Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογάν: Δεν θα στείλουμε τους Σύρους πρόσφυγες ποτέ πίσω!

“Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλος τους αδελφούς μας που εκδιώχθηκαν από τη Συρία από τον πόλεμο (…) Ποτέ δεν θα τους διώξουμε από αυτό το έδαφος”, δήλωσε ο Ερντογάν καταγγέλλοντας τις δηλώσεις ηγετών της αντιπολίτευσης που ζητούν τακτικά να σταλούν οι Σύροι στη χώρα τους.

“Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε (τους Σύρους). Δεν θα τους στείλουμε στα χέρια των δολοφόνων” είπε αναφερόμενος στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, ενώπιον μιας διάσκεψης επιχειρηματιών.

Πολλά κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητούν τακτικά να σταλούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως αν ανέλθει στην εξουσία κατά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, όλοι οι Σύροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία “μέσα σε δύο χρόνια”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει “την επιστροφή ενός εκατομμυρίου” Σύρων σε εθελοντική βάση, χρηματοδοτώντας μαζί με ενώσεις και τη διεθνή βοήθεια κατοικίες και κατάλληλες δομές στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο θύλακα των αναρτών που διαφεύγει τον έλεγχο της Δαμασκού.

Από το 2016 και την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, περίπου 500.000 Σύροι επέστρεψαν σε αυτές τις “ζώνες ασφαλείας” που δημιουργήθηκαν από την Άγκυρα κατά μήκος των συνόρων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα πρώτα σπίτια από πέτρα, πολλές χιλιάδες, και οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν εγκαινιάστηκαν στις 3 Μαΐου στην περιοχή αυτή, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που διαβεβαίωσε πως 100.000 από αυτές τις κατοικίες θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία φιλοξενεί συνολικά στο έδαφός της σχεδόν πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Σύρους και Αφγανούς, με βάση μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Εντάσεις έχουν σημειωθεί στη διάρκεια των χρόνων, κυρίως το καλοκαίρι του 2021, ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και νομισματική κρίση.

Αν και περιορισμένα, τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν φόβους σε οργανώσεις αρωγής ότι ο προσφυγικός πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει ένα διακύβευμα στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Δεν του γλίτωσε ούτε ο βασιλιάς Αιγέας! Τούρκος συγγραφέας προαναγγέλλει την πρώτη φάση του σχεδίου υπαγωγής των νησιών μας στην τουρκική επικράτεια

“Βρώμικα” παιχνίδια με την ιστορία του Αιγαίου παίζουν οι Τούρκοι και ως γνωστόν η ιστορία εκδικείται