Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

"Έσπασε ο πάγος"! Συνάντηση Ερντογάν - Χέρτζογκ-Τι είπαν (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και δήλωσε ότι η Τουρκία "θα συνεχίσει την αποφασιστική της στάση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού". 
  Επίσης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ αυξήθηκε, φτάνοντας τα 8,5 δισ. δολάρια, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθεί στα 10 δισ. δολάρια φέτος. Και φυσικά, ο Ερντογάν πρότεινε το Ισραήλ και η Τουρκία να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας.
  
Ο Ερντογάν δήλωσε επιπλέον ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα διευκολύνει τον χειρισμό "αμφιλεγόμενων θεμάτων" - δηλαδή των Παλαιστινίων.

Ενώ αποκάλυψε ότι είπε στον Herzog "τη σημασία που δίνουμε στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή" και χαρακτήρισε  "ιστορική επίσκεψη" και "σημείο καμπής στους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ"την παρουσία του Χέρτζογκ.

"Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχει μεγάλη αξία για τις χώρες μας, καθώς και για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή" τόνισε.
  

Αξιοσημείωτο είνια επίσης πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στους δημοσιογράφους ότι εργάζεται για την ανταλλαγή πρεσβευτών με το Ισραήλ και πάλι. Θα συναντηθεί με τον Lapid στο Ισραήλ τον Απρίλιο για το σκοπό αυτό.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της συνάντησης Χέρτζογκ-Ερντογάν είναι ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα έχουν τον δικό τους "μηχανισμό σύγκρουσης" - έναν μηχανισμό επίλυσης των διαφορών αντί να ανακαλεί ο Ερντογάν τον πρεσβευτή κάθε φορά.
  
Ο Herzog μετέφερε επίσης ένα μήνυμα συνύπαρξης μεταξύ Εβραίων και μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι το τουρκικό και το ισραηλινό έθνος είναι οι γιοι του Αβραάμ. Ο Herzog δήλωσε ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά ότι το Ισραήλ και η Τουρκία προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά. "Συμφωνούμε ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά θα επιλύσουμε τις διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό και ειλικρίνεια... Θα κοιτάξουμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον. Το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς που επηρεάζουν δραματικά την περιοχή που όλοι αποκαλούμε σπίτι μας... Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο με πράξεις και αμοιβαίο σεβασμό" είπε. 
  

Αρχικό κείμενο 

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Χέρτζογκ ελπίζει ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να μπορέσουν να οδηγήσουν σε θετικούς και προχωρημένους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ είναι ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέφθηκε την Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών .

Τον Χέρτζογκ τον υποδέχτηκε στο παλάτι του ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κολοσσιαίο Προεδρικό Μέγαρο του Ερντογάν,έχει πάνω από 1.000 δωμάτια. 
 

Στην δρόμο για το αεροδρόμιο Ben-Gurion πριν από την αναχώρησή του, ο Herzog είπε ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές για το Ισραήλ και ολόκληρη την περιοχή.

https://twitter.com/LahavHarkov/status/1501550524801368065?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501552350066102272%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jpost.com%2Fisrael-news%2Farticle-700676

«Σίγουρα όταν κλονίζεται η παγκόσμια τάξη», είπε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Το τόνισα αυτό στις συναντήσεις μου σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ο Χέρτζογκ είπε ότι ενώ ο ίδιος και ο Ερντογάν «δεν θα συμφωνήσουν σε όλα» γιατί «είχαν δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια», όμως «θα προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις και να τις οικοδομήσουν μέσα από ενέργειες και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών».
 
 

«Το όραμά μου είναι Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί να ζουν ειρηνικά στην περιοχή μας, με τρόπο που φέρνει ευημερία στην περιοχή», δήλωσε ο Χέρτζογκ. «Ελπίζω ότι μετά την επίσκεψή μου, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία σοβαρού, βαθύ διπλωματικού λόγου για να φέρουμε προχωρημένους δεσμούς και θετικά αποτελέσματα».

 https://twitter.com/itamareichner/status/1501525006047752192?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501525006047752192%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.jpost.com%2Fisrael-news%2Farticle-700676

Η επίσημη κρατική επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Ερντογάν και είναι η πρώτη Ισραηλινού ηγέτη από το 2008 και προέδρου από το 2007. Ο Χέρτζογκ σχεδιάζει επίσης να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με την εβραϊκή κοινότητα.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Χέρτζογκ για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη πέρυσι, η οποία οδήγησε σε επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των χωρών τους μετά από χρόνια αποσύνδεσης στα υψηλότερα επίπεδα. Έκτοτε έχουν μιλήσει πολλές φορές.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ πολλές φορές πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του Δεκεμβρίου στη Συμμαχία των Ραβίνων στα Ισλαμικά Κράτη. Παρά τις διαφορές του με το Ισραήλ για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, ο Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας μπορεί να σχετίζεται με την φθίνουσα οικονομία της και την αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση, την οποία επιδίωξε να επιλύσει, μεταξύ άλλων μέσω μιας προσέγγισης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ταυτόχρονα, ενώ η Τουρκία φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωνε σκόπιμα παλαιστίνια παιδιά και τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αντισημιτικές τηλεοπτικές σειρές.

 

Αυτή την εβδομάδα, ο Yigit Bulutt, ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, κατηγόρησε το Ισραήλ και τον Εβραίο χρηματοδότη Τζορτζ Σόρος ότι προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ενθαρρύνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος είναι επίσης Εβραίος. Το γραφείο του Χέρτζογκ αρνήθηκε να σχολιάσει το tweet.

 

Φέτος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε το Ισραήλ για την έξωση Παλαιστινίων που είχαν χτίσει παράνομα σπίτια και είχαν τις επιχειρήσεις τους σε δημόσια γη. Το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας διοργάνωσε ένα «συμπόσιο με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος al-Aqsa».

 

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ξεκίνησαν το 2008 όταν ο τότε πρωθυπουργός Ehud Olmert συναντήθηκε με τον Ερντογάν και ξεκίνησε την επιχείρηση Cast Lead στη Λωρίδα της Γάζας μέρες αργότερα. 

Κορυφώθηκαν το 2010 όταν το IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) που συνδέεται με τον Ερντογάν έστειλε το πλοίο Mavi Marmara για να καταρρίψει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το IDF, εξοπλίζοντας μερικούς από τους επιβαίνοντες. Καταδρομείς του ναυτικού IDF σταμάτησαν το πλοίο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέλη της IHH που επέβαιναν και σκότωσαν εννέα από αυτούς. Το Ισραήλ και η Τουρκία διατήρησαν διπλωματικές σχέσεις στη συνέχεια, επανατοποθετώντας ακόμη και πρεσβευτές το 2016. Όμως δύο χρόνια αργότερα, η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ λόγω της απάντησης του Ισραηλινού Στρατού στις ταραχές στα σύνορα της Γάζας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ