την πρώτη γραμμή, για αυτό και έρχεται εξοπλισμένο με τμήμα φορτίου καλυμμένο με τέντα στο πίσω μέρος. Κατά την διάρκεια της άσκησης, το Transvee χρησιμοποιήθηκε για την εισαγωγή μονάδων ειδικών δυνάμεων. Όπως και οι πρώτες εκδόσεις του Humvee, το Transvee  δεν διαθέτει τεθωρακισμένη προστασία και αναγκάζεται να βασιστεί στην ταχύτητά του και στην ευκινησία του για να ξεφύγει εχθρικά πυρά. Αν και δεν έρχεται με θωράκιση, το Transvee υποστηρίζει μία βάση όπλων για τον πυροβολητή εξοπλισμένη με ένα ελαφρύ πολυβόλο 7,62 χιλιοστών PK(M).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατός της Υπερδνειστερίας έχει ήδη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην μετατροπή οχημάτων μάχης με βάση το διαδεδομένο UAZ-469 και το παντός εδάφους Lada Niva. Μίας και η χώρα μπορεί να εισάγει άλλα οχήματα μάχης (ως πολιτικά οχήματα), είναι περίεργο που ακόμα βασίζεται σε αυτά τα παλιά μοντέλα για σχεδόν κάθε ρόλο - ακόμη και επιθετικών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους σχεδιασμούς είναι οπλισμένοι με ένα ελαφρύ ή βαρύ πολυβόλο, αν και υπάρχει μία έκδοση που υποστηρίζει έναν εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών 9M111 Fagot πυραύλων. 

Το εγχώριο Humvee της Υπερδνειστερίας είναι το τέλειο παράδειγμα εφευρετικότητας σε απομόνωση, αφού κατάφεραν να το παράξουν εκμεταλλεύοντας ότι είχαν στην διάθεσή τους, τα οποία δεν ήταν και πολλά. Με την κατάσταση της Υπερδνειστερίας ως μία μη αναγνωρισμένη δημοκρατία (το οποίο δεν φαίνεται να λύνεται σύντομα), η χώρα αδιαμφισβήτητα θα αποτελέσει χώρος πραγματοποιήσεις περισσότερων μη συμβατικών μετατροπών.

GALLERY

Transvee
Transvee
GAZ-66
Transvee
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...