Arena
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ασπίδα! Το Arena είναι το πιο εξελιγμένο ενεργό σύστημα προστασίας των Ρώσων

Τα ενεργά συστήματα προστασίας, γνωστά και ως συστήματα προστασίας "hard-kill", παρέχουν επιπλέων προστασία σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα εναντίων εισερχόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών. Οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν να αναπτύσσουν αυτά τα συστήματα προστασίας από την δεκαετία το '60, με σκοπό την προστασία των τανκ τους. Το πρώτο άρμα μάχης του κόσμου με σύστημα προστασίας αυτού του είδους ήταν το T-55AD. Το όπλο υιοθετήθηκε το 1983 και διέθετε το ενεργό σύστημα προστασίας Drozd. Κατά την διάρκεια του τέλους της δεκαετίας του '80 ξεκίνησε η ανάπτυξη του βελτιωμένου Drozd-2 ενεργού συστήματος προστασίας, το οποίο αποτελούσε συνέχεια του Drozd. Κατά την ίδια περίοδο οι Σοβιετικοί ανέπτυσσαν παράλληλα και το Arena σύστημα, ως μία ανταγωνιστική εναλλακτική του Drozd-2. Το Arena παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στα μέσα της δεκαετίας του '90. Κατά την παρουσίασή του τοποθετήθηκε στο άρμα μάχης T-80UM1 Bars, ένα όπλο το οποίο στόχευε να πετύχει πωλήσεις εξαγωγής. Το Arena προσφέρθηκε στον ρωσικό στρατό αλλά και σε ξένους πελάτες. Ωστόσο, τελικά δεν υπήρξαν ξένες παραγγελίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Arena  μπορεί να τοποθετηθεί σε άρματα μάχης και σε ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα. Το σύστημα εκτέλεσε επίδειξη στο BMP-3 όχημα μάχης πεζικού. Το σύστημα παρέχει επιπρόσθετη προστασία εναντίων εισερχομένων αντιαρματικών ρουκετών και πυραύλων.

Το Arena διαθέτει και δικό του ραντάρ, το οποίο ανιχνεύει εισερχόμενες απειλές σε απόσταση 50 μέτρων από το όχημα και ενεργοποιεί τα High Explosive Fragmenatation πυρομαχικά. Οι εισερχόμενοι πύραυλοι και ρουκέτες καταστρέφονται σε απόσταση 10 με 30 μέτρων από το τανκ. Ακόμη και αν η απειλή δεν εξουδετερωθεί πλήρως, η έκρηξη την στέλνει εκτός τροχιάς. Το Arena μπορεί να αναχαιτίσει ρουκέτες και πυραύλους με μέγιστες ταχύτητες μέχρι και 700 μέτρων το δευτερόλεπτο. 

Το σύστημα έχει σύντομο χρόνο αντίδρασης και μπορεί να αναχαιτίσει πολλαπλές εισερχόμενες απειλές. Τα δεύτερα αμυντικά πυρομαχικά μπορούν να εκτοξευτούν σε 0,7 δευτερόλεπτα μετά τα πρώτα. Το σύστημα λειτουργεί αυτόματα χωρίς απαιτούμενες κινήσεις από το πλήρωμα του τανκ. Μόλις τοποθετηθεί στο άρμα μάχης, το Arena παρέχει ποσοστό καταστροφής εισερχομένου στόχου 80-90%. Οπότε, καταλαμβάνετε ότι το σύστημα μπορεί να αυξήσει αρκετά τις πιθανότητες επιβίωσης ενός τανκ. Ωστόσο, το Arena δεν είναι αποτελεσματικό εναντίων βλημάτων κινητικής ενέργειας, όπως διαπεραστικά βλήματα σαμπό.

Το Arena έχει τους ίδιους περιορισμούς με το Drozd-2: δεν είναι αποτελεσματικό εναντίων αντιαρματικών όπλων που εκτοξεύονται από κτήρια και οροφές, δηλαδή από όπλα που εκτοξεύονται από ψηλότερα υψόμετρα.

Άλλο ένα μειονέκτημα του συστήματος είναι το γεγονός πως σκοτώνει οποιονδήποτε βρίσκεται σε απόσταση 20 με 30 μέτρων από το άρμα μάχης. Όταν το σύστημα ενεργοποιείται, τα αμυντικά πυρομαχικά του Arena αποτελούν κίνδυνο για το πεζικό γύρω από το τανκ. Για αυτό, όταν το σύστημα είναι ενεργό, ανάβει ειδική ένδειξη φωτός για να μην πλησιάζουν στρατιώτες του πεζικού κοντά στο τανκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά, το σύστημα προσθέτει περίπου 1.100 κιλά στο άρμα μάχης. Εξωτερικά εξαρτήματα του τανκ, όπως οι εκτοξευτές, προστατεύονται από ένα 12,7 χιλιοστών βαρύ πολυβόλο.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '80 και του '90, η Ρωσία ήταν αρκετά μπροστά από κάθε άλλη χώρα όσον αφορά την τεχνολογία ενεργών συστημάτων προστασίας. Άλλες χώρες δεν διέθεταν ποιοτικά συστήματα για τα βασικά άρματα μάχης τους. Ωστόσο, εν τέλει και άλλα κράτη ανέπτυξαν παρόμοια συστήματα και τα εισήγαγαν στους στρατούς τους. Κάποια από αυτά ξεπέρασαν τις ρωσικές δυνατότητες.

Πρόσφατα, η Ρωσία ανέπτυξε ένα νέο ενεργό σύστημα προστασίας με το όνομα Afganit, ειδικά σχεδιασμένο για τα νέα βασικά άρματα μάχης Armata της χώρας. Ωστόσο, σε θέματα δομής, το Afganit μοιάζει περισσότερο με το Drozd-2 παρά με το Arena. 

GALLERY

Arena
Arena
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...