Κόσμος

Σουηδός καθηγητής: «Οι δοκιμές PCR είναι σε μεγάλο βαθμό ανούσιες»

Η εξάπλωση της νόσου φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι μεγάλη στη χώρα και η ικανότητα δοκιμών της Σουηδίας είναι περιορισμένη. Καθώς ο φόβος για τα κολοβακτηρίδια αυξήθηκε, ο αριθμός των εξετάσεων PCR ανά εβδομάδα αυξήθηκε από περίπου 350.000 την εβδομάδα πέρυσι σε σχεδόν 430.000 την εβδομάδα  φέτος. Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές PCR έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους 22 δισεκατομμύρια Σουηδικές κορώνες.

Ορισμένοι ανώτεροι γιατροί έχουν πιέσει στα μέσα ενημέρωσης να περιοριστεί η εξέταση PCR στις ομάδες κινδύνου και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η εθνική ικανότητα δοκιμών είναι πλέον τόσο περιορισμένη που ορισμένες περιφέρειες αποφάσισαν να σταματήσουν όλες τις δοκιμές του κορονοιού, ενώ άλλες περιφέρειες στέλνουν τις εξετάσεις τους στη Γερμανία για ανάλυση.

Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις θα συνεχίσουν να γίνονται κατά προτεραιότητα "εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη". Με τον όρο αυτό, η αρχή αναφέρεται στην υγειονομική περίθαλψη και τις ιατρικές ανάγκες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φθηνότερων δοκιμών

Ο Anders Björkman, καθηγητής στο Karolinska Institutet, πιστεύει ότι η Σουηδία έχει σπαταλήσει χρήματα. Αντί για τις δοκιμές PCR, λέει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα φθηνότερες ταχείες δοκιμές. Οι ταχείες εξετάσεις έκαναν την επανάστασή τους το 2020, επισημαίνει. Δεν είναι μόνο το κόστος που έχει σημασία για το επιχείρημά του, αλλά και η χρονική προοπτική και συνεπώς ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Η δοκιμή PCR είναι σε μεγάλο βαθμό ανούσια για την ανίχνευση λοιμώξεων. Εάν λάβετε απάντηση μετά από αρκετές ημέρες, το τεστ είναι ξεπερασμένο και μπορεί να έχετε ήδη μολύνει άλλους", λέει ο Björkman.

Ένα δισεκατομμύριο κορώνες σε δύο εβδομάδες


Το μειονέκτημα των ταχέων δοκιμών είναι ότι δεν δίνουν τόσο αξιόπιστα αποτελέσματα δοκιμών. Όμως, ο Björkman λέει ότι εξακολουθούν να είναι καλοί στο να εντοπίζουν ποιος έχει υψηλά επίπεδα του ιού και επομένως είναι μολυσματικός. Για σκοπούς παρακολούθησης, λέει, εκείνοι με χαμηλά επίπεδα ιού είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι, καθώς συνήθως δεν φέρουν πλέον τη μόλυνση.

Το 2020, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 4,7 εκατομμύρια εξετάσεις PCR στη Σουηδία. Το κόστος ανήλθε σε περίπου 6 δισεκατομμύρια Σουηδικές κορώνες. Το επόμενο έτος, το κόστος υπερδιπλασιάστηκε σε 15 δισεκατομμύρια Σουηδικές κορώνες για περισσότερες από 11 εκατομμύρια εξετάσεις. Στις αρχές Ιανουαρίου, τις εβδομάδες 1 και 2, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποίησε περισσότερες από 950.000 εξετάσεις. Η DN υπολογίζει μια κατ' αποκοπήν χρέωση 1.100 σουηδικών κορωνών ανά δοκιμή, με αποτέλεσμα το κόστος να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο Σουηδικές κορωνές για τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ