Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η μάχη για το Φιδονήσι! Πώς μπορεί αυτός ο βράχος της Μαύρης Θάλασσας να γίνει καθοριστικός για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία;

Το Φιδονήσι έχει σήμερα εξαιρετικά σημαντική στρατιωτική και στρατηγική αξία για τη Ρωσία, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ειδικά μετά τη βύθιση του καταδρομικού της ''Μόσχα'', το οποίο παρείχε επίσης μια ομπρέλα για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. 

Ελλείψει αυτού του πλοίου, εάν οι Ρώσοι καταφέρουν να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κρουζ στο Φιδονήσι, θα μπορούν να ελέγχουν ολόκληρη τη βορειοδυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη νότια Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Φιδονήσι ''επέστρεψε'' τις τελευταίες ημέρες, μετά από πολλές επιδρομές και επιθέσεις Ουκρανών σε πολλά περιπολικά πλοία ή παρέχοντας προμήθειες σε ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων στόχων στο νησί .

«Η Ουκρανία έχει χτυπήσει επιτυχώς ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και προμηθεύει πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. Τα ρωσικά πλοία εφοδιασμού απολαμβάνουν ελάχιστης (αντιαεροπορικής) προστασίας μετά την υποχώρηση του ρωσικού στόλου στην Κριμαία, μετά τη βύθιση του καταδρομικού της Μόσχας», αναφέρεται σε ανάλυση ασφαλείας του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

 
"Εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Snake Island και να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας, θα είναι σε θέση να ελέγχουν τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό σε όλη τη βορειοδυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη νότια Ουκρανία", είπε. Στρατιωτικός του BBC ειδικός Oleh Zhdanov.

Πρόσφατα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό, μετά από προσπάθεια ανακατάληψης του νησιού από τις δυνάμεις του Κιέβου , η οποία περιελάμβανε τη χρήση ειδικών στρατευμάτων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αντίθετα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιορίστηκαν στην επίθεση σε πλοία και στρατιωτικούς στόχους στο νησί.

Εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν να ελέγχουν το νησί, αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία, τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά.

Το εμπόριο στα ουκρανικά λιμάνια είναι επί του παρόντος μπλοκαρισμένο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι .

«Δεν υπάρχει λιμάνι στην Οδησσό. Αυτό μάλλον δεν συνέβη ποτέ στην Οδησσό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Euro-Atlantic Resilience Center: Snake Island, βασικός στόχος για τη Ρωσική Ομοσπονδία

Ο έλεγχος του Snake Island θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να προστατεύσουν τα στρατεύματα που σταθμεύουν στη νότια ακτή της Ουκρανίας. Και ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα σήμαινε τη δημιουργία ενός διαδρόμου προς την Υπερδνειστερία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός .

Επιπλέον, η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στο Snake Island θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού αλλά και ολόκληρη τη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ.

Το Snake Island θεωρείται βασικός οικονομικός, στρατιωτικός, γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός στόχος για τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με ανάλυση του Euro-Atlantic Resilience Center, και η μόνιμη ρωσική παρουσία στην περιοχή θα επιτρέψει στη Μόσχα να εμποδίσει τις εμπορικές μεταφορές στην περιοχή.

Έτσι, κατακτώντας το Snake Island, η Ρωσία ελέγχει ουσιαστικά έναν ιδιαίτερα σημαντικό στόχο στην περιοχή της Ρουμανίας, σύμφωνα με το έγγραφο του Euro-Atlantic Center for Resilience.

Νησί Zmiinyi, Νησί Φιδιών, Μαύρη Θάλασσα, Οδησσός, Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη

Πρακτικά, αυτή τη στιγμή η Ρωσία μπορεί να απομονώσει οικονομικά την Ουκρανία, ελέγχοντας τα πλωτά κανάλια στην περιοχή του Snake Island. Δεύτερον, η Ρωσική Ομοσπονδία θα αποκτούσε τον έλεγχο των πόρων υδρογονανθράκων της Ουκρανίας στην περιοχή.

«Η σχέση μεταξύ των κατεχόμενων εδαφών - Snake Island - και της κατάστασης του αποκλειστικού οικονομικού χώρου της Ρουμανίας μπορεί να λάβει ορισμένα ριψοκίνδυνα στοιχεία, επειδή η Ρωσία χρησιμοποιεί τέτοια κατεχόμενα εδάφη ως πρόσχημα για να επιβάλει μέτρα, διαπραγματεύσεις, μονομερείς καταχρηστικές ενέργειες και ούτω καθεξής. Στο πλευρό του διεθνούς δικαίου, μπορεί να προσφέρει προσχήματα καταχρηστικών ενεργειών, προκειμένου να παρεμποδιστεί η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή», διευκρίνισε ο Claudiu Degéder.

Το 2009, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη παραχώρησε στη Ρουμανία το 79,34% της υφαλοκρηπίδας κοντά στο νησί, που αντιπροσωπεύει 9.700 km2 (με μέσο βάθος άνω των 50 μέτρων). Με την ίδια απόφαση παραχωρήθηκε στην Ουκρανία το 20,26% της υφαλοκρηπίδας, που αντιπροσωπεύει 2.300 km2.

Μετά την ευνοϊκή απόφαση στη Χάγη, η Ρουμανία διαθέτει πόρους υδρογονανθράκων στην περιοχή, με μεγάλη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική ενεργειακή ανθεκτικότητα.

Τώρα, με το νησί των φιδιών που ελέγχεται από τη Ρωσία, είναι αβέβαιο εάν η Ρωσική Ομοσπονδία θα συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση (αν και το 2009 η απόφαση του ICJ αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία εκείνη την εποχή) ή εάν η Μόσχα θα επιβάλει βίαια μια νέα ζώνη. .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ