Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογανική Ένωση: Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το Τουρκικό Συμβούλιο για να διεισδύσει στην Κεντρική Ασία

Στις 27 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, οι χώρες του Τουρκικού Συμβουλίου συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News , η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Παραβρέθηκαν διπλωμάτες από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και εκπρόσωποι της Ουγγαρίας, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στο Τουρκικό Συμβούλιο.

«Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ωστόσο, ο τουρκικός κόσμος, ως γείτονας του Αφγανιστάν, αισθάνεται κυρίως την επιρροή αυτών των γεγονότων. Το γεγονός, ότι εκατομμύρια εκπρόσωποι των τουρκικών λαών ζουν στο Αφγανιστάν μας ενδιαφέρει άμεσα. Έχουμε ειδικές σχέσεις με το Αφγανιστάν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό αυτό να το καταστήσουμε σαφές στον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Τουρκικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι αυτή η συνάντηση από μόνη της μαρτυρεί την αυξανόμενη εξουσία του Τουρκικού Συμβουλίου στον διεθνή χώρο. «Σήμερα θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα, για την ενότητα του τουρκικού κόσμου και τη συνεργασία μας σε διεθνή θέματα», είπε.

Τι σχέση έχει το Τουρκικό Συμβούλιο με αυτό; Ναι, ο Τσαβούσογλου έχει δίκιο, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι «τουρκικής καταγωγής» στο Αφγανιστάν, η χώρα συνορεύει άμεσα με τα τουρκικά κράτη. Είναι αλήθεια, όχι μόνο με την Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=nxSArSO3gTs

Η Τουρκία όμως, έχει το δικό της συμφέρον για το Αφγανιστάν. Πρώτον, το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο μια αποθήκη ηρωίνης, αλλά και μια αποθήκη λιθίου, η οποία είναι απαραίτητη για την εκρηκτικά αυξανόμενη παραγωγή μπαταριών. Υπάρχει χρυσός, χαλκός, σιδηρομετάλλευμα, μέταλλα σπάνιας γης ακόμη και λάδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά ο κύριος πλούτος του Αφγανιστάν, είναι η στρατηγική γεωγραφική του θέση στη συμβολή της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας, της Άπω Ανατολής και της περιοχής Ινδίας-Πακιστάν.

Φυσικά, αυτή η περιοχή απλά δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον φιλόδοξο Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος διαδίδει ενεργά την τουρκική επιρροή στην Ευρώπη (Βαλκάνια), την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία. Το Αφγανιστάν, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του γεωπολιτικού μωσαϊκού που χτίστηκε από τον Ταϊπ Ρετζέπ Ερντογάν.

Ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα της Άγκυρας, είναι το έργο Lazurite (Jade) Route, το οποίο είναι ένας διάδρομος μεταφοράς από το Αφγανιστάν μέσω Τουρκμενιστάν, Κασπίας Θάλασσας, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Τουρκίας και επιτρέπει την πρόσβαση στην καρδιά της Ασίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Να σας υπενθυμίσω, ότι οι Τούρκοι προωθούν αυτό το έργο από το 2018. Παράλληλα, παρά την επίσημη είσοδο στον αμερικανικό διεθνή συνασπισμό, Τούρκοι στρατιωτικοί δεν συμμετείχαν σε ειδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και δεν υπέστησαν απώλειες μάχης.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική, στιγμή για την κατανόηση των συμφερόντων και της τακτικής του Ερντογάν: οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Θα προσθέσω επίσης, ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία γίνονται βασικοί παίκτες με μεγάλα συμφέροντα σε αυτή τη χώρα, οι οποίοι είναι οι κύριοι ανταγωνιστές της Τουρκίας σχεδόν παντού όπου προσπαθεί να προσεγγίσει.

Από αυτή την άποψη, η ενεργός επιθυμία της Τουρκίας να εισέλθει στο Αφγανιστάν όχι μόνη της, αλλά με τη βοήθεια του Τουρκικού Συμβουλίου, είναι κάπως ανησυχητική.

https://www.youtube.com/watch?v=_c0Q3ioXljI

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το TS εμφανίστηκε (φυσικά, με πρωτοβουλία της Άγκυρας) τον Οκτώβριο του 2009, όταν οι Τούρκοι, έχοντας νιώσει τελικά την αδυναμία της Μόσχας στην ικανότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στις πρώην δημοκρατίες, προφανώς αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια αποφασιστική επίθεση , σχηματίζοντας το πρωτότυπο ενός συγκεκριμένου Μεγάλου Τουράν, το οποίο όμως όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει, αλλά μάλλον ως πολιτιστικό και ιστορικό έργο . Ωστόσο, ο Ερντογάν λέει ανοιχτά ότι θέλει να μετατρέψει αυτό το «κλαμπ», σε έναν πλήρη διεθνή οργανισμό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν, ότι στο μέλλον ένας τέτοιος οργανισμός θα μπορούσε να μετατραπεί σε τοπικό ανάλογο της ΕΕ.

Αυτή την άνοιξη, ο Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά, στην 8η έκτακτη συνάντηση της CU στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. «Ένα διάσημο ιστορικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη, έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση του Συμβουλίου και της οργάνωσης στο μέλλον», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι σαφές ότι η ιδέα της μετατροπής της CU σε διεθνή οργανισμό, και ακόμη περισσότερο σε «πρωτοκράτος», απέχει πολύ από την υλοποίηση. Επιπλέον, αυτό δεν περιλαμβάνεται σχεδόν καθόλου στα σχέδια των κρατών που περιλαμβάνονται στο συμβούλιο. Το Τουρκμενιστάν σίγουρα δεν θα μπει πουθενά, δεν είναι πλήρες μέλος της CU. Το Ουζμπεκιστάν είναι επίσης επιφυλακτικό για αυτό. Σε κάθε περίπτωση το Καζακστάν και το Κιργιζιστάν, θα αναγκαστούν να κοιτάξουν πίσω στη Μόσχα όταν λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Η ιδιαιτερότητα των καθεστώτων της Κεντρικής Ασίας, είναι γενικά στην εξισορρόπηση μεταξύ των κύριων παραγόντων, που είναι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, στην πολιτική απόκτησης των μέγιστων προτιμήσεων από τις μεγάλες δυνάμεις. Η Τουρκία δεν είναι ακόμη ένας από αυτούς τους «πόλους», αλλά είναι σαφές ότι προσπαθεί ενεργά.

https://www.youtube.com/watch?v=UO9Bmy0zn7E

Το Τουρκικό Συμβούλιο, είναι απλώς ένα εργαλείο για την πραγματοποίηση αυτής της φιλοδοξίας. Και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι αν το Μεγάλο Τουράν αποκτήσει πραγματικά χαρακτηριστικά, θα χρειαστεί πολύς χρόνος, η Άγκυρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διάδοση της επιρροής της στον μετασοβιετικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των αγορών όπλων των πρώην δημοκρατιών. Αυτά περιλαμβάνουν τόσο το ουδέτερο Τουρκμενιστάν όσο και τις χώρες του CSTO, τα οποία δεν παρεμποδίζονται από αυτό με κανένα τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε για το Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει ήδη τουρκική στρατιωτική βάση εκεί. Ο περσινός πόλεμος στο Καραμπάχ, βοήθησε τον Ερντογάν να κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε αυτήν την κατεύθυνση.

https://www.youtube.com/watch?v=FxbVxwPyLjs

Παρεμπιπτόντως, αυτός ο πόλεμος βοήθησε την Άγκυρα να φέρει πιο κοντά όχι μόνο το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες άρχισαν να αγοράζουν τουρκικά όπλα, εμπνευσμένες από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους στα πεδία του πολέμου του Καραμπάχ.

Το επόμενο βήμα, μπορεί να είναι απλώς κοινές πρωτοβουλίες στο Αφγανιστάν, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό τον πλήρη έλεγχο της Άγκυρας και στις οποίες οι υπόλοιπες χώρες της CU, δεν θα τολμούσαν ποτέ να κάνουν χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Αλλά τίθεται το ερώτημα: γιατί οι σύμμαχοι της Ρωσίας δεν κάνουν το ίδιο εντός του CSTO και της EAEU; ή τα συμφέροντά τους στο Αφγανιστάν δεν συμπίπτουν;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές