Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Total Defence κι ας αδειάσουν τα ταμεία! Όλοι για κάτι ετοιμάζονται: Η Πολωνία φτιάχνει τον μεγαλύτερο στρατό της ΕΕ

Γράφαμε και τις προάλλες όλοι ποντάρουν στον Στρατό και παραθέσαμε διάφορα παραδείγματα όπως της Σουηδίας ή της Αυστρίας για τις τεράστιες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες

Τώρα έρχεται η είδηση πως η Πολωνία διπλασιάζει τον Στρατό της!

"Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού από 150.000 σε 300.000, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευσή του. Μετά τις αλλαγές, ο Πολωνικός Στρατός θα γίνει ο μεγαλύτερος της ΕΕ", υποστηρίζουν εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Μπέρδεμα με τους αριθμούς 

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, πάντως,  η Πολωνία έχει αυτή τη στιγμή 99.000 άτομα υπό τα όπλα στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Ποιος λέει την αλήθεια; 

Η «πράξη υπεράσπισης της πατρίδας», η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν ο Mariusz Blaszczak, υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, και ο Jaroslaw Kaczynski, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), έχει στόχο να διπλασιάσει το μέγεθος των ένοπλων δυνάμεων του έθνους, όπως και να έχει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας και να έχει την ικανότητα να αμύνεται μόνη της για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί... γιατί ο μηχανισμός που ενεργοποιεί πλήρως τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ... χρειάζεται αρκετό χρόνο », είπε ο Kaczynski.

«Απορρίπτουμε οπωσδήποτε τη μοντέρνα ιδέα που είναι κοινή σήμερα, σύμφωνα με την οποία ένας στρατός πρέπει να είναι μικρός, αλλά πολύ καλά οπλισμένος», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλος και καλά οπλισμένος, τότε έχει αυτή την αποτρεπτική δύναμη».

Για να αυξηθεί το μέγεθος, θα εισαχθεί μια νέα μορφή εθελοντικής υπηρεσίας. Ο Blaszczak είπε ότι θα περιλαμβάνει 28 ημέρες βασικής εκπαίδευσης και περίοδο υπηρεσίας 11 μηνών κατά την οποία οι εθελοντές θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που θα ολοκληρώσουν την περιοδεία της υπηρεσίας θα μπορούν να εισέλθουν στις επαγγελματικές δυνάμεις.

Εκτός από την εθελοντική υπηρεσία, ο νέος νόμος εισάγει μια νέα δύναμη κυβερνοάμυνας, ένα νέο βαθμό, αυστηρότερους κανονισμούς κατά της διαφθοράς και νέους στρατιωτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki εξήγησε ότι ήταν απαραίτητο να ψηφιστεί ο νέος νόμος λόγω της απειλής που εμφανίστηκε στα ανατολικά σύνορα.

"Η μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτό είναι η ενίσχυση της ασφάλειας... η οποία θα πρέπει πρώτα απ' όλα να προσεγγιστεί με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των οπλισμών μας", δήλωσε ο Morawiecki

Είπε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Και εγώ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποστηρίζω σθεναρά όλες τις ιδέες δημιουργίας ευρωπαϊκών λύσεων σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ», είπε.

 

Ποιος θα πληρώσει την νύφη 

Η Πολωνία. σύμφωνα με το Reuters,  θα χρησιμοποιήσει έναν τρόπο χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών του COVID-19 για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση thw μεγάλης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτό βέβαια το τρικ θα επιβαρύνει τις τσέπες των φορολογουμένων και αναμένεται να εκτινάξει το χρέος της χώρας. 

Κοινή πεποίθηση πλέον είναι πως ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της ΕΕ ή μη, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην Άμυνα. Πριν από ένα μήνα γράφαμε για την αύξηση των σουηδικών αμυντικών δαπανών κατά 40%, την μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Σουηδίας τα τελευταία 70 χρόνια. Επίσης αναλύσαμε πως η Σουηδία εφαρμόζει ένα δόγμα ασφάλειας γνωστό ως "Total Defence"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΝ, πάμε και για 4η φρεγάτα Belh@rra, και νέα υποβρύχια στο τέλος της δεκαετίας ενώ οι 3 από τις 4 φρεγάτες θα έχουν και πυραύλους SCALP

«Ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12 σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής»