Κόσμος

Χιλιάδες Ουκρανοί στα δυτικά σύνορα εδώ και μια μέρα - Ουρές χιλιομέτρων και ληστείες

Οι Ουκρανοί φεύγουν μαζικά από τον πόλεμο προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Για περισσότερο από μία ημέρα τώρα, ουρές χιλιάδων αυτοκινήτων περιμένουν μπροστά από τα σημεία ελέγχου στο Lviv, το Volyn και τη Zakarpattya και αυξάνονται συνεχώς. 

Μία από τις μεγαλύτερες ουρές είναι στο σημείο ελέγχου Krakovets στην περιοχή Lviv, η οποία, όπως  είπαν οι συνοριοφύλακες, εκτείνεται για 30 χιλιόμετρα κάπου σε δύο ουρές.

Οι άνδρες από 18 έως 60 ετών, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα μετά την ανακοίνωση της γενικής κινητοποίησης, επιστρέφονται. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένους.

Η μοναδική διάβαση πεζών στα δυτικά σύνορα στο Shehyni, στην περιοχή Lviv, κατακλύζεται από ανθρώπους με βαλίτσες και ζώα. Η ουρά, σύμφωνα με τους ντόπιους, εκτείνεται σε μήκος 20 χιλιομέτρων, πέρα από τα όρια του οικισμού. Και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται και να έρχεται. 

"Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοιο πανδαιμόνιο και χάος εδώ - υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που οι ντόπιοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, το Shehini έχει παραλύσει. Είναι απλά η κόλαση. Οι άνθρωποι παλεύουν για μια θέση στην ουρά, προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα γρηγορότερα. Κάποιος έσπασε τα κόκκαλα του από τη συντριβή, έρχεται ασθενοφόρο. 

Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν, λιποθυμούν. Τη νύχτα πλήθη έτρεχαν με τα πόδια - με τσάντες, με παιδιά, με σκύλους. Είναι σαν αποκάλυψη", είπε η Galina Furdak, κάτοικος του Shegin.   

"Υπάρχουν πολλές μητέρες με παιδιά, ηλικιωμένοι και πολλοί άνδρες που δεν τους επιτρέπεται να περάσουν, αλλά ελπίζουν να περάσουν και να σταθούν στην ουρά. Οι άνθρωποι στέκονταν για σχεδόν είκοσι τέσσερις ώρες για να μπουν στην Πολωνία. Είναι απελπισμένος. Τα βασανισμένα παιδιά κλαίνε. Οι Πολωνοί τους άφησαν να μπουν γρήγορα. Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού, ακόμη και χωρίς διαβατήρια. Αλλά στα σύνορά μας κρατούν όλα τα έγγραφα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή υπάρχουν πρόσφυγες", είπε η Elena Talimonchuk από το Lviv, η οποία επισκέφθηκε τη διάβαση με τα πόδια σήμερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Στέκομαι στο Shehyny από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, έχουν περάσει 18 ώρες. Η ουρά είναι τεράστια, και είμαι μόνο μπροστά από την πύλη, υπάρχουν ουκρανικές και πολωνικές αρχές ελέγχου, όπου θα πρέπει επίσης να περιμένετε για 4-5 ώρες," 

Πανικός επικρατεί και στα σημεία οδικού ελέγχου

"Η ουρά έχει μήκος 30 χιλιόμετρα. Διανύσαμε μόνο μισό χιλιόμετρο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με τέτοιο ρυθμό θα "ζούμε κάτω από τα σύνορα", είπε η Christina Malenchak από το Lviv, η οποία προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με την Πολωνία. 

Υπάρχει επίσης ουρά περίπου 20 χιλιομέτρων στο μικρό σημείο ελέγχου Smilnytsia στην περιοχή Lviv.

"Οι ουρές είναι πολύ μεγάλες σε όλο το μήκος των δυτικών συνόρων. Στεκόμαστε εδώ και 5 ώρες, και είναι 6 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα, δεν έχουμε διανύσει ούτε 1 χιλιόμετρο εδώ και 5 ώρες", παραπονιέται η Khrystsyna Andruschenko.

Ο κλοιός με τη Σλοβακία δέχεται επίσης επίθεση, όπου υπάρχει τεράστια ουρά αυτοκινήτων από την περιοχή Transcarpathian.

Οι Ουκρανοί, οι οποίοι πρόκειται να ζητήσουν άσυλο στην Πολωνία, μπορούν να το κάνουν απευθείας στα σύνορα, για το σκοπό αυτό δεν είναι καν απαραίτητο να έχουν διαβατήριο, λένε οι συνοριοφύλακες. Μετά την υποβολή της αίτησης, οι Ουκρανοί είτε στέλνονται σε στρατόπεδο προσφύγων είτε μπορούν να υπογράψουν παραίτηση από την παραμονή τους στο στρατόπεδο και να το εγκαταλείψουν.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές για περιστατικά στις προσβάσεις στα δυτικά σύνορα - ληστείες και επιθέσεις σε αυτοκίνητα.

"Οι άνθρωποι τρυπάνε τις ρόδες τους τη νύχτα, τους ληστεύουν, τους παίρνουν τα τιμαλφή τους. Έχουν ήδη γίνει αρκετές καταγγελίες από θύματα", μας είπε ανεπίσημη πηγή στην περιφερειακή αστυνομία του Λβιβ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ