Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Επίσκεψη Ζελένσκι στον Μπάιντεν εν μέσω μαχών στο Ντονμπάς : Nεκρός ένας Ουκρανός στρατιώτης

Μπορούμε να πούμε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να επιτεθεί στον Ντονμπάς, γιατί γνωρίζει πολύ καλά πώς θα ''τελειώσει'', αν δεν θα έχει την σύμφωνη γνώμη της Δύσης και ιδιαίτερα αυτήν της Αμερικής.

Αυτό που θα εξακολουθεί να υπάρχει στα σύνορα, είναι σποραδικά πυρά μεταξύ των δύο στρατών, με διφορούμενες πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες όπως αυτή η ανταλλαγή πυρών, που εκδηλώθηκε εχθές και αναφέρει τον θάνατο, ενός στρατιώτη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και τον ελαφρύ τραυματισμό ενός άλλου.

Ένας στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σκοτώθηκε στο Ντονμπάς τη Δευτέρα, ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε, ανέφερε το κέντρο τύπου της ομάδας εργασίας Πίβνιτς .

"Σήμερα, στις 30 Αυγούστου, οι ρωσικοί ένοπλοι σχηματισμοί πυροβόλησαν τις θέσεις των Ουκρανών στρατιωτών  στην περιοχή ευθύνης της ομάδας εργασίας Pivnich. Ως αποτέλεσμα των εχθρικών πυρών, ένας στρατιώτης των Κοινών Δυνάμεων σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε, " ανέφερε η δήλωση.

Ο τραυματίας στρατιώτης, νοσηλεύτηκε επειγόντως με τραύματα μέτριας σοβαρότητας.

Σημειώνεται ότι η Ρωσική πλευρά, κατηγορεί ως υπαίτιους τους   Ουκρανούς στρατιώτες λέγοντας, ότι ανταπέδωσαν τα  πυρά σε απάντηση, γεγονός που σταμάτησε τις «επιθετικές ενέργειες του εχθρού». δήλωσαν

"Οι ενέργειες των ρωσικών ενόπλων σχηματισμών, αναφέρθηκαν στους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ, μέσω του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων Εκεχειρίας στο Ντόνμπας (JCCC)", ανέφερε η έδρα.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους το ανακοίνωσε στο Instagram

"Φτάσαμε στην Ουάσινγκτον με πρόσκληση του Τζο Μπάιντεν. Μπροστά μας είναι μια συζήτηση, για σημαντικά θέματα στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαι βέβαιος ότι η συνάντησή μας θα έχει νόημα", δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επισημαίνεται ότι η συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Αρχικά, η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου, αργότερα έγινε γνωστό ότι αναβλήθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα καλωσορίσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο μεθαύριο, Τετάρτη, σε μία επίδειξη ενότητας μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Η επίσκεψη αυτή θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ, στην κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική ακεραιότητά της, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης, τις προσπάθειες του Κιέβου κατά της διαφθοράς. Η συνάντηση, όμως, έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Από την μια μεριά ο Μπάιντεν, αντιμετωπίζει την κριτική για την αποχώρηση του Αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν και από την άλλη,  καλείται να συζητήσει το δύσκολο θέμα των κατηγοριών για την Κυβέρνησης της Ουκρανίας, που πολλοί της αποδίδουν, για ένα μείγμα ολιγαρχίας,  διαφθοράς και  διάβρωσης της δημοκρατίας  στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι σύμβουλοί του Ουκρανού Προέδρου, όπως φαίνεται, έχουν μεγάλες ελπίδες, δημοσιοποιώντας τις απαιτήσεις τους  για «δεκάδες δισεκατομμύρια» δολάρια, ως υποστήριξη πριν από τη συνάντηση.

Ειδικά  σύμβουλος χωρίς να κατονομαστεί  δήλωσε, ότι «θα ήταν λογικό να δοθεί στην Ουκρανία, το ίδιο επίπεδο στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που λάμβανε το Αφγανιστάν, αφού είναι ένα βιώσιμο κράτος πρόθυμο να πολεμήσει και έχει φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες. "

Η λίστα επιθυμιών του Zelensky, περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (MAP). Ωστόσο, σε μια παρέμβαση του ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Στίβεν Πίφερ, δήλωσε στο ουκρανικό  Kyiv Post   ότι «ο Ζελένσκι δεν θα έπρεπε καν να ζητήσει κάτι τέτοιο καθώς ,πολλά μέλη του ΝΑΤΟ είναι δύσπιστα».

Ένα άλλο σημείο συζήτησης, θα αποτελέσει η «ηθική υποχρέωση» των ΗΠΑ  να αντισταθμίσουν τα τέλη διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου, που μπορεί να χάσει η Ουκρανία λόγω του Nord Stream 2.

Μένει να δούμε μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, αν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του Λευκοί Οίκου, θα θαυμάσει τον αγώνα του για τη δημοκρατία, θα διαμαρτυρηθεί για τη Ρωσία, θα θυμηθεί την πλατφόρμα της Κριμαίας, θα του υπενθυμίσει την ένταξη  της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και θα ζητήσει χρήματα.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες  από την άλλη, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, για να τον πείσουν να ακολουθήσει τον δρόμο της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Το ίδιο επιθυμεί και το Κρεμλίνο, καθώς ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι το Κρεμλίνο, δεν πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενέχει κινδύνους για τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον.

Δεν είμαστε σε θέση να παρέμβουμε στις υποθέσεις δύο κυρίαρχων χωρών ,των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας,  και δεν πρόκειται να το κάνουμε", δήλωσε ο Πεσκόφ. «Αλλά παρακολουθούμε πολύ στενά τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού, (επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον - TASS) από την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στον κ. Ζελένσκι για να τον πείσουν να ακολουθήσει τον δρόμο εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, όπως  και τις συμφωνίες που συνήφθησαν στο Παρίσι και να εγκαταλείψουν ενέργειες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε ολόκληρη τη διαδικασία διευθέτησης του Μινσκ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ