Αγία Javelin
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

O Javelin διαλύει τον στρατό του Πούτιν! Πως δουλεύει το αντιαρματικό όπλο;

Viral έχει γίνει στο διαδίκτυο μία εικόνα της Παναγίας, η οποία κρατάει έναν αμερικανικό αντιαρματικό πύραυλο Javelin. Ο FGM-148 Javelin είναι ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά όπλα του ουκρανικού στρατού, αφού έχει καταστρέψει εκατοντάδες τεθωρακισμένα ρωσικά οχήματα. Λόγω της αποδοτικότητάς του, οι Ουκρανοί έχουν δώσει στην Μαρία Μαγδαληνή ένα νέο όνομα, Αγία Javelin. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής μέχρι και σήμερα, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χρησιμοποιήσει το αμερικάνικο οπλικό σύστημα σε μεγάλες ποσότητες. Το προϊόν, το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή Lockheed Martin και Raytheon, έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Το ουκρανικό υπουργείο άμυνας υπολογίζει πως 102 άρματα μάχης (όπως τα νέα ρωσικά T-72B3 τανκ) και 536 τεθωρακισμένα οχήματα είχαν καταστραφεί μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου. O Javelin λοιπόν αποδείχθηκε ένα άκρως αποτελεσματικό όπλο στα χέρια των αμυνομένων. 

"Το όπλο αυτό επιτρέπει σε έναν μόνο στρατιώτη να στοχεύσει και να καταστρέψει ακόμα και τα πιο βαριά θωρακισμένα άρματα μάχης με σχεδόν εγγυημένη πιθανότητα επιτυχίας σε μεγάλη εμβέλεια και με ελάχιστο ρίσκο," ανέφερε ο Vincent Delany του αμερικανικού στρατού.

Πώς δουλεύει όμως αυτό το 'άγιο' όπλο; Τα αντιαρματικά όπλα μπορεί να μοιάζουν με τις κλασικές μπαζούκας, αλλά έχουν εξελιχθεί αρκετά από αυτό το σημείο. Με το Javelin, ο στρατιώτης χρησιμοποιώντας μία φορητή, επαναχρησιμοποιήσιμη Μονάδα Ελέγχου Εκτόξευσης (Command Launch Unit) κοιτάει μέσα από ένα υπέρυθρο στόχαστρο για να εντοπίσει τον στόχο έως 4 χιλιόμετρα μακριά. Όταν ο χειριστής εντοπίσει τον στόχο, χρησιμοποιεί έναν κέρσορα για να θέσει ένα τετράγωνο γύρω του (ουσιαστικά, σαν να κάνει περικοπή μία εικόνα). Τότε, τα δεδομένα στέλνονται στον υπολογιστή πλοήγησης του πυραύλου, ο οποίος διαθέτει εξελιγμένο αλγοριθμικό σύστημα ανίχνευσης συνδεδεμένο με υπέρυθρη συσκευή απεικόνισης. Όταν ο πύραυλος κλειδώνει στον στόχο, ο χειριστής μπορεί να εκτοξεύσει το αυτο-πλοηγούμενο όπλο και γρήγορα να ανεφοδιάσει τον εκτοξευτή με άλλο πύραυλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Javelin είναι αρκετά αποτελεσματικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα ρωσικά τανκ είναι αβοήθητα μπροστά στο αμερικανικής παραγωγής όπλο. Τα περισσότερα οχήματα της Μόσχας είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά αντιδραστική θωράκιση, η οποία πυροδοτείται όταν διεισδύετε από πύραυλο με αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιά στον πύραυλο και να εμποδίζει την περαιτέρω διείσδυσή του. Ο Javelin ωστόσο καταφέρνει να αντιμετωπίζει αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό διαθέτοντας παράλληλες κεφαλές, μία από τις οποίες 'ασχολείται' με την αντιδραστική θωράκιση, ενώ η άλλη στοχεύει την διείσδυση της κανονικής θωράκισης του τανκ. Τα μοντέρνα ρωσικά τανκ είναι επίσης εξοπλισμένα με το , το οποίο ανιχνεύει εισερχόμενους πυραύλους και αυτόματα εκτοξεύει πολλά βλήματα για να τους καταστρέψει ή να τους ανακατευθύνει. Ο Delany ωστόσο αναφέρει πως ο Javelin μπορεί να ξεπεράσει και αυτήν την άμυνα. 

"Ο Javelin μπορεί να νικήσει το Arena όταν επιτίθεται στον στόχο από μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού το σύστημα δεν έχει δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων προς τα πάνω", ανέφερε.

Η Ουκρανία διέθετε περίπου 77 εκτοξευτές και 740 πυραύλους πριν την εισβολή του Πούτιν. Πολλοί περισσότεροι έχουν σταλθεί από ευρωπαϊκούς συμμάχους και ΗΠΑ. Φαίνεται πάντως πως ο στρατός της χώρας τους χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο!

GALLERY

Javelin
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...