Κόσμος

Ανένδοτος ο Μασούντ: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν

Οι αντιστασιακές δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας που εδρεύουν στην επαρχία Panjshir του Αφγανιστάν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον των Ταλιμπάν, δήλωσε ο αρχηγός της αντίστασης Αχμάντ Μασούντ, γιος του νεκρού φημισμένου Αφγανού διοικητή Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

"Θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας, δεν θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μας πάρουν την ελευθερία μας", ανέφερε την Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Aamaj. "Εάν εγκαταλείψουμε την αντίσταση, το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν χρησιμοποιεί βία και θα εκτιμήσουμε οποιαδήποτε χώρα είναι απρόθυμη να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αχμάντ Μασούντ, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης ήταν αποφασισμένο να φέρει ειρήνη στο Αφγανιστάν. "Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους τους τομείς της κοινωνίας", επεσήμανε. "Το έθνος δεν είναι ικανοποιημένο με αυτό το υπουργικό συμβούλιο, οι γυναίκες, οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες είναι δυσαρεστημένες με αυτό, επειδή είναι μια τρομοκρατική κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας βρίσκονται στη μαύρη λίστα αρκετών χωρών, καθώς θεωρούνται τρομοκράτες", τόνισε ο ηγέτης της αντίστασης στο Panjshir.

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για να πάρουν τη χώρα υπό τον έλεγχό τους. Στις 15 Αυγούστου, μαχητές των Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ χωρίς να συναντήσουν αντίσταση και ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα. Εκείνοι που δεν ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν την κυριαρχία των Ταλιμπάν οργάνωσαν ένα κίνημα αντίστασης στην κοιλάδα Panjshir, με επικεφαλής τον Ahmad Massoud. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι το κίνημα εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Παντζσίρ. Ο Μασούντ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η αντίσταση ενάντια στην κυριαρχία των Ταλιμπάν συνεχίζεται. Στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν μια νέα αφγανική κυβέρνηση αποτελούμενη μόνο από τα μέλη του κινήματος, η πλειοψηφία των οποίων είναι εθνοτικά Παστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ