Κόσμος

Ισραήλ: Δύτης ανακάλυψε αρχαίο σπαθί από την εποχή των Σταυροφόρων

Ένας Ισραηλινός δύτης ανακάλυψε ένα αρχαίο σπαθί στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών της χώρας, που σύμφωνα με τους ειδικούς χρονολογείται από τους Σταυροφόρους.

Η Αρχή των Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο άνδρας έκανε μια βουτιά το Σαββατοκύριακο στο βόρειο Ισραήλ όταν εντόπισε μια πληθώρα αρχαίων τεχνουργημάτων που περιλάμβαναν άγκυρες, αγγεία και ένα σπαθί μήκους ενός μέτρου.

Ο δύτης ήταν περίπου 150 μέτρα (170 μέτρα) μακριά από την ακτή σε νερό βάθους πέντε μέτρων (βάθους 5,5 μέτρων) όταν έκανε την ανακάλυψη.

Οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή παρείχε καταφύγιο για αρχαία πλοία και φιλοξενεί πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς, μερικοί χρονολογούνται 4.000 χρόνια πριν. Αλλά τέτοιες ανακαλύψεις μπορεί να είναι άπιαστες λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης άμμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

''Φοβούμενος ότι η ανακάλυψή του μπορεί να ''θαφτεί'', ο δύτης πήρε το σπαθί στη στεριά και το παρέδωσε σε κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες'', είπε η αρχή. Το όπλο υπολογίζεται ότι είναι 900 ετών.

«Βρέθηκε επικαλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά προφανώς είναι κατασκευασμένο από σίδηρο», δήλωσε ο Νιρ Ντίστελφελντ, επιθεωρητής στη μονάδα πρόληψης ληστειών της αρχής. «Είναι συναρπαστικό να συναντάς ένα τέτοιο προσωπικό αντικείμενο, που σε ταξιδεύει 900 χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή, με ιππότες, πανοπλίες και ξίφη».

Το σπαθί πρόκειται να καθαριστεί και να αναλυθεί περαιτέρω, ενώ στον δύτη, που συστήθηκε ως Shlomi Katzin, δόθηκε ένα πιστοποιητικό εκτίμησης για την καλή ιθαγένεια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ