Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Λιβύη απειλεί την Ελλάδα με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Η Λιβύη απειλεί την Ελλάδα με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και παύση των διμερών συνομιλιών, εκφράζοντας έντονες αντιδράσεις για τις σχεδιαζόμενες έρευνες υδρογονανθράκων (Φυσικού Αερίου) νότια της Κρήτης, ενώ οι Λίβυοι αμφισβητούν την επήρεια της Γαύδου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης (στην Τρίπολη) απέστειλε ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα, αμφισβητώντας τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και απειλώντας ακόμη και με διακοπή των διμερών διπλωματικών συνομιλιών.

Η λιβυκή πλευρά υποστηρίζει ότι οι ελληνικές ενέργειες παραβιάζουν προηγούμενες συμφωνίες για την αποφυγή «προκλητικών ενεργειών» σε αμφισβητούμενες ζώνες, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέο διπλωματικό πονοκέφαλο στην Αθήνα, καθώς η Λιβύη συνδέει άμεσα τη συνέχιση του διμερούς διαλόγου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τον άμεσο τερματισμό των ελληνικών ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Η Τρίπολη αντιδρά στις σεισμικές έρευνες και τις δραστηριότητες της κοινοπραξίας (στην οποία συμμετέχει η Chevron) σε θαλάσσιες περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί εντός της δικής της δικαιοδοσίας.

 Η λιβυκή πλευρά υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν οριοθετηθεί επίσημα μέσω διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εγείρει αξιώσεις βασιζόμενες στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Πολιτικοί αναλυτές και διπλωματικές πηγές συνδέουν άμεσα αυτή την κλιμάκωση με την επιρροή της Άγκυρας στην κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς η Τουρκία επιχειρεί σταθερά να χρησιμοποιήσει τη Λιβύη για να μπλοκάρει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί τη σταθερή της θέση ότι οι έρευνες διεξάγονται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τρίπολη επιχειρεί να στηριχθεί στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και σε μονομερείς ενέργειες, όπως ο αυθαίρετος αποκλεισμός του Κόλπου της Σύρτης. Παράλληλα, αρνείται να αναγνωρίσει την επήρεια ελληνικών νησιών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γαύδου.

 Η ελληνική διπλωματία ξεκαθαρίζει ότι, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, οι περιοχές καθορίζονται βάσει της αρχής της μέσης γραμμής σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Η Αθήνα θεωρεί τις απειλές της Τρίπολης προϊόν τουρκικής καθοδήγησης, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων και την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εθνική νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) είναι η μέση γραμμή (ίση απόσταση) μεταξύ των ελληνικών ακτών και των ακτών των παρακείμενων κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Αντίθετα με τις τουρκικές και λιβυκές αιτιάσεις που επιχειρούν να «εξαφανίσουν» γεωγραφικά τη Γαύδο και την Κρήτη, η Αθήνα εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο αναγνωρίζει ότι όλα τα νησιά που διαθέτουν οικονομική ζωή έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

 Η Ελλάδα, έχοντας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης είναι νομικά ανυπόστατο και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ