Κόσμος

Πρώην Βρετανός πρωθυπουργός: «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει χωρίς πλεονεκτήματα για τον Πούτιν»

Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να τελειώσει χωρίς όφελος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υπενθυμίζει ότι ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συνάντησε τον Τσάρο κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων του στην Downing Street: "Θα πρέπει να μας απασχολεί το να φτάσουμε στο τέλος της σύγκρουσης και η Ιταλία έχει κάνει σχετικές προτάσεις τις τελευταίες ημέρες. Η βάση πρέπει να είναι ότι η Ρωσία δεν κερδίζει από αυτή την επίθεση και ότι έχει τη συγκατάθεση του ουκρανικού λαού. Αυτή ήταν μια αδικαιολόγητη επίθεση. Και έχοντας συναντήσει συχνά τον Πρόεδρο Πούτιν στα πρώτα στάδια της προεδρίας του, η ιδέα ότι περιβάλλεται από εχθρικές δυνάμεις, ότι η Αμερική, η Βρετανία και η Ευρώπη προσπαθούν να ταπεινώσουν τη Ρωσία, αυτή η ιδέα είναι αβάσιμη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επί του παρόντος, εξηγεί ο Μπλερ στη συνέντευξή του στην Alessandra Muglia, είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση: "Το πρόβλημα είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, πριν από τις φρικαλεότητες, η εξεύρεση λύσης ήταν σχετικά εύκολη. Τώρα δεν είναι: οι Ουκρανοί αισθάνονται ότι έχουν απωθήσει τους Ρώσους, αλλά και ότι η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μέρος της επικράτειάς τους, οπότε θα θέλουν να καλύψουν το έδαφος πριν καθίσουν στο τραπέζι". Για τον Μπλερ, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν πρωτίστως προϊόν λανθασμένου υπολογισμού: "Το ίδρυμά μου έχει ένα έργο στην Ουκρανία και βρίσκομαι εκεί κάθε χρόνο από τότε που παραιτήθηκα από πρωθυπουργός. Κανείς που γνωρίζει τη χώρα και τους ανθρώπους της δεν μπορεί να σκεφτεί ότι θα καλωσόριζαν μια εισβολή. Ωστόσο, ο Πούτιν ήταν πεπεισμένος για το αντίθετο και κανείς από το περιβάλλον του δεν τον έβαλε σε λογική. Έτσι, ο Πούτιν περιβάλλεται τώρα από ανθρώπους που δεν τολμούν να του πουν την αλήθεια. Αυτό είναι επικίνδυνο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...