Κόσμος

Καλοκαίρι στο... σκοτάδι! Έρχονται καυτοί μήνες με μπλακ άουτ σε παγκόσμιο επίπεδο

Τα παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία τους εδώ και δεκαετίες με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να στραγγαλίζεται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Πόλεμος. Ξηρασία. Ελλείψεις παραγωγής. Ιστορικά χαμηλά αποθέματα. Και πανδημική αντίδραση. Οι ενεργειακές αγορές σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν ταλαιπωρηθεί τον περασμένο χρόνο και οι καταναλωτές έχουν υποστεί τις συνέπειες της αύξησης των τιμών. Όμως, κατά κάποιο τρόπο, τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο για να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Το καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου είναι μια τυπική αιχμή για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, θα είναι ραγδαία καθώς η κλιματική αλλαγή σφίγγει τη λαβή της. Έχει ήδη τόση ζέστη σε μέρη της Νότιας Ασίας που οι θερμοκρασίες του αέρα είναι αρκετές για να μαγειρέψουν ωμό σολομό. Οι επιστήμονες προβλέπουν τους μήνες που έρχονται για τις ΗΠΑ. Η χρήση ρεύματος θα αυξηθεί καθώς τα σπίτια και οι επιχειρήσεις ενεργοποιούν τα κλιματιστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόβλημα είναι ότι οι προμήθειες ενέργειας είναι τόσο εύθραυστες που απλώς δεν θα είναι αρκετές για να κυκλοφορήσουν και οι διακοπές ρεύματος θα θέτουν σε κίνδυνο ζωές όταν δεν υπάρχουν ανεμιστήρες ή κλιματιστικά που να προσφέρουν ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καύσωνας της Ασίας έχει προκαλέσει καθημερινά μπλακ άουτ για πολλές ώρες, θέτοντας περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο σε όλο το Πακιστάν, τη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, με ελάχιστη ανακούφιση. Έξι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του Τέξας απέτυχαν νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς η καλοκαιρινή ζέστη μόλις άρχισε να φτάνει, προσφέροντας μια προεπισκόπηση του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Τουλάχιστον δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες κινδυνεύουν από διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι. Οι τροφοδοσίες θα είναι περιορισμένες στην Κίνα και την Ιαπωνία. Η Νότια Αφρική είναι έτοιμη για ένα έτος ρεκόρ με διακοπές ρεύματος. Και η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επισφαλή θέση που κρατά η Ρωσία — εάν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές κύλισης σε ορισμένες χώρες.

«Ο πόλεμος και οι κυρώσεις διαταράσσουν την προσφορά και τη ζήτηση και αυτό συνδυάζεται με ακραία καιρικά φαινόμενα και μια οικονομική ανάκαμψη από την Covid που ενισχύει τη ζήτηση ενέργειας», δήλωσε ο Shantanu Jaiswal, αναλυτής του BloombergNEF. «Η συρροή τόσων πολλών παραγόντων είναι αρκετά μοναδική. Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που συνέβησαν όλα μαζί».

Γιατί τα μπλακ άουτ φέρνουν βάσανα και οικονομικό πόνο

Χωρίς εξουσία, η ανθρώπινη ευημερία θα είναι υπό πίεση. Η φτώχεια και η γειτνίαση με τον ισημερινό θα αυξήσουν την πιθανότητα ασθένειας και θανάτου από αδιάκοπες θερμοκρασίες. Οι παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας θα σήμαιναν ότι δεκάδες χιλιάδες μπορεί επίσης να χάσουν την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Εάν συνεχιστούν οι διακοπές ρεύματος και κλείσουν οι επιχειρήσεις, αυτό θα επιφέρει επίσης τεράστιο οικονομικό σοκ.

Στην Ινδία, οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές πολιτείες πλησιάζουν ήδη τα επίπεδα από το 2014, όταν εκτιμήθηκε ότι είχαν ξυρίσει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό θα σήμαινε μείωση σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που οι διακοπές γίνουν πιο διαδεδομένες και διαρκέσουν όλο το χρόνο. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα συμβάλει σε περισσότερα κέρδη για τις αγορές ενέργειας και καυσίμων, αυξάνοντας τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Όταν τα εργοστάσια στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας απέτυχαν αυτόν τον μήνα, οι τιμές χονδρικής ενέργειας στο Χιούστον εκτινάχθηκαν για λίγο πάνω από το ανώτατο όριο των 5.000 δολαρίων ανά μεγαβατώρα, αυξάνοντας 22 φορές υψηλότερα από το μέσο κόστος ισχύος αιχμής που είχε εξασφαλιστεί για την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κόσμος παλεύει με «περισσότερο από δύο χρόνια παγκόσμιας ταλαιπωρίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλείται από την πανδημία, την εξάπλωση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Henning Gloystein, αναλυτής του Eurasia Group. «Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι εάν δούμε μεγάλες διακοπές ρεύματος πέρα ​​από όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα φέτος, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια μορφή ανθρωπιστικής κρίσης όσον αφορά τις ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες».

Πώς η ενεργειακή μετάβαση φέρνει καταπόνηση

Φέτος μπορεί να μπει στα βιβλία ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πίεση στην παγκόσμια δύναμη, αλλά τα εμπόδια δεν είναι πιθανό να εξαφανιστούν σύντομα. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι ακραίοι καύσωνες του σήμερα θα γίνουν πιο συνηθισμένοι, συνεχίζοντας να ασκούν πίεση στις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, θα πρέπει να κρατήσει τις αγορές σφιχτές για τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Alex Whitworth, αναλυτής της Wood Mackenzie Ltd. στη Σαγκάη. Και ενώ το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στη συνολική χωρητικότητα αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη την επόμενη δεκαετία, έως ότου οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας καλύψουν τη μετατόπιση, αυτό θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα δίκτυα, είπε.

«Θα αντιμετωπίζετε φόβο για την προσφορά κάθε φορά που υπάρχουν σύννεφα ή καταιγίδες ή άπνοια για μια εβδομάδα», είπε ο Whitworth. «Πραγματικά αναμένουμε ότι αυτά τα προβλήματα θα επιδεινωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια».

Φυσικά, η μετάβαση στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η καύση ακόμη περισσότερου άνθρακα τώρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ενέργειας θα αύξανε απλώς τις εκπομπές, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους καύσωνες και μεγαλύτερη πίεση στα δίκτυα.

Ακολουθεί μια ματιά στο τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

ΗΠΑ

Οι προμήθειες φυσικού αερίου, το Νο. 1 καύσιμο εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στις ΗΠΑ, είναι περιορισμένες σε εθνικό επίπεδο και οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη. Η ισχύς σε μεγάλο μέρος της χώρας και μέρος του Καναδά θα αυξηθεί, σύμφωνα με την North American Electric Reliability Corporation. Είναι από τις πιο τρομερές εκτιμήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ρυθμιστικός φορέας. Οι καταναλωτές θα κληθούν να εντατικοποιηθούν για να βοηθήσουν να διατηρήσουν τα δίκτυα σταθερά περιορίζοντας την κατανάλωσή τους.

Στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία, οι προμήθειες φυσικού αερίου μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω μιας ρήξης αγωγού πέρυσι που περιόρισε τις εισαγωγές. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την ξηρασία, περιορίζοντας σοβαρά την παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος της Καλιφόρνια δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η πολιτεία ενδέχεται να κινδυνεύει από διακοπές ρεύματος για τα επόμενα καλοκαίρια εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στο δίκτυο 15 πολιτειών που διαχειρίζεται ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος Midcontinent (MISO), οι καταναλωτές σε 11 πολιτείες κινδυνεύουν από διακοπές. Η MISO, η οποία εξυπηρετεί περίπου 42 εκατομμύρια ανθρώπους, προέβλεψε ότι έχει «ανεπαρκή» παραγωγή ενέργειας για να καλύψει τις περιόδους υψηλότερης ζήτησης αυτό το καλοκαίρι, ειδικά στις μεσοδυτικές πολιτείες της. Το grid δεν έχει δώσει ποτέ στο παρελθόν τέτοια προειδοποίηση πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής ζήτησης.

Στο Τέξας, το δίκτυο «κινδυνεύει» από ελλείψεις παρά την προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει την ανθεκτικότητα μετά από μια χειμερινή καταιγίδα του Φεβρουαρίου του 2021 που άφησε εκατομμύρια στο σκοτάδι για μέρες, δήλωσε ο Gary Cunningham, διευθυντής έρευνας αγοράς στη χρηματιστηριακή Tradition Energy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γήρανση των υποδομών και οι καθυστερήσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προσθέσει στα προβλήματα των πιο έντονων καιρικών φαινομένων, δήλωσε ο Teri Viswanath, επικεφαλής οικονομολόγος για την ενέργεια και το νερό στην CoBank ACB.

«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περισσότερες διακοπές λειτουργίας παγκοσμίως από οποιοδήποτε άλλο βιομηχανοποιημένο έθνος», είπε. «Περίπου το 70% του δικτύου μας πλησιάζει στο τέλος της ζωής του».

Ασία

Το επίκεντρο των διακοπών μέχρι στιγμής ήταν η Νότια και η Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα άγρια ​​κύματα καύσωνα έχουν βάλει τα κλιματιστικά σε πλήρη έκρηξη. Τα μπλακ άουτ ήταν βασικά σε εθνικό επίπεδο στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ, όπου ζουν συνολικά 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Και στην Ινδία, 16 από τις 28 πολιτείες του έθνους - όπου ζουν περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι - αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας δύο έως 10 ωρών την ημέρα, δήλωσε ένας κρατικός αξιωματούχος αυτόν τον μήνα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε πρόσφατα από τις εταιρείες να αυξήσουν τις αγορές ακριβού ξένου άνθρακα, ενώ επίσης αναιρούν τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα για τις επεκτάσεις ορυχείων για να προσπαθήσουν να αυξήσουν την προσφορά καυσίμων. Μένει όμως να δούμε αν αυτές οι κινήσεις θα μειώσουν την πίεση. Η επικείμενη εποχή των μουσώνων θα φέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες και θα περιορίσει τη ζήτηση ενέργειας, αν και μπορεί επίσης να πλημμυρίσει περιοχές εξόρυξης και να παρεμποδίσει την παροχή καυσίμων.

Στο Βιετνάμ, η κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς η ζήτηση αυξάνεται, ενώ η εγχώρια προσφορά άνθρακα έχει μειωθεί και το κόστος των ξένων καυσίμων έχει αυξηθεί.

Στην Κίνα, όπου οι ελλείψεις άνθρακα οδήγησαν σε εκτεταμένες περικοπές ρεύματος πέρυσι, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα το 2022 και πίεσαν τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή σε ρεκόρ. Ακόμα κι έτσι, αξιωματούχοι της βιομηχανίας έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι σφιχτή αυτό το καλοκαίρι στον βαριά βιομηχανοποιημένο νότο της χώρας, που απέχει πολύ από τους κόμβους εξόρυξης στην ενδοχώρα και επομένως εξαρτάται περισσότερο από τον ακριβό ξένο άνθρακα και φυσικό αέριο.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε ηλεκτρικό τρόμο τον Μάρτιο, όταν ένα κύμα ψύχους προκάλεσε άνοδο της ζήτησης λίγες μέρες αφότου ένας σεισμός έριξε εκτός λειτουργίας πολλά εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου. Η παροχή ρεύματος αναμένεται να είναι περιορισμένη κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες και η ζήτηση πιθανότατα θα υπερβεί ξανά την προσφορά και τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δικτύου. Η Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο ξεκίνησε μια εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας, ζητώντας από τους κατοίκους να λάβουν μέτρα όπως η παρακολούθηση λιγότερης τηλεόρασης.

Ευρώπη

Ο κίνδυνος συσκότισης είναι μικρότερος στην Ευρώπη, επειδή λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κλιματισμό στο σπίτι. Η ήπειρος αγωνίζεται επίσης για να γεμίσει την αποθήκη αερίου της.

Αλλά υπάρχουν λίγα περιθώρια για λάθη. Μια ξηρή πηγή στη Νορβηγία έχει περιορισμένες παροχές υδροηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτοντας πίεση στις τιμές και τις προμήθειες είναι οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Electricite de France SA. Ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής μείωσε τον στόχο πυρηνικής παραγωγής του για τρίτη φορά φέτος, το τελευταίο σημάδι ότι η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη επιδεινώνεται.

Εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να προκαλέσει διακοπή ρεύματος σε ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Rystad Energy.

Ενώ είπε ότι οι πιθανότητες η Ρωσία να κάνει αυτή την τολμηρή κίνηση είναι «απίθανες», οι απόψεις του έχουν γίνει πιο απαισιόδοξες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Πριν από δύο μήνες, είπε, θα έθετε τις πιθανότητες σε «εξαιρετικά απίθανες».

Ορισμένες χώρες έχουν λάβει τεράστιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και πιθανότατα θα είχαν επαρκή προμήθειες για να απορροφήσουν το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η ιστορία μπορεί να είναι διαφορετική στην Ανατολική Ευρώπη, όπου χώρες όπως η Ελλάδα, η Λετονία και η Ουγγαρία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για ένα σημαντικό μέρος της ισχύος τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες. Εκεί είναι το υψηλότερο ενδεχόμενο για μπλακ άουτ, είπε ο Ronningen.

«Δεν νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν καν να φανταστούν ένα τέτοιο σενάριο», είπε. «Δεν έχει συμβεί ποτέ στη ζωή μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ