Κόσμος

Βατικανό: Έχει έναν από τους ψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας

Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Βατικανό, το σπίτι ενός από τους πιο σεβαστούς θρησκευτικούς ηγέτες στον κόσμο, του Πάπα Φραγκίσκου, κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας παγκοσμίως.

Πώς κατέληξε το Βατικανό με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο

Πρώτα απ’ όλα, η πόλη του Βατικανού είναι η μικρότερη χώρα, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό, στον κόσμο. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με μια εκτίμηση του 2019, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της είναι ιερείς και μοναχές που σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία. Ακούγεται σαν να είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος, αλλά προσθέστε σε αυτήν την εξίσωση τα 18 εκατομμύρια τουριστών που ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τα παγκοσμίου φήμης αξιοθέατά του, όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου ή η Καπέλα Σιξτίνα.

Η δημοτικότητα της πόλης του Βατικανού και το γεγονός ότι προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο προσελκύει, επίσης, και ανθρώπους με εγκληματικές προθέσεις. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα εγκλήματα που καταγράφονται στο Βατικανό σχετίζονται με κλοπές. Τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αποτελούν το όνειρο του κάθε πορτοφολά, ενώ η κλοπή καταστημάτων, ακόμη και μεταξύ των κατοίκων του Βατικανού, αποτελεί ένα άλλο συχνό αδίκημα. Και από όλα αυτά τα αναφερόμενα εγκλήματα, το εντυπωσιακό 90% αυτών δεν διώκεται ποτέ, σύμφωνα με το «Έγκλημα και τιμωρία σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το grunge.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς λειτουργεί το σύστημα Δικαιοσύνης στο Βατικανό

Το Βατικανό έχει τη δική του ξεχωριστή αστυνομία και σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της αποτελείται από την κύρια στρατιωτική της δύναμη, το Ποντιφικό Ελβετικό Σώμα Φρουράς. Η Ελβετική Φρουρά φροντίζει κυρίως την ασφάλεια του Πάπα και οι τάξεις της αποτελούνται από Ελβετούς Ρωμαιοκαθολικούς άνδρες ηλικίας 18 έως 30 ετών. Στη συνέχεια, υπάρχει το Σώμα Χωροφυλακής της Πόλης του Βατικανού, μια συμπληρωματική αστυνομική δύναμη, η οποία παρέχει πρόσθετη ασφάλεια, χειρίζεται διάφορα κυκλοφοριακά προβλήματα και διεξάγει έρευνες, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με το grunge.com, η πόλη του Βατικανού έχει μόνο μία φυλακή και αυτή χρησιμοποιείται μόνο για να κρατήσει κρατούμενους πριν από τη δίκη. Όλες οι δίκες διεξάγονται από δικαστές και όχι από ενόρκους, και ο δικαστικός κλάδος του έχει τρία επίπεδα. Αρχικά, ο κατηγορούμενος εμφανίζεται ενώπιον του δικαστή, στη συνέχεια μπορεί να προσφύγει στο Tribunale (αποτελείται από τρεις δικαστές) και, τέλος, στο Ανώτατο Εφετείο. Επίσης, η πόλη του Βατικανού και η Ιταλία έχουν ειδική συνθήκη για τα νομικά ζητήματα και ορισμένες υποθέσεις παραδίδονται στις ιταλικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων που σημειώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης.

Η ελπίδα του Πάπα Φραγκίσκου να καθαρίσει το Βατικανό από την διαφθορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το έγκλημα στην πόλη του Βατικανού έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τα περιστατικά αρπαγής πορτοφολιών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Σοβαρά φερόμενα αδικήματα από άτομα που εργάζονται στο Βατικανό έχουν γίνει πρωτοσέλιδο, όπως το 2020, όταν ένας πρώην βοηθός ιερέα κατά την διάρκεια παρακολούθησης σεμιναρίων κατηγόρησε έναν συνάδελφό του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση από το 2007 έως το 2012, αναφέρει το grunge.com. Ο κατηγορούμενος έγινε αργότερα ιερέας, ενώ ο πρύτανης του σεμιναρίου κατά τη διάρκεια των φερόμενων επιθέσεων κατηγορήθηκε, επίσης, για την υπόθεση ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τα γεγονότα λέγοντας ψέματα στους ερευνητές του Βατικανού.

Ακόμα πιο πρόσφατα, 10 άτομα που συνδέθηκαν με το Βατικανό, συμπεριλαμβανομένου ενός καρδινάλιου, κατηγορήθηκαν για οικονομικά εγκλήματα. Οι κατηγορίες περιλάμβαναν ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμό και υπεξαίρεση, σύμφωνα με έκθεση του Reuters. Ο καρδινάλιος Άντζελο Μπέτσιου, άλλοτε στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, απομακρύνθηκε από τη θέση του από τον Πάπα τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς εμφανίστηκαν οι λεπτομέρειες της οικονομικής απάτης. Ο Μπέτσιου φέρεται να χρησιμοποίησε 412 εκατομμύρια δολάρια από εκκλησιαστικά κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο, και επένδυσε, επίσης, τα χρήματα της εκκλησίας σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τους αδελφούς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όμως, όπως όλα δείχνουν ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να έχει δεσμευτεί να καθαρίσει το Βατικανό από τη διαφθορά. Τον Απρίλιο του 2021, έκανε αλλαγές στους κανόνες της εκκλησίας για να καταστεί δυνατή η δίωξη καρδιναλίων και επισκόπων από το κοσμικό ποινικό δικαστήριο της πόλης του Βατικανού, σύμφωνα με το Associated Press, ενώ πριν από αυτήν την αλλαγή, οι καρδινάλιοι και οι επίσκοποι κρίνονταν από ένα εφετείο αποτελούμενο από τρεις άλλους καρδινάλιους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ